Előfizetés

Vígszínház: lezárult az Eszenyi-ügy vizsgálata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 15:48

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A korábbi direktor, Eszenyi Enikő vezetési módszereit súlyos bírálatok érték, most a városháza etikai kódexet is készít.
Lezárult a Vígszínház felügyelőbizottságának (fb) a vizsgálata Eszenyi Enikő volt színházigazgató ügyében, amelynek során a bizottság összesen 71 írásban, illetve személyesen tett bejelentéssel foglalkozott – írta a 24.hu a Főpolgármesteri Hivatal közlése alapján. Mint írták, a július 7-9. között tartott meghallgatások után az fb közölte megállapításait Gy. Németh Erzsébettel, a vizsgálatot elrendelő főpolgármester-helyettessel, aki tájékoztatta ezekről Rudolf Pétert, a színház új vezetőjét. A megállapításokat azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Népszava is megírta: Eszenyi Enikő idén márciusban visszavonta a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát és ahogy fogalmazott befejezte munkáját a teátrumban, gyakorlatilag lemondott. Ügyében Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezett vizsgálatot, miután a társulat több egykori és jelenlegi tagja is bírálta a vezetési módszereit. A vádak között elhangzott az is, hogy a verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi.    Gy. Németh Erzsébet most arra kérte a színház igazgatóját, Rudolf Pétert – aki egyben az ügyvezetői feladatokat is ellátja –, hogy saját hatáskörében intézkedjen, és hozza meg azokat a döntéseket, amelyek biztosítják a színházban folyó szakmai munka nyugodt légkörét. Emellett a Főpolgármesteri Hivatalban jelenleg is dolgoznak egy, az intézményekre, így a színházakra is vonatkozó etikai kódexen, amely iránymutatást ad az ilyen esetek kezelésére.  Rudolf Péter reagálásában kiemelte, az ügyben a színház dolgozóival, a szakszervezettel, a tárvezetőkkel és a megalakuló művészeti tanács tagjaival egyeztetve, az ő véleményüket figyelembe véve hoz majd szakmai döntést.

Bárdos András is otthagyta az SZFE-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 15:04
Bárdos András újságíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese beszél a Korrektúra 2010 című médiakonferencián, a Club Tihany Hotel- és Konferencia Központban
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Egymás után távoznak az egyetem oktatói.
Bárdos András is távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről. Az egykori híradós 25 év után hagyja ott az intézményt. Döntését kedd este jelentette be privát bejegyzésben Facebook-oldalán, amelyet a budapestkornyeke.hu szemlézett.
„Kedves Barátok, Ismerősök! Már nem dolgozom a Színművészeti Egyetemen. 25 év. Köszönöm az Egyetemnek, köszönöm a növendékeknek!”

– írta posztjában.

Azt nem közölte, hogy ő mondott-e fel vagy mennie kellett az intézményből. Felesége, Máté Krisztina is a SZFE oktatója, de azt nem tudni, hogy ő marad-e. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói keddre virradóra elfoglalták az épületet. Tiltakozásuk oka, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet, az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke pedig Vidnyánszky Attila lett. Emiatt hétfőn távozott az egyetem szinte teljes vezetése, és felmondta szerződését Ascher Tamás, Enyedi Ildikó és Pelsőczy Réka is.

Egy diktafon társaságában tárgyalnának Vidnyánszkyval a Színművészeti lemondott vezetői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 14:23
Upor László, Bagossy László és Németh Gábor tárgyalásra érkezik a Nemzeti Színház főbejáratán
Fotó: Béres Márton / Népszava
Vidnyánszky levélben kezdeményezett megbeszélést Upor Lászlóval.
Vidnyánszky Attila kedd este – az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva – levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval, a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettesével – írja a hvg.hu.
A felmondási idejét töltő vezetőség elmegy a találkozóra, de csak akkor ha a beszélgetés változatlan visszaidézésre alkalmas módon rögzítik.

A portál emlékeztet, az egyetemet keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány közleményt is kiadott, amiben azt hangsúlyozza, hogy a lemondott vezetés cserben hagyta a járványhelyzetben a hallgatókat. Vidnyánszky ezután azt nyilatkozta, hogy mivel ő erről nem kapott hivatalos dokumentumot, ezért szerinte nem is mondott le az egyetemi szenátus.