Előfizetés

Eltávolították az ELTE jogi karának épületéről a színművészetisek mellett kiálló szalagokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 13:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Alighanem rosszul viselte az egyetem vezetése az akciót.
Egy órát sem bírt ki az ELTE jogi karának épületénél kifeszített piros-fehér szalag, amelyet jogászhallgatók tettek ki azért, hogy szolidaritást vállaljanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival. Mint a hvg.hu a Jogász Sejt Facebook-oldalára hivatkozva írja, 
rövid időn belül eltávolították a szalagokat.

A tiltakozó diákok bejegyzése szerint "az ELTE ÁJK vezetése is beállt abba a sorba, akik megakadályozzák, hogy a hallgatóik kifejezzék szolidaritásukat más egyetemtársaikkal."  Egyúttal további akciókat ígértek az SZFE ügyének rendeződéséig.

Müller Cecília látogatási tilalmat rendelt el az összes szociális intézményben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 11:53

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A hajléktalanszállók kivételt jelentenek.
Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával

- közölte az EMMI. Mint írják, az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el.  
Felmentés csak akkor adható, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Arra is felhívták a figyelmet, nem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki a kertben tartózkodik.  Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, 2 negatív Covid-teszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére. Covid-19 tüneteket mutató hajléktalan személyt pedig minden esetben egészségügyi intézménybe kell szállítani.  A látogatási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanszállókra.

Német sajtódíjat kapott az Index volt főszerkesztője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.08. 11:44

Fotó: Huszti István / index.hu
Az Európa Tanács emberi jogi biztosa adja majd át az elismerést.
Az M100 médiadíjat a sajtószabadság és a független újságírás támogatásáért ítélték oda Dull Szabolcsnak. A díjat Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szeptember közepén adja át az elismerést Potsdamban - számol be róla közösségi oldalán a távozó indexesek portálja, a Telex.