Előfizetés

Akár koncerteket is duplázna a MÁV Szimfonikusok

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.03. 20:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Kilenc bérletsorozatot hirdetett az új évadra a MÁV Szimfonikusok, abban bízva, hogy legalább félház előtt, de koncertezhetnek. A csütörtöki sajtótájékoztatón annak is tanúi lehettünk, milyen nehézséget okozhatnak a beutazási korlátozások.
Március 11-én épp a Müpában próbálta Beethoven Missa Solemnisét a MÁV Szimfonikusok – egy mintegy százötven tagú kórussal, négy szólistával és Kovács János karmesterrel –, amikor délután a kormány kihirdette a járványügyi veszélyhelyzetet, és többek között betiltotta a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket. – Igényes és nehéz mű, felvetődött, hogy ha már bepróbáltuk, másnap az üres koncertteremben tartjuk meg a koncertet, amit a közönség online közvetítés révén hallhat, láthat. Végül le kellett fújni, Kovács János sem érezte jól magát, fájt a feje. Az Operaház később letesztelte minden művészét, így kiderült, a karmester átesett a koronavíruson, feltehetően akkor, amikor lett volna a koncertünk – mesélte a MÁV Szimfonikusok tegnapi évadnyitó sajtótájékoztatóján Lendvai György.

A zenekar ügyvezető igazgatója ezután arról számolt be, a nehézségek között is mennyi öröm érte a zenekart: bár felajánlották a közönségnek, hogy az elmaradó koncertekre már megváltott jegyek, bérletek árát visszafizetik, nagyon sokan erről lemondtak, hogy ezzel segítsék a zenekart. – Veszélyes állapot lett volna, ha két-három hónapig nem csinálunk semmit, miközben az állam és a MÁV támogat minket. 1945. május 1-én született meg a zenekar, nem sokkal később már a MÁV egyik vonatával járta az országot, hogy a komolyzene erejével próbálja gyógyítani az emberek lelkét a háború után. Generációk találkoztak akkor először a komolyzenével. Most is krízishelyzet volt, így született meg a Nyiss ablakot a zenének! programunk – idézte fel a zenekari igazgató. A zenekar művészei egymást váltva március végétől május végéig két professzionális hangeszközökkel felszerelt autóval járták Budapest és az ország több mint száz településének utcáit. Zenéltek felvételről kórházak, iskolák előtt, meglátogattak több mint húsz idősotthont, szerenádot adtak végzősök tanárainak. A kezdeményezésről a The Guardian kolumnás cikkben, a Reuters pedig videóriportban is beszámolt. A László Kórház dolgozóinak májusban a zene mellé két mázsa gyümölcsöt is vitt a MÁV-zeneautó, amit elkísért a világhírű hegedűművész, Roby Lakatos, aki a Covid-részleg előtt játszott élőben.
Lendvai György arról is beszélt: a zenekar a szolidaritás terén is jó példát akart mutatni. – Minden zenekar játszik olyan művet, amelynek a muzsikusigénye nagyobb, mint a saját muzsikusállománya. Ilyenkor kisegítő zenésztársakkal dogozunk. Az idők folyamán kialakult azoknak a kisegítőknek a köre, akikkel szívesen dolgozunk, már be is illeszkedtek a szólamokba, de nincs lehetőségünk arra, hogy állományba vegyük őket. Ezek a kisegítők az elmúlt hónapokban teljesen elestek a keresetüktől. Bevontuk zenekari feladatokba őket, a szakszervezet kezdeményezésére pedig segélyezési akciót indítottunk. – A kormány a veszélyhelyzet idején elengedte a munkavállalók járulékának egy részét, a zenekari tagjai ezt az összeget ajánlották fel a kisegítő társaknak.
Az új évadra kilenc bérletsorozatot hirdetett a MÁV Szimfonikusok. Részben pótolni tudják az elmaradt koncerteket, így a Missa Solemnist is eljátsszák a Müpában, Nyíregyházán és Nagyváradon. A zenekar elmaradt 75. születésnapi koncertjét is pótolják, bemutatják a zenekarnak az erre az alkalomra írt műveit: A turul álmát Arman Ismuratovtól, Madarász Iván Locomotivját és Dénes István MÁV Start S.O.S. című művét, ami az ismert MÁV-szignált is feldolgozza. Amennyiben járványügyi korlátozások miatt csak félház előtt lehetne csak megtartani a koncerteket, a nyitányokat elhagyják a programból, és csak a versenyművet és a szimfóniát szólaltatnák meg, majd szünet után a közönség másik felének is eljátszanák ugyanazt a programot.
Idén is számos neves karmester és szólista működik közre a mávos koncerteken. Külföldi is. Mint elhangzott: a zenekar az összes szimfonikus együttessel, az Operaházzal és zeneművészeti bizottsággal együtt arra kérte a kulturális államtitkárságot, tegye könnyebbé a nemzetközi hírű művészek beutazását – a két vírusteszt is mintegy négy napot vesz igénybe, nem valószínű, hogy Maxim Vengerov, Pinchas Zuckerman, Amanda Forsyth, Gustav Rivinius vagy Charles Dutoit ilyen feltételekkel is vállalja a koncerteket. A beutazási korlátozások okozta nehézségeknek a sajtótájékoztatón is tanúi lehettünk, igaz, Fenyő Gábor, a zenekar alapítványának kuratóriumi elnöke, egykori ügyvezetője magyar muzsikus. Mivel csak szeptember 1-én ért haza Németországból, házi karanténban van, így online videókapcsolat révén tudta elmesélni, hogy könyvet írt. A koncertkalauzában 642 mű ismertetése szerepel 159 szerzőtől (köztük 34 magyar zeneszerzővel). Mégpedig időrendben: Arcangelo Corellitől Kesselyák Gergelyig. Mivel Fenyő Gábor nem zenetörténész, viszont gyakorló zenész – koncertismertetőit harminc éve írja a MÁV zenekarnak –, könyve élményszerűen hozza közelebb olvasóihoz a muzsikát.
A zenekar a Múzeum utcából ideiglenesen a Stefánia útra költözik – még két-három hétig maradhatnak mégis a székházukban –míg nem újítják fel a ferencvárosi rendezőpályaudvarnál lévő új otthonukat. A muzsikusokkal most szombaton a Belváros hét helyszínén találkozhatunk, az Open Day keretében köztereken fognak kamarazenélni.

Élőláncra hívnak a Színművészetisek

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2020.09.03. 17:16

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Ötezer emberre van szükségük vasárnap délután ahhoz, hogy eljuttassák alapdokumentumukat az SZFE épületétől az Országházba.
Nem tekintem hősnek magunkat, csak el akarjuk érni a céljainkat – válaszolta az egyetem előtti üzenőfalon is olvasható megjegyzésről érdeklődő kérdésünkre a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója. 
Most már nemcsak magunkért állunk ki, hanem mindazokért, akik szolidaritást vállalnak velünk

– folytatta többi között arra az autósra is gondolva, aki megállt az épület előtt és arról érdeklődött, mire van szükségük az egyetemfoglalóknak.

A Vas utcában többször is hallatszott dudaszó, és adomány is jut bőven.
Az őrségre azért van szükség, hogy legyen, aki az adományokat fogadja, illetve mi felelünk azért is, hogy aki belép, betartsa a járványügyi szabályokat

– indokolta, hogy miért van szükség őrségre.

Valóban, ottjártunkkor minden belépőn volt maszk és csak lázmérés után lehetett bejutni az intézménybe. A kérdésre, miszerint felveszi-e jövő héten a tárgyait, azaz megkezdi-e a tanulást, azt felelte, hogy ezt még nem tudja, majd elmondta, nincs nyilatkozati tilalom, de nincs több mondanivalója, mert mindennel egyetért, ami a sajtótájékoztatón elhangzik. A mindössze ötperces sajtótájékoztató most is a népdalátirat – Ej a titkos egyetem, titkosan kezdődik – éneklésével kezdődött. Majd elhangzott az újabb felhívás: „Ez lesz a harmadik figyelmeztetésünk. Az egyetem szenátusa, melynek 18-ból 5 tagja hallgató, a három alapdokumentum mellett egy Charta Universitatis szöveget is megfogalmazott és elküldött a fenntartónak. A kuratórium részéről az a vád ér minket folyamatosan, hogy nem vagyunk nyitottak a párbeszédre. Szerintünk párbeszéd csak egyenlő felek között jöhet létre. A Magna Charta Unversitatum pontosan azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján mi el tudjuk képzelni az együttműködést. Magyarország parlamentjében elfogadásra került az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy ezekkel az értékekkel ellentétes módon működjön az egyetem. Ezért vasárnap délután megpróbáljuk eljuttatni ezt a dokumentumot az országházba. Mi megkapaszkodunk az egyetem kapujában és láncot alkotva addig nyújtózunk, amíg élünk. Innentől van szükségünk rátok. Álljunk stafétaláncot a Vas utcától a parlamentig. Útközben érinteni szeretnénk a Szentkirályi utcai épületet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károly Gáspár Református Egyetemet. Úgy számolunk, hogy ötezren elegek lehetünk ehhez. Vagyunk veletek ennyien? A közlemény csak teljes terjedelmében közölhető, a hallgatók ezúttal kérdésekre nem válaszolnak. Köszönjük, hogy itt voltak.” A vasárnap délutáni élőlánc Facebook-oldala itt érhető el.

Vidnyánszky szerint új egyetemi vezetők kellenek

Új vezetést kell a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) élére választani és új munkatársak is kellenek – mondta Vidnyánszky Attila, az intézményt szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön a Kossuth rádióban. A kuratórium elnöke szerdán találkozott az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott vezetőivel. Mint mondta, minden lényegi kérdésben mást gondolnak, az egyetlen pozitív hozadéka a találkozónak az volt, hogy egyetértetek abban: hétfőn el kell kezdeni az oktatást. Hozzátette, szeptember végéig a mostani vezetőség működik, az ő felelősségük, hogy elinduljon az oktatás. Az új egyetemi vezetést az általa vezetett kuratórium fogja megválasztani. 

Vidnyánszky Attila: Új vezetés kell az SZFE élére

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.03. 14:41

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az új egyetemi vezetést az általa elnökölt kuratórium fogja megválasztani.
Új vezetést kell a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) élére választani és új munkatársak is kellenek - mondta Vidnyánszky Attila, az intézményt szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön a Kossuth rádióban. A kuratórium elnöke szerdán találkozott az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott vezetőivel.
Mint mondta, minden lényegi kérdésben mást gondolnak, az egyetlen pozitív hozadéka a találkozónak az volt, hogy egyetértetek abban: hétfőn el kell kezdeni az oktatást.

Hozzátette: szeptember végéig a mostani vezetőség működik, az ő felelősségük, hogy elinduljon az oktatás. Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy évtizedeken keresztül generációk érezték azt a zárat, hogy nem kerülhetnek be az egyetemre. Szavai szerint egyfajta kizárólagosság uralkodik az egyetemen a gondolatok, a módszerek, a filozófiák kapcsán és a konfliktus átöröklődik a generációk között.
Végtelenül bezárt, végtelenül kirekesztő attitűd, amit az ember folyamatosan érez

– fogalmazott.

Hozzátette: a tanárok nem tudják elképzelni, hogy a „mi gondolataink” is beépüljenek a képzésbe. Megjegyezte: el kell fogadniuk azt a tényt, hogy „van más is (...), mert egy évtizedes igazságtalanság, hogy nincs más”. Az új egyetemi vezetést a kuratórium fogja megválasztani. Vidnyánszky Attila szerint a pártok eszközként használják a diákokat ebben a helyzetben. Az egyetemet keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány nemrég közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozza, hogy a lemondott vezetés cserben hagyta a járványhelyzetben a hallgatókat. Vidnyánszky ezután azt nyilatkozta, hogy mivel ő erről nem kapott hivatalos dokumentumot, ezért szerinte nem is mondott le az egyetemi szenátus.  Az SZFE hallgatói keddre virradóra elfoglalták az egyetem épületét Vidnyánszkyék távozását követelve. Szerda este költők és írók élőláncos versfelolvasást tartottak az intézmény előtt a diákok támogatására.