Előfizetés

Bencsik András a Színművészetiről: A diákok imádnak tiltakozni és szeretik a füvet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 13:12

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Pár napja még Gyurcsány volt a mozgatórugó.
Egészen lehengerlő magyarázattal állt elő a Hír TV hétfő esti műsorában, a Sajtóklubban Bencsik András, vajon mi is történhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) környékén. A 444.hu cikke szerint a fideszes publicista a következőket mondta: 
"A diákokat zseniálisan lehet manipulálni. Imádnak tiltakozni, hisznek a szabadságban, szeretik a füvet és az egyéb élvezeti szereket. Tehát kiváló alanyai annak, hogy a mindenkori igazságtalanság – bármi is legyen az –, az nekik ellenség legyen.”

Úgy gondolja, az ellenzék elintézheti, hogy fél évig ne legyen tanítás az egyetemen. Bencsik András egyébként arra számít, egymást érik az olyan tüntetések, mint 2015-ben, amikor a netadóellenes tüntetések után a migránsok érkezése „elsöpörte a cirkuszt". Utóbbi demonstrációkról azt gondolja, André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő vezényelte a háttérből. Ám reménykedik benne, hogy az színművészetis tiltakozások nem tudják megrogyasztani a magyar jogállamiságot, mert 
„Magyarország is egy baromi erős demokrácia, és hála a Jóistennek egy erős gazdaság”.

A beszámoló szerint Gyurcsány Ferenc neve nem került elő. Pedig az Origo nevű kormányzati portál minap sikeresen levezette, a DK elnöke készítette elő a tiltakozásokat.

Vidnyánszky Attila: Egészen döbbenetes és megható, ki mindenki jelzi a szolidaritását felém

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 12:08

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Busongott egyet a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratórium elnöke.
A Színművészeti ügye már régen átkerült a politikai térbe, a diákokat ugyanazok az erők manipulálják, akik a decemberi színházi tüntetéseket mozgatták. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy minden diák és tanár egyetért azzal, ami most a Vas utcában zajlik, csak sokan nem merik felvállalni a véleményüket – erről is beszélt Vidnyánszky Attila, az SZFE újonnan kinevezett kuratóriumi elnöke a napok óta tartó állóháborúról a Mandinernek. A szenátus lemondott, a tanárok egymás után jelentették be távozásukat, a tanév pedig nem kezdődött el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Vidnyánszky szerint a lemondott vezetők önhatalmúlag úgy döntöttek, mégsem kezdik meg a tanítást. A konfliktus egyik alapja az, hogy ahogy Vidnyánszky fogalmazott, „mi a változást képviseljük, azt szeretnénk, ha történnének lényegi átalakulások az egyetemen”.
Hozzátette, hogy azok a diákok és tanárok, akik már bent vannak a rendszerben, nyugodtan végezhetik a munkájukat.  A tervezett változásokról elmondta, hogy azok révén „kinyitnák” az egyetemet. 
– Kapacitást bővítenénk, plusz osztályokat indítanánk. Bekerülnének a rendszerbe más tanárok is, sőt, indulnának új kurzusok is. Az is szócskán nagy hangsúly van. Mindenképpen szeretnénk lényegi előrelépést tenni nemzetközi téren – a színházi és a filmes vonalon egyaránt. Vendégtanárokat hívnánk, nemzetközi fesztiválokon vennénk részt, közös projektekben gondolkodnánk. De ami a legfontosabb, a szakma azon részével is kapcsolatot akarunk teremteni, amellyel az egyetemnek ma nemigen van érintkezése – annál is inkább, mert ez a színházi szféra nagyobbik része

– sorolta.

Az átalakítás elmondása szerint a költségvetés bővülését is jelenti. Beszélt arról is, hogy a nemzeti és keresztény értékrendnek is teret kell kapnia az egyetemen, mivel csak akkor lesz az egyetemen sokkal színesebb oktatás, ha abban sokféle gondolat, hit, metodika és világnézet helyet kap.  Azokra a kifogásokra, hogy hirtelen és váratlanul érte az egyetemet a modellváltás, Vidnányszky úgy reagált, hogy ha januártól lenne az átállás, mint más egyetemek esetében, akkor most ugyanez volna.
– A változás igénye több évtizedes probléma. A szakmában a rendszerváltás óta folyamatos erről a polémia, de az egyetemen is. Hosszú-hosszú éveken keresztül kopogtattunk azokon az ajtókon, számtalan formában kértük, hogy legyen nyitás. De bezárkóztak

– fűzte hozzá.

Közölte, hogy korábban sokkal szélesebb körből vettek részt színházak a főiskolai képzésben, most e színházak köre leszűkült. Álláspontja szerint a Katona József Színház jelentős műhely, de az, hogy ilyen arányban van túlreprezentálva az egyetemen, nem helyes. Vidnyánszky megfogalmazása szerint neki az a legfájóbb, hogy az a fizikai zár is, amit most az épületet elfoglaló hallgatók létrehoztak, arról szól, hogy semmilyen változást nem akarnak beengedni. Úgy látja, hogy az ő szakmájukban nem volt rendszerváltás, ez most történik.
– Számomra egészen döbbenetes és megható, ki mindenki jelzi a szolidaritását felém. Nagy öregek telefonálnak, támogatnak. Egyedül ezt nem is bírnám, ha nem éreznék ekkora társadalmi támogatottságot a hátam mögött. Ami fájó, hogy a történetek, amelyekből naponta ötöt-tízet kapok a Színművészeti elmúlt évtizedeiből, még mindig nem hangoznak el nyilvánosan, megmaradnak csupán az én e-mailjeim között, az én emlékezetemben

– mesélte.

Közölte, hogy mind a civil, mind a szakmai világból annyi támogatás érkezik, hogy ezt muszáj végigcsinálni, és elképesztően erősnek érzi a hitüket. Az SZFE hallgatói keddre virradóan foglalták el az egyetem épületét. Az ellen tiltakoznak, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett. Vasárnap délután tízezres tömeg vett részt az egyetem védelmében szervezett demonstráción.

Rengeteg dolog van, amit a civilek tudnak csak megoldani: jótékonysági aukció a Heti Betevő javára

Cs. E.
Publikálás dátuma
2020.09.08. 10:20
Snétberger Ferenc
Fotó: ATTILA KLEB / Attila Kleb www.klebattila.com
Ami mindenkinek jó.
Nemzetközi és hazai jazz- és blueslegendák, színészek legintimebb arcai, gesztusai, pózai jelennek meg a Get Closer Concerts művészeti vezetője és alapítója, Kleb Attila fotográfus képein, amelyekre ezúttal a Heti Betevő Egyesület részére felajánlott jótékonysági aukció keretében licitálhatunk. Chick Corea, Dee Dee Bridgewater, Erik Truffaz, Für Anikó, Gryllus Dorka, John McLaughlin, Omara Portuondo, Pharoah Sanders, Suzanne Vega, Tompos Kátya vagy Victor Wooten fekete-fehér portréit a nyár során a Godot Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Closer kiállításon láthatták a nézők, most ezekre licitálhatnak az online térben. A Get Closer Concerts és a fotográfus évek óta rendszeresen támogatja a Heti Betevő munkáját, amely önkéntesekkel, független, civil egyesületként havonta kétezer rászorulónak biztosít vasárnapi ebédet az ország több pontján. – Rengeteg dolog van, amit a civilek tudnak csak megoldani, mivel az állam nem segít, holott az ő feladata lenne. Ezért, ha van rá lehetőségünk, kötelességünk segíteni. A jótékonykodás mindenki számára nyerő helyzet: jó annak, akit ezzel támogatunk, jó a Heti Betevőnek, mert könnyebb a munkájuk, jó az én lelkemnek is, hogy egy fontos célt támogathatok, jó a fotókon szereplő művészeknek, és annak is jó, aki hazaviheti a képeket – mondta lapunknak Kleb Attila, amikor az aukció jelentőségéről kérdeztük. A több mint száznegyven árverésre bocsátott mű között sok a dedikált: mások mellett Richard Bona, Erik Truffaz, Snétberger Ferenc, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Lukács Miklós, Tompos Kátya, Kárpáti Dódi, Trokán Nóra, Törőcsik Franciska és Ódor Kristóf kézjegye is szerepel a felvételeken. Vannak 50x50 cm-es portrék, de akár szobát betöltő 200x140 cm nagyságú képekre is licitálhatunk szeptember 11-ig a www.aukcio.getcloserconcerts.com weboldalon.