Előfizetés

Énekszóval búcsúztatták az SZFE előtt Máté Gábort volt és jelenlegi tanítványai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 11:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A hallgatók megható gesztussal köszönték meg a színházigazgató több mint negyed évszázados munkáját.
Egykori és jelenlegi tanítványai szerveztek meglepetést Máté Gábor őrségének idejére; közös énekléssel köszönték meg munkáját – tették közzé a szombat esti eseményről készült videót vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Facebook-oldalán. A növendékek Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát Jelen című dalát énekelték.
A videót készítette: Kazimir Annamari 
Ahogyan azt megírtuk: a Katona József Színház két korábbi vezetője, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor, illetve Ascher Tamás főrendező után Máté Gábor igazgató is távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE). "27 év szolgálat után, mint az SZFE habilitált egyetemi tanára beadom felmondásomat. Döntésemről elsőként az osztályomat tájékoztattam, akik biztosítottak megértésükről és akikkel – ha a kultúra perc-emberkéi is úgy akarják és a pandémiás helyzet sem áll az utunkba – a szombathelyi színházban jövő tavasszal együtt dolgozunk majd felnőtt művészekként” - közölte Máté Gábor.
A hallgatók vasárnap délután az egyetem autonómiájának elvétele ellen élőláncot szerveznek az SZFE Vas utcai épülete és az Országház között.

Meczner János egyetemi tanár is távozik az SZFE-ről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 09:29
Meczner János
Fotó: Jani Martin / Népszava
A Jászai Mari-díjas rendező az intézmény autonómiájának elvétele miatt mond fel, a tanítást a jövőben díjazás nélkül is vállalná.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és köztem létrejött szerződést az utóbbi időben kialakult helyzetre, elsősorban az egyetemi autonómia elvesztésére való tekintettel a mai napon felbontom – tette közzé az intézmény Facebook-oldalán Upor László rektorhelyettesnek írt levelét Meczner János.  A Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, érdemes művész, aki 1994–2020 között a Budapest Bábszínház igazgatójaként is dolgozott, kiemelte:
„Az osztályban folyó munka zavartalanságát Ellinger Edina osztályfőnök társam személye garantálja. Amennyiben igény van rá, a növendékek tanítását díjazás nélkül folytatom.”

A tiltakozó egyetemisták letették a „névjegyüket” a Vidnyánszky vezette Nemzeti Színháznál is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 08:56

Fotó: Facebook/SZFE
Szombat este a Nemzeti Színház előtt is ott hagyták tiltakozásuk jelképét, a piros-fehér szalagot a létükért küzdő színművészetisek.
Meghekkelték a Nemzeti Színházat a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájáért, az oktatás szabadságáért tiltakozók – vette észre a hvg.hu. Az egyetem Facebook oldalára feltett képek szerint – az alapítványi kézbe „kiszervezett” egyetem kuratóriumi elnökévé megtett – Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház előtti szoborcsoportot és a teátrum bejáratát is bevonták piros-fehér szalaggal.
A saját egyetemüket elfoglaló hallgatók ugyanígy barikádozták el magukat az SZFE Vas utcai épületében is. Amint arról a Népszava is beszámolt, az egyetemisták vasárnap délutánra ötezer ember részvételével élőláncot szerveznek az egyetem és a Országház között.