Előfizetés

Az Emmi tizennégy dolgozója került karanténba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 14:51
Illusztráció
Fotó: Varga György / MTI
Az érintett kontaktokat már tesztelték, mindannyian tünetmentesek.
Összesen 14 minisztériumi dolgozó került karanténba az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol korábban koronavírussal diagnosztizálták az egyik helyettes államtitkárt – közölte a minisztérium a hvg.hu megkeresésére. Az érintett kontaktokat már tesztelték, mindannyian tünetmentesek. A minisztérium szerdán hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett egy helyettes államtitkár Covid-tesztje, amit azután végeztek el, hogy koronavírus-fertőzésre utaló enyhe tüneteket észlelt magán. Azt nem közölték, kiről van szó. A tárcánál 17 helyettes államtitkár dolgozik. Lapunkhoz egyébként már kedden eljutottak hírek arról, hogy koronavírusos lett a minisztérium egyik vezető beosztású munkatársa, ezért a tárcát háromszor is megkerestük, először kedd délben, de egyszer sem kaptunk választ. A minisztérium arra a háromszor feltett kérdésünkre sem válaszolt, hogy az egészségügyért felelős államtitkárságon dolgozik-e az érintett vezető. A tárca végül annyit közölt lapunkkal, hogy a betegjogok tiszteletben tartása miatt nem árulják el, kinek a COVID-tesztje lett pozitív.   A hvg.hu-val az Emmi azt közölte, hogy Kásler Miklós miniszter nem érintett.

Koronavírus Kamaraerdőn: a fővárosi idősotthon két lakóját szállították kórházba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 14:27

Fotó: Béres Márton / Népszava
Előbb az egyik dolgozó lett igazolt fertőzött, azonnali kontaktkutatással szűrték ki a lakókat. A részlegben most mindenkit tesztelnek.
A Kamaraerdei Úti Idősek Otthona egyik munkavállalójának pozitív PCR-tesztje után a kontaktkutatás két ellátott esetében mutatott ki koronavírus-fertőzést – közölte a Népszavával a Főpolgármesteri Hivatal. Hozzátették: mindkét tünetmentes lakót kórházba szállították, a kontaktokat a teszteredmények megérkezéséig az előírások szerint izolálták.    Az előzményeket ismertetve ezt írták: az intézmény egyik munkavállalója augusztus végén dolgozott utoljára az idősotthonban, utolsó munkanapját követően telefonon jelentette be, hogy nem érzi jól magát, ezért a vezetőápoló otthonmaradásra és otthonában végzett tesztelésre utasította. – Az ezt követő azonnali kontaktkutatásban 30 lakó és 3 dolgozó vett részt, és így szűrték ki az egy szobában lakókat. Az intézményvezető a járványügyi hatósággal egyeztetve a kontaktszemélyeken túl az érintett részleg összes lakójának és dolgozójának szűrését elrendelte. A Kamaraerdei úti intézményben, miként az összes fővárosi fenntartású idősotthonban, a főpolgármester júniusi utasításának megfelelően biztosított az izoláció, a fertőtlenítés, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak – hangsúlyozta a városháza.   A közlemény emlékeztetett arra is, hogy  a fővárosi fenntartású idősotthonokban érvényben van a látogatási tilalom. Továbbá a fővárosi önkormányzat a saját intézményeiben a járvány második hullámára készülve tartalékolt: eddig 24 ezer tesztet elvégeztek, a közeljövőben pedig újabb 12 ezret végeznek majd.

Ahol nyomokban sincs válság: százmilliárdos állami támogatás az egyházi óvodák fejlesztésére

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 13:02
A kistarcsai Szent Anna Katolikus Óvoda átadója
Fotó: Mónus Márton / MTI
A kormány szerint különösen jó a termékenységi arányszám, s ez igazolja, hogy a családpolitikájuk is az.
Elindította a kormány azt az egyházi óvodai programot, amelynek a keretében a katolikus egyház 67 milliárd forintot, a református egyház 30 milliárd forintot, az evangélikus egyház pedig 9 milliárd forint támogatást kapott – jelentette be pénteken Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Kistarcsán, a Szent Anna Katolikus Óvoda átadóünnepségén beszélt az összesen 106 milliárdos állami juttatásról. Az államtitkár közölte: 2010 óta több mint 16 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma és kitért arra is, hogy a teljes termékenységi arányszám is emelkedett, a 2010-es 1,25-ről 1,5-re. Ez szerinte azt jelzi, hogy jó irányba halad a kormány családpolitikája. – A házasságkötések száma a 2010-es 36 ezerhez képest tavaly már meghaladta a 65 ezret, miközben a válások száma csökkent, 2010-ben még 23 800, 2019-ben viszont már csak 17 400 válást rögzítettek. Nem elhanyagolható az sem, hogy az abortuszok száma a 2010-es 40 500-ról mostanra 25 800-ra csökkent, ami még mindig sok – hangsúlyozta Soltész Miklós. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az ünnepségen azt fejtegette:
„egy katolikus óvodában olyan pedagógusokra lehet bízni a gyerekeket, akik maguk is hívők, tudják, mi a jó és mi a rossz, ezért a jó irányba próbálják terelni a gyerekeket.”

A katolikus egyház 67 milliárd forintot, a református egyház 30 milliárd forintot, az evangélikus egyház pedig 9 milliárd forint támogatást kapott – jelentette be pénteken Soltész Miklós
Fotó: Mónus Márton / MTI