Előfizetés

Gázos helyzetben Putyin: a Navalnij-mérgezés betehet az Északi Áramlat-2-nek

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.09.03. 20:29

Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik/AFP
Nemcsak az érintettre, hanem Európa és Oroszország viszonyára is méregként hatott a legismertebb orosz korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij szervezetében szerdán felfedezett novicsok.
A szovjet fejlesztésű idegméreg bevetése 2020-ban “olyan, mintha valaki ott hagyná az autogramját a tetthelyszínén” - írta Twitteren Navalnij kampányfőnöke, Leonid Volkov, aki bejegyzéséhez mellékelte Vlagyimir Putyin szignóját. Véleményét, úgy tűnik, hogy széleskörben osztják az európai politikusok, arra alapozva, hogy a novicsokot legutóbb 2018-ban, a Szergej Szkripál elleni gyilkossági kísérletnél használtak, melyet a brit hatóságok szerint az orosz elnök megrendelésére követtek el titkosügynökök. Akkor a válasz orosz diplomaták kiutasítása volt számos ország részéről, ezúttal azonban a Kreml jóval keményebb ellenlépésekre számíthat. A Navalnij elleni gyilkossági kísérlet nyomán a Németországot és Oroszországot közvetlenül, Ukrajna megkerülésével összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték jövője is kétségessé vált. Angela Merkel német kancellár múlt héten ugyan kiállt a projekt mellett, ám egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy változtasson álláspontján. Párttársa és egyik utódjelöltje, Norbert Röttgen, a parlament külügyi bizottságának elnöke a gázvezeték építésének leállítását követelte, mert szerinte Putyin csak egy ilyen határozott lépésből értene. Az ellenzéki Zöldek szintén az Északi Áramlat-2 lefújását szorgalmazták, a kisebbik kormánypárt, az SPD frakcióvezetője, Rolf Mützenich pedig arról beszélt, hogy nem szabad kizárni ezt az opciót. Még a gazdasági érdekeket mindig szem előtt tartó liberális FDP-ben is vita alakult ki az ügyben. Merkel egyelőre kivár, csütörtökön azt mondta, hogy Oroszország reakcióin múlik, hogy milyen válaszlépéseket adnak a Navalnij elleni támadásra. A Kreml tagad, Dimitrij Peszkov kormányszóvivő szerint minden alapot nélkülöznek a Moszkvával szembeni vádaskodások. Oroszország esetleges szankcionálásáról azonban - német kérésre - már megindult az egyeztetés az EU-tagállamok között. A belarusz válságban is aktív diplomáciát folytató Litvánia kezdeményezte, hogy a kérdés kerüljön napirendre a szeptember 24-i uniós csúcstalálkozón. Lengyelország, úgy tűnik, a kemény fellépés pártján áll. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Twitteren arról írt, hogy az elmúlt 12 év eseményei alapján egyértelmű, hogy Európa egy ellenséges rezsimmel áll szemben, amelytől idegen a párbeszéd, a partnerség és a kompromisszum. Varsó álláspontja ezzel nem is lehetne távolabb az Orbán-kormányétól, amely - büntetőintézkedések helyett - mindig a párbeszédet szorgalmazza Oroszországgal. A magyar kormány egyelőre Navalnij ügyéről is úgy hallgat, mint ahogyan azt a belarusz rendőrterror kapcsán is hosszasan tette. Ha azonban a tagállami vezetők elé kerül a kérdés, akkor az igen kellemetlenül érintheti az Orbán-kormányt, hiszen választania kell a Lengyelországgal és az Oroszországgal ápolt szoros viszony között. 

Családi tragédia: öt kisgyermekének meggyilkolásával gyanúsítanak egy anyát Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.03. 19:31

Fotó: OLIVER BERG / AFP/DPA
A solingeni a lakásban egy-egy 8, 6, 3, 2, illetve egyéves gyermek holttestét találták meg. Az asszony egy vonat elé vetette magát, de súlyos sérülésekkel túlélte az öngyilkossági kísérletet.
Családi tragédia történt a németországi Solingenben, öt halott kisgyermeket találtak csütörtökön egy lakásban. A rendőrség bűncselekményből indul ki, amelynek elkövetésével a 27 éves anyát gyanúsítják. A wuppertali rendőrség szerint a lakásban egy-egy 8, 6, 3, 2, illetve egyéves gyermek holttestét találták meg. Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai tartományi belügyminiszter közölte: anyjuk egy vonat elé vetette magát, de súlyos sérülésekkel túlélte az öngyilkossági kísérletet. A nővel volt 11 éves hatodik gyermeke is, neki nem esett bántódása. A kisfiút rokonainál helyezték el. A német állampolgárságú nőt kórházba szállították. A rendőrséget a gyerekek nagymamája riasztotta. A többlakásos lakóház térségét széles körben lezárták, a környéken több rendőr- és mentőautót lehetett látni.
"Bűncselekményből indulunk ki, és kikérdezzük majd ezzel kapcsolatban az anyát, de jelen pillanatban még nincs olyan állapotban" - közölte Stefan Weiand, a solingeni rendőrség szóvivője. "Még nem tudjuk pontosan, hogy mi, mikor és miért történt, csak azt, hogy ez egy nagyon tragikus helyzet" - tette hozzá. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott a gyermekek halálának okairól. "Mély szomorúsággal tölt el a solingeni családi dráma, és jelenleg gondolataimmal és imáimmal az öt kisgyerekkel vagyok, akiket ilyen szörnyű korán kiragadtak az életből" - közölte Reul Düsseldorfban. Tim Kurzbach solingeni főpolgármester késő délután ellátogatott a tragédia helyszínére, és láthatóan megdöbbenten távozott onnan. Solingen számára nagyon szomorú ez a nap - jelentette ki a helyszínen lévő újságíróknak.

Idegméreg alkalmazása tiltott vegyi fegyver használatának minősül

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.03. 18:29

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet reagált Navalnij mérgezési kísérletére.
Idegméreg bárminemű alkalmazása tiltott vegyi fegyver használatának minősül – foglalt állást Fernando Arias, a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ellen elkövetett mérgezési kísérlettel összefüggésben kiadott nyilatkozatában csütörtökön.
A 193 tagú nemzetközi szervezet vezetője szerint a vegyifegyver-használatra vonatkozó állítás súlyos aggodalomra ad okot.

Arias kijelentette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény részes államai elítélendőnek és teljes mértékben ellentétesnek tartják a nemzetközi közösség által megállapított jogi normákkal a vegyi fegyverek bármilyen körülmények közötti használatát. – A szervezet továbbra is figyelemmel követi az ügy alakulását, és készen áll arra, hogy segítsen minden hozzá forduló részes államot – tette hozzá a főigazgató. A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Alekszej Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, Navalnijt az ottani kórházba szállították. Az orosz orvosok tagadták, hogy Navalnijt megmérgezték volna. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, és megkezdték klinikai kezelését. Orvosai szerdán azt állapították meg, hogy minden kétséget kizáróan idegmérget juttattak a szervezetébe. A hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek, és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy megmérgezése maradandó hatásokkal jár. Moszkva csütörtökön elutasította azt a vádat, hogy az orosz állam áll az ellenzéki politikus német szakemberek által megállapított megmérgezése mögött, a fehérorosz vezetés pedig Varsót és Berlint vádolta meg az incidenssel. Noha kezdetben Moszkva nem látott okot arra sem, hogy nyomozást indítson az orosz hatóság, végül az eljárás elindult. Az ügyészség a német kórház és hatóságok együttműködését is kérte és minden bizonyítékot, amit az üggyel kapcsolatosan találtak. Eddig ugyanis az orosz omszki vizsgálatok eredményeit állítólag három orosz laborban vizsgálták meg és nem találtak mérgezésre utaló nyomokat.   A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) 2019 novemberében vette fel tiltólistájára a Novicsokot. Az idegméreg az úgynevezett tiltott anyagok első számú jegyzékében szereplő anyagokhoz csatlakozott, amelyen egyebek mellett a szaringáz, a ricin és a mustárgáz szerepel. A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként az OPCW felügyeli a globális törekvéseket a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető módon történő felszámolására. Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba. Felügyeletével a bejelentett vegyifegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették.