Előfizetés

Elkezdődött az iskola Boszniában és Szerbiában, a többi nyugat-balkáni országban halasztják a tanévkezdést

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 11:00
Koszovói falfestmény
Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
Az iskolások egy része a tantermekben, mások otthon tanulnak.
Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában kedden megkezdődött a tanítás, az iskolások egy része a tantermekben, mások otthon tanulnak. Koszovóban, Észak-Macedóniában és Montenegróban azonban a járványügyi helyzet miatt egyelőre nem kezdődött meg a tanév. A Nyugat-Balkánon keddre, egy nap alatt 448-cal emelkedett az igazolt fertőzöttek és 27-tel a halálos áldozatok száma. Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 41-gyel 31 406-ra, Koszovóban 120-szal 13 454-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 14 343-ra, Bosznia-Hercegovinában 231-gyel 20 018-ra, Montenegróban pedig 45-tel 4835-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 713-ra, Koszovóban kilenccel 525-re, Észak-Macedóniában hárommal 603-ra, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 606-ra, Montenegróban pedig kettővel 100-ra nőtt. 

Új pártot alapít a fehérorosz ellenzék

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 09:36
Marija Kolesznyikova
Fotó: Viktor Tolochko / AFP
Marija Kolesznyikova, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja közölte: hamarosan benyújtják a bejegyzéshez szükséges iratokat.
Új pártot alapít Vmesztyi (Együtt) néven Marija Kolesznyikova, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja és az elnökválasztásból kizárt Viktar Babarika bebörtönzött üzletember kampánystábjának tagjai. Ezt hétfőn este jelentette be videóüzenetében Kolesznyikova.
„Az ország politikai és társadalmi-gazdasági válságban van, de együtt tudjuk, hogyan kell ebből kilábalni (...) Hamarosan benyújtjuk a bejegyzéshez szükséges iratokat”

– közölte.

Hangsúlyozta:
„tehetséges fehérorosz szakemberek százai és ezrei készek felelősséget vállalni és együttesen felépíteni az új Fehéroroszországot”.

A nap folyamán Minszkben őrizetbe vették az ellenzéki Koordinációs Tanács egy további elnökségi tagját, Lilija Vlaszovát. Elemzők szerint a tüntetőkkel szemben kezdetben erőszakos fellépés után a karhatalom fenyegetésekkel, illetve aktivisták célzott őrizetbe vételével próbálja módszeresen elfojtani a hetek óta tartó tiltakozásokat. A múlt héten a Koordinációs Tanács hét fős elnökségének több tagját is őrizetbe vették, illetve kihallgatták a hatóságok, köztük Kolesznyikovát is. Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát egy minszki bíróság augusztus 25-én tíznapos letartóztatásba helyezte. Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka államfő megszerezte sorban a hatodik mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket külföldről irányítják, az ellenzék azonban cáfolja ezt.

Kígyóznak a sorok az ingyenes teszthelyeknél Párizsban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 09:10

Fotó: Julien Mattia / AFP/Anadolu Agency
A polgármesteri hivatalok előtt is sátrakat állítottak fel, ahol elsősorban a nyaralásból hazatérő fővárosiakat várják ingyen szűrésre.
Miközben megnyíltak hétfőn Párizsban a koronavírus első ingyenes önkormányzati teszthelyei, az elmúlt napok több mint ötezres napi esetszámai után háromezerre csökkent az elmúlt 24 órában Franciaországban regisztrált új fertőzöttek száma – közölte az egészségügyi minisztérium. A tárca ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy hétfőn általában alacsonyabb a napi esetszám, miután számos rendelőintézet vasárnap zárva volt, és a hétfői adatok egy része vasárnapról származik. A részletes adatok szerint
az elmúlt 24 órában 3082 teszt bizonyult pozitívnak, ami 2231-gyel kevesebb, mint az előző nap.

A kijárási korlátozások feloldása óta a legmagasabb napi esetszámot (7379) pénteken regisztrálták. A kórházban ápoltak száma immáron második napja növekedő tendenciát mutat:
jelenleg 4582-en szorulnak kórházi ellátásra, ami 47-tel több, mint vasárnap, közülük 409-en vannak lélegeztetőgépen, az ő számuk héttel emelkedett az elmúlt 24 órában, de messze elmarad az áprilisi több mint hétezres rekordtól. A Covid-19 fertőzés halálos áldozatainak száma hétfőn 29-cel 30 635-re emelkedett.

Miután az elmúlt napokban nem csökkent a tömeg a rendelőintézetek előtt, ahol több órás várakozás után mindenki ingyenesen kérhet koronavírus-tesztet, a kormány kezdeményezésére
Párizsban a polgármesteri hivatalok előtt hétfőn sátrakat állítottak fel, ahol elsősorban a nyaralásból hazatérő fővárosiakat várják ingyen szűrésre.

A kormány főleg az idős vagy veszélyeztetett emberekkel kapcsolatban álló párizsiakat buzdítja szűrésre, ahova társadalombiztosítási kártyával nem rendelkezőket is ingyenesen várnak. A fővárosban több mozgó teszthely is működik, és a nagyobb metrómegállókban és vasútállomásokon is vannak ilyenek. Miután már a nyitás előtt kígyózó sorok alakultak ki a sátrak előtt, Emmanuel Grégoire alpolgármester arról biztosított mindenkit, hogy meg fogják azt szervezni, hogy előzetesen be lehessen jelentkezni. Az állami szervek megbízásából magánlaboratóriumok által végzett vizsgálatok eredményeiről emailben, míg pozitív teszt esetén telefonon értesítik az érintetteket, hogy a szükséges intézkedéseket minél előbb el lehessen indítani – jelezte az alpolgármester a Le Parisien című napilapban. A kormány tervei szerint
ezen a héten egymillióra emelkedik országosan a tesztelések száma, a fővárosi önkormányzat háromszáz munkatársának és önkénteseknek köszönhetően a sátrakban elvégzett szűrések száma Párizsban heti 10 ezer lesz.