Előfizetés

Sértődötten vágott vissza Szijjártó a helikopterezésről beszámoló lapoknak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.07. 22:03
Szijjártó Péter
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A külügyminiszter szerint „minimális földrajzi tudással belátható”, hogy az ő munkájához szükség van a légi támogatásra.
Hosszú, némileg sértett hangvételű Facebook-posztban számolt be várható programjairól hétfőn este Szijjártó Péter, majd felemlegette, hogy Hadházy Ákos bejegyzése nyomán több újság, köztük a Népszava is beszámolt egy júliusi helikopteres belföldi útjáról.    Mint megírtuk, Szijjártó Budapestről Tolnára látogatott helikopterrel, hogy beszédet mondjon egy helyi gyárban – bár két település közúton is csak 140 kilométerre van egymástól, a külügyminiszter pedig maximum egy órát nyerhetett a légi úttal.  
Szijjártó Péter kiszáll egy rendőrségi helikopterből Nagykereki mellett, 2020. szeptember 4-én
Fotó: Borsos Mátyás KKM / Szijjártó Péter /Facebook
Szijjártó Péter mégsem a kérdéses, július 14-i tolnai látogatást, hanem múlt pénteki munkanapját részletezte, amit álláspontja szerint nem is lehetett volna másként megoldani, csakis egy helikopter utasaként.
„Ami pedig a hétvégén megjelent híreket illeti, látom vannak, akik azt kifogásolják, hogy a Rendőrség (vagyis az állam) helikopterét használom néha, ha az idő szűkössége miatt másként nem tudom elvégezni a munkámat. Rendben, értem a felvetést. Íme akkor a kérdés azoknak, akik emiatt kritikákat fogalmaztak meg: Nézzük a pénteki munkanapot. Melyik munkát nem kellett volna elvégeznem? 1. Nem kellett volna Budapesten tárgyalnom a Shell vezetőivel, és nem kellett volna bejelenteni hazánk első, nyugati vállalattal kötött, hosszútávú gázvásárlási megállapodását? 2. Nem kellett volna Nagykerekiben találkozni Románia külügyminiszterével és szállítási miniszterével, és nem kellett volna átadni a második autópálya-összeköttetést a magyar-román határon? 3. Nem kellett volna elmennem Nagyváradra találkozni a romániai önkormányzati választáson induló RMDSZ-es jelöltekkel, és nem kellett volna egyeztetni velük az erdélyi, partiumi magyarság jövőbeni támogatásáról? 4. Nem kellett volna Berettyóújfaluban találkoznom a Mezei-Vill Kft. vezetőivel és nem kellett volna bejelenteni egy több mint 500 millió forintos beruházást, mellyel száz munkahelyet megvédenek? Minimális földrajzi tudással belátható, hogy ehhez a naphoz kellett a helikopteres segítség is. Újra kérdezem: ezek közül melyik munkát nem kellett volna elvégeznem?”
-írta posztjában a külügyminiszter.
A fő kérdés azonban nem az, hogy melyik munkát nem kellett volna elvégezni, hanem az, hogy egyáltalán miért utazgatott mindehhez.

 A budapesti Shell-tárgyaláshoz nem kellett a helikopter, a berettyóújfalusi bejelentéshez és a nagyváradi megbeszéléshez tökéletesen alkalmas lett volna a videókonferencia is -  különösen akkor, amikor napi több száz új koronavírusos esetet jelentenek be. Abban pedig csak bízhatunk, hogy a nagykereki autópálya-összeköttetés miniszteri jelenlét és szalagátvágás nélkül is használható lenne.   

Borzasztóan leterheli a mentőket a tesztelés, gyakran nem képesek tartani a határidőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 21:46

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az EMMI és a mentőszolgálat hallgat az ügyeben.
Nemcsak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma sokasodott meg az elmúlt hetekben, hanem a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is. A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni. A vg.hu információi szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára. Egy nap alatt 25 címre mentek ki, árulták el a Világgazdaságnak a mentősök. Pedig új stratégia kell a magyarországi koronavírus-járvány második hullámának megfékezéséhez – erről még Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa beszélt egy konferencián. A szakember javaslata szerint emelni kell az ingyenes tesztelések számát, mert a mintavételek számának emelésében sokkal több lehetőség van, mint gondolnánk. Az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett – mondta a Világgazdaságnak Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt hét szerda óta nem válaszolt a Világgazdaságnak, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Mentőszolgálat sem reagált lapzártánkig.

Ismét napirenden a 7. cikkelyes eljárás

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.07. 21:05
FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT
Az uniós tagállamok Európai-ügyi miniszterei szeptember 22-i ülésükön előreláthatólag megvitatják a magyarországi és a lengyelországi jogállam helyzetét az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében — értesült a Népszava brüsszeli forrásokból.
Az eszmecserére csak akkor kerülhet sor, ha az Általános Ügyek Tanácsának nevezett formáció hivatalos ülést tart, vagyis a tárcavezetők fizikailag is jelen lesznek, nem csak videolinken keresztül. Erről szerdán döntenek a kormányokat képviselő nagykövetek, de minden jel arra mutat, hogy zöld utat adnak a brüsszeli összejövetelnek. Az EU soros elnöki posztját betöltő Németország javaslatára a huszonhetek a két országban bekövetkezett friss fejleményekről tárgyalnak majd, nem rendeznek hosszú és alapos meghallgatást. Főként azért nem, mert a miniszterek elé ezúttal is vaskos dosszié kerül: a hosszútávú költségvetés és a helyreállítási alap ügyeitől a szeptemberi és októberi EU-csúcs előkészítéséig sok témáról kell véleményt cserélniük. A tagállamok képviselői utoljára tavaly decemberben tárgyaltak a magyar jogállamról a 7. cikkelyes eljárás keretében. A januárban hivatalba lépett horvát EU-elnökség nem siettette a folyamatot, tavasztól pedig a koronavírus-járvány akadályozta meg, hogy az asztalra kerüljön. A szabályok szerint a tanácsi eljárást csak rendes ülésen, a miniszterek jelenlétében lehet napirendre tűzni.