Előfizetés

A koronavírus „trükkje”: az immunrendszer kicselezése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 16:10
Koronavírus a sejetk között erős, elektronmikroszkópos nagyításon
Fotó: IMAGE POINT FR - LPN / BSIP/AFP
Súlyos Covid-19 megbetegedés esetén a vírus felesleges munkára is készteti, és összezavarja az immunrendszert.
A megbetegedést okozó vírusok mindegyikének van legalább egy „trükkje”, amellyel becsapja az immunrendszert, a SARS-CoV-2 vírus a korai, veleszületett immunválaszt cselezi ki – írta az Orvostovábbképző Szemle Online
A súlyossá váló esetekben a veleszületett immunrendszer késve indítja el azt a reakciót, amely a fertőzés kezdetén gátolja a vírus szaporodását. Ez további késést eredményez, mert akadályozza az adaptív immunrendszer reakcióját is – magyarázta a The Atlantic-nak nyilatkozó Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa.
Az immunrendszernek ez a kettős kudarca teheti lehetővé, hogy a vírus a felső légutakból mélyebbre jusson, elérje a tüdőt, az ereket, a vesét, a bél- és az idegrendszert. Súlyos esetekben az, hogy az immunrendszer nem tudja megállítani a vírust, de nem is adja fel a próbálkozást, további problémákhoz, például a sokat emlegetett „abnormális” immunválaszhoz, a citokinviharhoz vezethet.
Ha az immunrendszer nem képes elég gyorsan eltakarítani a támadó vírusokat, az szövetpusztulást okoz. Ez influenza esetén is megfigyelhető, de a koronavírus okozta betegségben nagyobb a mértéke. Ráadásul súlyos esetben az immunrendszernek nemcsak a sejtekbe jutó vírusok ellen küzdő része aktiválódik, hanem az is, amely a sejten kívül maradó baktériumok és gombák, valamint a parazita férgek ellen indítana támadást.

Bravúros égi fotóval nyert egy magyar a nemzetközi asztrofotós pályázaton

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 14:56

Fotó: Schmall Rafael
A tavalyi összetett győzelem után másodszor kerül hazánkba a rangos elismerés.
Magyar siker született a nemzetközi asztrofotós pályázaton; Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton – közölte a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. pénteken.
A világ legrangosabb ilyen témájú versenyén, az Insight Investment Astronomy of the Year 2020-on Schmall Rafael, a SEFAG Zrt. által fenntartott Zselici Csillagpark munkatársa az Ember és az Űr nevet viselő kategória első helyét szerezte meg. A siker értékét növeli, hogy Francsics László tavalyi összetett első helye után másodszor kerül hazánkba a rangos elismerés – olvasható a közleményben.
Mint írják, a magyarországi asztrofotós körökben komoly hírnévvel bíró Schmall Rafael kapott már elismerést a NASA-tól és kétszer elnyerte a National Geographic Magyarország Év asztrofotója díját. Képeiből az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagparkban. A Technológia börtönében címet viselő kép nemcsak bravúros fotótechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, hanem témaválasztásával is egy fontos problémára irányítja rá a figyelmet.
A kommüniké emlékeztet, hogy az expozíciós idővel készített képen a csillagok előterében lévő vékony fehér csíkok valójában kereskedelmi műholdak. Ezek az űreszközök gombamód szaporodnak bolygónk körül. Csak az Elon Musk nevével fémjelzett Starlink több mint tízezer darabot tervez pályára állítani és nem ők az egyetlenek. A műholdak szabad szemmel ugyan nem érzékelhetőek, de kellően nagy számban mérhetően megemelik az égbolt fényességét. Hiába építünk jelentős költséggel egyre nagyobb és profibb csillagászati távcsöveket, a műholdak miatt zajosabbá váló égbolt megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a tudományos kutatásokat. A zavaró hatások nemcsak a kutatóknak okoznak kellemetlenséget, a csillagokat pásztázó amatőrök is kénytelenek szembesülni velük.
A SEFAG Zrt. Somogy megyében 90 ezer hektár állami tulajdonú erdőterület kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. A SEFAG Zrt. üzemelteti többek között a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Erdei Vasutat és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot – áll az összegzésben.
A győztes fotókat itt lehet megtekinteni.

Hiába „egészséges”, árthat is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 12:20

Fotó: J-B NADEAU/ONLY FRANCE / AFP
Hisztamin érzékenység esetén bizonyos ételek és gyógyszerek fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat.
Hisztaminmentes diétában a gyümölcsök, a paradicsom, de a friss padlizsán és a spenót is tiltólistás. Fogyasztásuk a legtöbb esetben tüneteket vált ki, az azonban egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél milyen mennyiség okoz panaszokat – mondta Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
„Légúti tünetek – orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés – mellett bőrpír, csalánkiütés, fej- és torokfájás, puffadás és hasmenés, hányás a leggyakoribb panasz. Ezek rendszerint a magas hisztamintartalmú ételek elfogyasztását követően pár órán belül jelentkeznek. Erősségük attól is függ, hogy az adott személynél mennyi DAO enzim termelődik.”
Ennek működését az antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentő, reuma elleni, nyugtató szerek és a szívgyógyszerek is gátolhatják, a szedésük alatt fokozódó tünetekre lehet számítani. Tengerparton természetes, hogy friss tengeri herkentyűket eszünk, hisztaminintoleranciásoknak azonban ez nem a legjobb választás, a rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek magas hisztamintartalmuk miatt okozhatnak panaszokat. 
Főzésnél, de grillezésnél is ügyelni kell, hogy az alapanyagokat; a húsokat, halakat minél előbb dolgozzuk fel, a hűtőben ugyanis felszaporodhat bennük a hisztamin. A szárított és füstölt húsféléket magas hisztamintartalmúak, ahogy a chili, a ketchup és a bolti fűszerkeverékek sem ajánlottak a diétában. Hisztaminérzékenység esetén nem javasolt a citrusfélék fogyasztása, kerülendő a limonádé, de a fekete tea, a kávé és a paradicsomlé és a kakaós italok fogyasztása is, de magas a hisztamintartalma az alkoholos italoknak is.