Előfizetés

Megnevezte azt a „csekély súlyú mulasztást” a médiahatóság, amiért nem hosszabbították meg a Klubrádió frekvenciáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 21:49

Fotó: Népszava
A rádió vezérigazgatója szerint csak ürügyet keresett a hatóság az utolsó független, szabad hang elnémítására.
A Klubrádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága alatt összesen 6 esetben követett el jogsértést. A frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt konkrét jogsértés az volt, hogy a közösségi médiaszolgáltató 2016. szeptember 26. és december 31. között a hatóság határozatának szóhasználata szerint csekély súlyú mulasztást elkövetve a Médiatanács szerint megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is – indokolta a döntést a médiahatóság a Media1 érdeklődésére.   A hatóság különféle adatközlésre kötelezi a szolgáltatókat arról, hogy mikor, milyen zenéket játszottak azért, hogy megállapíthassák: az adott rádió kellő arányban játszott-e magyar zenét, illetve mikor, milyen típusú műsort sugároztak. Az NMHH válaszában hangsúlyozta, hogy nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró okokra hivatkozva nem újítja meg valamely médiaszolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát. Így járt a Civil Rádió, és az egyik Rádió 1 is. Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója péntek kora este a Media1 érdeklődésére elmondta: szerinte az NMHH válaszából az következik, hogy
a médiahatóság valójában csak ürügyet keresett, hogy az utolsó független, szabad hangot is elnémíthassák.

Stock Richárd hozzátette: keresik a jogi és egyéb megoldásokat annak érdekében, hogy a Klubrádió működése a 2021 februári médiaszolgáltatási jogosultságát lejáratát követően is biztosított legyen. A Médiatanács pénteken jelentette be, hogy „törvényi kizáró ok” miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem újította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát, és megkezdte a pályázati eljárás előkészítését. A döntés szerint a Klubrádió frekvenciája 2021. február 21-e után újra megpályázható lesz.
Kapcsolódó
Szabad préda lesz a Klubrádió frekvenciája

„Ne bántsuk azokat, akik maszkban jönnek!”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.11. 21:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mérsékelten jó ízlésre valló módon a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás évfordulójára, szeptember 11-ére időzítettek tüntetésüket a „vírushisztéria” ellen tiltakozók.
A demonstráció elnevezése,  a „COVID 9.11.” arról tanúskodott, hogy az egybeesés nem a véletlen műve. Másfelől sikerült azt a napot kiválasztani, amikor Magyarországon minden eddigi negatív csúcsot megdöntött a 24 óra alatt beazonosított fertőzöttek száma.
A „normális élet érdekében” országszerte meghirdetett tüntetések „központi helyszíne” a fővárosi Szabadság tér volt, a főszervező pedig Dr. Gődény György „szakgyógyszerész”, azaz Doktor Gődény. Korábban ő egy pénznyelő kamupárt prominenseként mártózott meg a közéletben, mostanában pedig vírusrelativizáló nézeteivel iparkodik ismertségre és támogatókra szert tenni. A maga műfajában nem is csinálja rosszul: akad olyan videója, amelyre már több mint egymilliószor kattintottak rá.
A kopasz, nagy fekete szakállú, megnyerő stílusban beszélő Doktor Gődény a maszkviselést bohóckodásnak tartja, és nem hisz abban, hogy az új járvány nagyobb veszéllyel fenyegetne, mint egy átlagos influenza. A rivaldafényt arra is felhasználja, hogy egy cég táplálék- és étrendkiegészítő termékcsaládját reklámozza. Valamiből nyilván élni kell.
Amikor a Magyar Orvosi Kamara nemrég közleményben határolódott el a mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó személyektől, utalt rá, hogy közéjük sorolja Doktor Gődényt is. A vírustüntetések főszervezője előzetesen olyan „nagy érdeklődést” tapasztalt, hogy abban bízott, „Magyarország legkiterjedtebb megmozdulását fogjuk létrehozni”. Ehhez képest péntek délután, amikor kezdődnie kellett volna a demonstrációnak, csak pár százan lézengtek a Szabadság téren. Doktor Gődény nem látszott csalódottnak. A rendezvényt – számolt be lapunknak – 1200 főre jelentette be a rendőrségnek, de már akkor is elégedett lenne, ha csak három normális ember eljönne. „Az oroszokat is néhány száz ember űzte ki az országból!” – szólt közbe egy lelkesült hang. Ha mást nem is, azt Doktor Gődény javára írhatjuk, hogy szereti az amerikai focit. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a Nyíregyháza Tigers csapatában játszott, majd egy szezont lehúzott a Debrecen Gladiatorsban is. Az NFL-ből a Seattle Seahawks a kedvence.
A szovjet katonai obeliszk előtt felállított színpadnál feliratok vezettek be a demonstráció szellemi tartományába: „A háttérhatalmat nem érdekli az ember”, „COVID=Gazdasági bűncselekmény és társadalmi megosztás”. Két férfi transzparenst hozott: „Le a vírusdiktatúrával!”. Egy fiatal férfi a CÖF, a békemenetes Civil Összefogás Fórum zászlaját terítette a hátizsákjára. Felbukkantak szélsőjobbos tüntetésekről ismert figurák is, tőlük eltekintve jellemzően konszolidált benyomást keltő – eltérő korosztályhoz tartozó – emberek gyűltek össze. Kérdésünkre egy idősebb nő közölte, hogy szeretné megismerné a hivatalostól eltérő álláspontokat is, de nem tartja magát vírustagadónak. „Valami biztosan van, de pandémia nincs, az biztos” – cáfolta aztán saját magát. Eltűnődött, amikor szerettük volna megtudni, igényt tartana-e gyógykezelésre, ha komoly tünetekkel mégis elkapná a koronavírust: „Jó kérdés. Nagyon félek a hagyományos orvoslástól…” A létszám már az ezerhez közelített, amikor jókora késéssel színpadra lépett Doktor Gődény. Felkérte a jelenlévőket, hogy „ne bántsuk azokat, akik maszkban jönnek”. Maszkot máskülönben főleg csak újságírók viseltek. A felszólalók sorában az Apaszív Egyesület alapítója 25 percen keresztül beszélt, többek között a tanárokat korholta, akik annak ellenére asszisztálnak az intézkedésekhez, hogy „pontosan tudják, nincs járvány”. Felolvasták a Magyar Trianon Társaság elnökének üzenetét is, aki az életösztönünk ellen való „pénzuralmi globalizmust” ostorozta. A tanú című filmben Pelikán József gátőr hiába várta Doktor Kotászt, az ítéletvégrehajtót. A Szabadság téren az átszellemült arcokat látva konstatálhattuk: Doktor Gődény viszont nagyon is köztünk van.

Távozott az Oktatási Hivatal vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.11. 19:28
Gloviczki Zoltán
Fotó: Youtube
Gloviczki Zoltán inkább pedagógusi-nevelői környezetben dolgozik a hivatal helyett.
Távozott posztjáról az Oktatási Hivatal vezetője, Gloviczki Zoltán – vette észre a Magyar Hang. A megbízott vezető jelenleg Brassói Sándor. A Magyar Közlönyből kiderült az is, hogy Gloviczki Zoltánt bízta meg a miniszterelnök szeptember 1-jétől az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektori feladataival. Megbízása 2025. augusztus 31-éig szól. A lap érdeklődésére, hogy elégedetlen esetleg a jelenlegi oktatási állapotokkal, azt felelte, hogy ő már száz éve elégedetlen azzal. Úgy fogalmazott, hogy harminc éve is le voltunk maradva, ez sajnos nem változott, de nem a jelenlegi oktatáspolitikával van baja.
– Az biztos, hogy most jobb a helyzet, mint harminc éve

– tette hozzá.

Döntését azzal indokolta, hogy jobban szeret olyan pedagógusi-nevelői környezetben dolgozni, amilyenre az Apor rektoraként lehetősége lesz.  Elmondása szerint kivett belőle ez a négy év, amit az elmúlt években az OH élén el kellett viselnie, mégis ő maradt a legtovább a hivatal élén. 
– Valóban sok ez a fajta turbulencia, az ember nyilván inkább vágyik nyugodtabb környezetre

– jegyezte meg.

Azt cáfolta, hogy távozása összefüggésben lenne a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli vitákkal. Gloviczki Zoltán 2012-ig közoktatásért felelős helyettes államtitkár is volt, de akkor felmentését kérte a posztjáról. Három éve a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy „helyettes államtitkárként azt a sajátos szerepet töltötte be, hogy a politika és a valóság között kellett hidat képeznie, „ám akkoriban ez a híd nem ért át a másik partra”. Azt is mondta, hogy a pedagógusok munkáját a kerettantervek szabályozzák, de az nagyon nagy levegővételt igényelne, hogy ezeken változtassunk. Úgy vélekedett, hogy „észre kéne venni, hogy másért járunk iskolába 2017-ben, mint 1877-ben. Már nem azért, hogy teletöltsék a fejünket információval.”