Előfizetés

Gulyás Gergely szerint az nem tetszik a színművészetiseknek, hogy megszűnt az állami felügyelet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 13:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer showban mondja meg a kuratóriumnak, hogy keressenek új helyet és toborozzanak új tanárokat.
Azok, akik most a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tüntetnek, azért demonstrálnak, mert megszűnt az állami felügyelet – így fordítja ki Gulyás Gergely az egyetem autonómiájáért, az oktatás szabadságáért kiálló hallgatók, a távozó vezetők és a magyar közélet résztvevőinek egyre szélesebb táborának a követeléseit. A kancelláriaminiszter a történtek furcsa értelmezését a Hír TV-ben, a vasárnap este látható Bayer show beharangozójában adja elő. Ebben Gulyás Gergely az állam képviselőjeként a hallgatók által elfoglalt egyetemmel kapcsolatban szinte tényként említi:
„Kell egy helyet biztosítani, és a kuratórium meg fogja oldani, és tanárokat is, illetve vezetőket is választani kell. A kuratórium feladata ma már ennek a rendezése.”

– A hallgatók közül minden ki szabadon eldönti, hogy abban az oktatási intézményben, ahova jelentkezett és felvették, részt kíván-e venni az oktatásban vagy sem – szögezte le Gulyás Gergely az államtól „függetlenített” intézmény diákjaival kapcsolatban. Hozzátette:
„Mi senkinek az alkotmányos jogát ahhoz, hogy tüntessen, nem fogjuk akadályozni. Akkor sem, ha azzal a céllal, amiért tüntet, nem értünk egyet. Mi úgy gondoljuk, nem megalapozott ez a félelem.”

Az SZFE épületét elfoglaló hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett. Emiatt hétfőn távozott az egyetem szinte teljes vezetése, és felmondta szerződését Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Pelsőczy Réka, Bárdos András, illetve Máté Gábor és legutóbb Meczner János is.

Énekszóval búcsúztatták az SZFE előtt Máté Gábort volt és jelenlegi tanítványai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 11:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A hallgatók megható gesztussal köszönték meg a színházigazgató több mint negyed évszázados munkáját.
Egykori és jelenlegi tanítványai szerveztek meglepetést Máté Gábor őrségének idejére; közös énekléssel köszönték meg munkáját – tették közzé a szombat esti eseményről készült videót vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Facebook-oldalán. A növendékek Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát Jelen című dalát énekelték.
A videót készítette: Kazimir Annamari 
Ahogyan azt megírtuk: a Katona József Színház két korábbi vezetője, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor, illetve Ascher Tamás főrendező után Máté Gábor igazgató is távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE). "27 év szolgálat után, mint az SZFE habilitált egyetemi tanára beadom felmondásomat. Döntésemről elsőként az osztályomat tájékoztattam, akik biztosítottak megértésükről és akikkel – ha a kultúra perc-emberkéi is úgy akarják és a pandémiás helyzet sem áll az utunkba – a szombathelyi színházban jövő tavasszal együtt dolgozunk majd felnőtt művészekként” - közölte Máté Gábor.
A hallgatók vasárnap délután az egyetem autonómiájának elvétele ellen élőláncot szerveznek az SZFE Vas utcai épülete és az Országház között.

Meczner János egyetemi tanár is távozik az SZFE-ről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 09:29
Meczner János
Fotó: Jani Martin / Népszava
A Jászai Mari-díjas rendező az intézmény autonómiájának elvétele miatt mond fel, a tanítást a jövőben díjazás nélkül is vállalná.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és köztem létrejött szerződést az utóbbi időben kialakult helyzetre, elsősorban az egyetemi autonómia elvesztésére való tekintettel a mai napon felbontom – tette közzé az intézmény Facebook-oldalán Upor László rektorhelyettesnek írt levelét Meczner János.  A Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, érdemes művész, aki 1994–2020 között a Budapest Bábszínház igazgatójaként is dolgozott, kiemelte:
„Az osztályban folyó munka zavartalanságát Ellinger Edina osztályfőnök társam személye garantálja. Amennyiben igény van rá, a növendékek tanítását díjazás nélkül folytatom.”