Előfizetés

Meghalt Diana Rigg

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 18:04

Fotó: VALERY HACHE / AFP
A brit színésznő 82 évesen hunyt el.
Meghalt 82 évesen Diana Rigg brit színésznő, hajdani Bond-lány, a hatvanas évek divatikonja, a The Avengers legendás tévésorozat sztárja. Rigg ügynöke, Simon Beresford közlése szerint a színésznő csütörtök reggel, otthonában, családja körében hunyt el. Lánya, Rachael Stirling elmondta, édesanyja rákban halt meg, melyet márciusban diagnosztizáltak. Diana Rigg az 1961-től 1969-ig futó The Avengers-sorozatban Emma Peel különleges nyomozót alakította, oldalán a Patrick McNee által megformált John Steed ügynökkel. McNee öt évvel ezelőtt hunyt el. A nyomozópárost, melyet a hibátlan elegancia jellemzett, a bűnösök üldözése mellett szellemes párbeszédei és humora tettek népszerűvé. Rigg az Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond-filmben is szerepelt, ő alakította az egyetlen nőt, akit a 007-es feleségül vett. A színésznő a Trónok harcában is felbukkant, Olenna Tyrell szerepét játszotta. 

Sztrájkolni is készek az SZFE munkatársai

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.10. 16:31

Fotó: Ladjánszki Máté / LADJANSZKI MATE
A felhíváshoz egyre többen csatlakoznak, már az első napon 85 munkatárs jelezte, hogy szeptember 21-től részt vesz a tiltakozásnak ebben a formájában is, ha nem sikerül eredményt elérni a sztrájktárgyaláson.
Sztrájkkövetelésekkel fordultak a kormányhoz szerdán a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói, mert az intézmény fenntartójának kijelölt alapítvány által megszövegezett alapító okirat és az új szervezeti és működési szabályzat is sérti a munkavállalók érdekeit. Veszprémi Judit, az egyetem kommunikációs vezetője, az ötfős sztrájktárgyaló delegáció tagja a Népszavának elmondta, hogy nem valamelyik szakszervezet tagjaként, hanem egyszerű dolgozóként kezdeményezik a határozatlan idejű munkabeszüntetést, ha a miniszterelnök nem jelöli ki öt napon belül a kormány tárgyalóit, vagy velük hét nap alatt nem sikerül megegyezni a sztrájkkövetelések teljesítéséről. Berki Erzsébet sztrájkszakértő megerősítette, hogy nem kell szakszervezeti háttér a sztrájk szervezéséhez és az egyetem dolgozóinak ötpontos követeléslistája is megfelel a sztrájktörvényben megfogalmazott feltételnek, hogy a munkavállalók gazdasági és szociális érdekei miatt indítható ilyen akció, mert az SZFE munkavállalóinak alapvetően változtak meg munkafeltételei. A követelések között szerepel, hogy a kormány garantálja az alkotás, oktatás és az egyetem szabadságát, hogy állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit, hogy az egyetem belső működését a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg, továbbá, hogy az intézmény vezetőit szintén a szenátuson keresztül az egyetemi közösség választhassa meg és végül, hogy garantálják az eddigi pénzügyi források megmaradását. Egyre többen csatlakoznak a sztrájkfelhíváshoz, már az első napon 85 munkatárs jelezte, hogy szeptember 21-től részt vesz a tiltakozásnak ebben a formájában is, ha nem sikerül eredményt elérni a sztrájktárgyaláson. Hozzá kell tenni, néhány hete szakszervezeti alapszervezet is létrejött az egyetemen, ennek titkára, Csató Kata mesteroktató szintén tagja a tárgyalódelegációnak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) szeptember 24-re tervezett küldöttgyűlése dönt hivatalosan az SZFE szakszervezetének felvételéről tagjai sorába. Egyébként az FDSZ elnöke, Dráviczki Sándor tegnap levélben kért időpontot Palkovics László innovációs minisztertől, hogy a színművészetin kialakult helyzetről, és általában az új alapítványi fenntartói formáról tárgyaljanak. A kulturális terület több szakszervezete is szolidaritását fejezte ki az egyetem munkatársainak akciójával.

SZFE-ügy: művészek, akik tiszta lapot és egyeztetést javasolnak a „szellemi polgárháborúban”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 15:43

Fotó: Népszava
Rudolf Péter és Hernádi Judit is megszólalt az eddig állami fenntartású Színművészeti Egyetem „kiszervezésével” kialakult helyzetről.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli történések számomra riasztók – nyilatkozta a 24.hu-nak Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban sem enyhült a viszony a hatalom által kinevezett, Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium és az intézmény épületét elfoglaló, és hetek óta tiltakozó hallgatók között. A múlt vasárnapi tízezres élőlánc szervezői továbbra is elszántak, és az egyetem autonómiáját, az oktatás szabadságát követelik. – Ennek kapcsán a Vígszínház 300 dolgozója nevében nem nyilatkozhatok; a színház tagjai maguk döntik el, hogy miként viszonyulnak a helyzethez – írta a portálnak Rudolf Péter, akinek azonban határozott véleménye van:
„Lényegében olyan szellemi polgárháború van körülöttünk, melyben lehetetlen létezni, dolgozni, gondolkozni, és nem tehetjük a dolgunkat. Megmerevedtek a frontvonalak. Jelen körülmények között konszenzusra, továbblépésre nem látok esélyt. Vissza kellene térni a kezdő pillanathoz. A szenátus jogainak és feladatainak tisztázáshoz. Egy művészeti egyetem szabadsága nemzeti ügy. Továbbra is úgy gondolom, nem történhet semmi az egyetemmel való egyeztetés nélkül.”

Rudolf Péter, aki júliustól áll a Vígszínház élén, végül leszögezte: „Tiszta lap kell. Újratervezés.” A 24.hu-nak Hernádi Judit színésznő is nyilatkozott. Szerinte semmit nem lehet ráerőszakolni emberekre, se innen, se onnan.
„Hál’ istennek, Vidnyánszkynak Kaposváron volt alkalma már egy színészképzést felépíteni, a diákok tehát választhattak a két lehetőség között, és biztos volt olyan, aki Kaposvárt jelölte meg elsőnek.”

– vélekedett.

Hernádi Judit ugyanakkor azt mondta, hogy a diákok tiltakozása egy nagyon nehezen megtörhető lázadás, mert „azt nem lehet lerombolni valakiben, hogy azt gondolja, amit szeretne.” – Mellettük állok, amennyire csak tudok – mondta a színésznő, aki többes számban fogalmazott:
„Kicsit olyanok vagyunk, mint a veszekedő gyerekek, akik juszt is ellent mondanak a másiknak. Pedig tulajdonképpen csak saját magunkat kéne meghallgatnunk, mert ugyanazt mondja a másik fél is. Ettől függetlenül lehetetlen bármelyik fél kizárása. És ebben a pillanatban Vidnyánszkynál van az erő, ha pedig ez így van, akkor ő az, akinek engednie kell.”