Előfizetés

Kásler újabb szigorításokat jelentett be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 20:12

Fotó: Jani Martin / Népszava
A tárcavezető a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről.
Kásler Miklós miniszter megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-t. A tárca vezetője a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről - tartalmazza a közlemény. A szakmai tanácskozások, a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül, kizárólag online módon tarthatóak meg. Mint írták: az intézményvezetőknek küldött miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend részletesen leírja, hogy az online módon nem megtartható rendezvények szervezőinek és résztvevőinek milyen szabályokat kell betartaniuk. Ugyanakkor, a közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát. A hatóságok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek. A miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend felhívja a figyelmet az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedésre, például arra, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt a rendezvényen. Rendkívül fontos a személyi higiéne betartása, továbbá kerülni kell a közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat. Javasolt az érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése - sorolják. Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért a résztvevők tartsanak egymástól másfél méteres távolságot! - figyelmeztetnek. Arra is kitérnek, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Zárt térben, a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre is - tartalmazza a közlemény.

Müller Cecília teljes körű látogatási tilalmat rendelt el a kórházakban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 18:05
Illusztráció.
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki.
A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is. Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat. A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében - kockázatbecslést követően - a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja. A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki.

Hétfőn már az összes szociális intézményben életbe lépett a tiltás

Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el. Felmentés csak akkor adható, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. A látogatási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanszállókra.

Koronavírusos lett a gyulafehérvári érsek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 18:01

Fotó: Veres Nándor / MTI
Kovács Gergely magas lázzal került kórházba, híveit kéri, hogy imádkozzanak érte.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érseki Hivatal közli papjaival és a hívekkel, hogy kedden, szeptember 8-án Kovács Gergely érseket magas lázzal és rossz közérzettel kórházba szállították – írja a romkat.hu portál; a hivatal közleményét a 444.hu találta meg.
A beszámolóból kiderül, hogy az érsek legalább két hete beteg, állapota a püspökszentelés óta (aug. 29) csak romlott. Kezdetben a hűlés tünetei mutatkoztak nála, ezért azonnal kapcsolatba lépett háziorvosával, és segítségét kérte. Kovács Gergely kedd estig, elkülönülve volt a szobájában, hogy ne veszélyeztesse a környezetében élők és dolgozók egészségét.
A hűlésre alkalmazott kezelés nem hozta meg a várt eredményt, maradt a magas láz, száraz köhögés, fejfájás és a rossz közérzet – a kedden elvégzett Covid-19 teszt eredménye pedig pozitív lett.

„Az érsek úr imát kér tőlünk és felszólít arra, hogy vigyázzunk a magunk és mások egészségére!” -írja az érsekség.