Előfizetés

Orosz hackerek az amerikai választáshoz kapcsolódó szervezeteket támadtak meg

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 06:23
Illusztráció
Fotó: FrankHoermann / AFP
A támadások politikai pártok országos és tagállami szervezeteinek, továbbá republikánusoknak és demokratáknak dolgozó konzultációs cégeknek a számítógépes rendszereit érintették.
Orosz hackerek az amerikai választáshoz kapcsolódó legalább 200 szervezetet támadtak meg – írta a The Wall Street Journal az internetes honlapján a Microsoft bejelentésére hivatkozva csütörtökön. A lap információi szerint a hackertámadások az elmúlt hetekben történtek. Politikai pártok országos és tagállami szervezeteinek, továbbá republikánusoknak és demokratáknak dolgozó konzultációs cégeknek a számítógépes rendszereit érintették. A hackerek – a Microsoft szerint – az orosz kormányzathoz köthetők. De nemcsak oroszok, hanem kínai és iráni hackerek is kibertámadásokat intéztek a demokraták elnökjelöltjéhez, Joe Bidenhez és a kampánycsapatához közel álló „magas rangú személyiségek”, valamint Donald Trump amerikai elnök kampányával kapcsolatban álló emberek ellen. A Microsoft hivatalos blogjában közölt információk szerint
az orosz hackerek a Bidenhez közelieket támadták, míg a kínai és iráni szereplők Trump kampánycsapatának személyes fiókjaiba próbáltak meg behatolni.

A kibertámadási kísérletek elsöprő többsége nem volt sikeres, s azokat, akiknek az adataihoz és információihoz hozzáférhettek, a Microsoft biztonsági szolgálata azonnal értesítette.
„Mai bejelentésünk egyértelművé teszi, hogy külföldi csoportok megsokszorozták erőfeszítéseiket a 2020-as választások befolyásolására, ahogyan azt előre jeleztük is”

– fogalmazott hivatalos blogjában a Microsoft.

Tom Burt, a Microsoft fogyasztói biztonságért felelős alelnöke a The Wall Street Journal kérdésére úgy fogalmazott: rendkívül fontosnak tartja, hogy a demokratikus folyamatok résztvevői bárhol a világban tudatában legyenek a fenyegetéseknek, és megtegyék a szükséges lépéseket mind a személyes, mind a munkahelyi adataik és információik biztonságának védelme érdekében. Az orosz hackerek a Microsoft vizsgálatai szerint az orosz katonai hírszerzés egyik egységével állnak kapcsolatban. Az amerikai számítástechnikai cég úgy véli:
ugyanarról a csoportról van szó, amelyik 2016-ban, az akkori amerikai elnökválasztáskor behatolt a demokraták számítógépes rendszereibe, és kiszivárogtatta elektronikus leveleik egy részét.

A Microsoft eddigi vizsgálatai szerint a közelmúltban végrehajtott orosz számítógépes támadások „áldozatai” között olyan kutatóintézetek is vannak, mint például a German Marshall Alap, vagy egyes nagy-britanniai intézetek. Ezzel szemben a Trump és munkatársai számítógépes rendszereibe behatolni igyekvő iráni hackerek kísérleteinek mindegyike sikertelen volt. Az amerikai hírszerző ügynökségek a múlt hónapban közzétett jelentésükben figyelmeztettek arra, hogy külföldi szereplők igyekeznek befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Az akkori dokumentum szerint az oroszok Biden ellen igyekeznek hangolni az amerikai közvéleményt, míg a kínaiak és az irániak Trump újraválasztásával szemben próbálnak meg fellépni.

Már a jövő év elején elérhető lehet a koronavírus elleni védőoltás Kanadában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 06:09
Illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library
Négy vakcinavásárlási ügyletről számoltak be eddig, és továbbiakról is tárgyalnak.
Kanadában már a jövő év elején lehet védőoltás a koronavírus ellen – jelentette be az ország közszolgáltatási és közbeszerzési minisztere csütörtökön. A kanadai kormány négy vakcinavásárlási ügyletről számolt be eddig, és továbbiakról is tárgyal. Ezzel egyidejűleg pénzügyileg támogat más, a gyógyítást elősegítő programokat, továbbá új védőoltásgyártási kapacitásokat létesít Montréal környékén. Anita Anand miniszter azt mondta, hogy a vakcinák szállításának pontos időpontja függ a klinikai tesztek eredményétől, a hatósági engedélyeztetési eljárástól, valamint a gyártási kapacitástól. Amennyiben sikerül ezeket az akadályokat leküzdeni, a kormány arra törekszik majd, hogy a tervezettnél korábbi szállításról tárgyaljon – tette hozzá. Kanadának
megállapodása van a Moderna, a Pfizer, a Novavax és a Johnson & Johnson vakcinagyártókkal.

Anand nem árulta el, hogy a tervek szerint melyik cég szállítana hamarabb, a tesztvizsgálatok előrehaladott állapotát figyelembe véve a Moderna és a Pfizer lehetnek az elsők között. A Pfizer korábban azt közölte, hogy adataik alapján akár októberre elérhető lesz a termékük.
Kanadában az elmúlt napban 630-an fertőződtek meg, így az eddig regisztrált esetek száma elérte a 134 924-et

– derül ki az egészségügyi tárca csütörtöki közleményéből.

Szerdán 546 esetet jegyeztek fel.
Az országban 9163-an haltak meg a járvány január 15-i kezdete óta.

Az áldozatok 90 százaléka 60 év feletti volt. Koronavírusteszten 5,9 millió kanadai esett át, 119 ezer ember pedig felgyógyult a kórból. Justin Trudeau kormányfő július 29-én azt mondta, hogy értek el eredményeket a betegség elleni küzdelemben, de a veszély még nem múlt el. Szerinte az ország felkészült a járvány esetleges második hullámára.

Egy nap alatt több mint négyezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.10. 21:57

Fotó: Manuel Navarro /
A tartományok többségében ezen a héten indul a tanév jelenléti oktatással, és sokan most térnek vissza a távmunkából az irodákba.
Spanyolországban 24 óra alatt több mint négyezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, amely összesen már meghaladja az 554 ezret – tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban csütörtökön.  
– A tartományok felében megfigyelhető a növekedés ritmusának lassulása

– tette hozzá.

– Spanyolországban a koronavírus okozta halálozási átlagéletkor 86 év, magasabb, mint a járvány csúcsán volt tavasszal – mondta. A járványügyi vezető kiemelte: az elmúlt hetekben tapasztalt 0,6 százalékos halálozási ráta alacsonyabb mint sok más uniós országban, példaként említette Franciaországot, ahol 0,7, illetve Olaszországot és Nagy-Britanniát, ahol 1 százalék feletti ugyanez az arány.
A spanyol egészségügyi minisztérium összesítése szerint az elmúlt egy napban 71-gyel nőtt a halálos áldozatok száma, egy hét alatt 249-en hunytak el. A fertőzés eddig 29 699 emberéletet követelt a dél-európai országban.

Kérdésre válaszolva Simon kitért arra is, hogy a tartományok többségében ezen a héten indul a tanév jelenléti oktatással, és sokan most térnek vissza a távmunkából az irodákba, így leghamarabb a jövő héttől lehet észlelni, hogy ennek milyen hatása volt a vírus terjedésére. A szakember hangsúlyozta: országosan a kórházi ellátórendszer képes kezelni azt a terhelést, amit a 8400 Covid-beteg ápolása jelent, de egyes kórházakban előfordul nagyobb esetszám. Példaként említette, hogy míg az országos kapacitás 7 százalékát foglalják el a koronavírus-fertőzöttek, néhány intézményben ez 30 százalék is lehet. A szaktárca jelentése szerint augusztus 31-e és szeptember 6-a között 641 ezer PCR-tesztet végeztek, amelynek 11,6 százaléka hozott pozitív eredményt. Csak pár napja írtunk arról, hogy a spanyol egészségügy összeomlóban van. A kórházakban egyre drámaibb helyzet kezd kialakulni, mivel naponta mintegy ezer újabb és újabb személy szorul itteni kezelésre. Joan Cayla járványügyi szakértő szerint a gyors terjedést a helyi egészségügy korlátozott lehetőségei is magyarázzák. Mindeközben a megbetegedések drámai emelkedésének hatására a regionális kormányzatok kapkodnak és elhamarkodott döntéseket hoznak. Spanyolország az első európai állam, ahol meghaladja a félmilliót a koronavírussal fertőzöttek száma. Az ország jelenleg a 9. legfertőzöttebb terület azon 188 állam közül, ahol megjelent a vírus.