Előfizetés

Lövöldözés volt egy amerikai bevásárlóközpontban, egy ember meghalt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 07:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fegyverropogás hallatára az emberek menekülni kezdtek, hogy biztonságos helyre jussanak.
Egy ember meghalt szombaton egy bevásárlóközpontban történt lövöldözésben az egyesült államokbeli Mishawakában, Indiana állam északi részén. A fegyverropogás hallatára az emberek menekülni kezdtek, hogy biztonságos helyre jussanak. A megyei halottkém közlése szerint egy ember meghalt. Részletekkel nem szolgált az elhunyt személyéről, a helyi sajtó azonban kiderítette, hogy egy 22 éves afroamerikai férfiről van szó. A rendőrség sem közölt adatokat a lehetséges elkövetőről vagy a lövöldözés okairól. A bevásárlóközpontot azonnal kiürítették. A rendőrök még órákig a helyszínen maradtak. A közösségi hálóra feltett videókon azt lehet látni, hogy a lövöldözés pillanataiban emberek futnak ki rémülten a plázából.
Egy szemtanú, a 44 éves Renne Dominik az egyik helyi lapnak, a South Bend Tribune-nek azt mondta, hogy férjével és két gyermekével a játékrészlegen tartózkodott, amikor lövések dördültek el. Azt látta, hogy emberek futnak; először azt hitte, azért, mert tornádó közeledik. A bevásárlóhely alkalmazottjai mindenkinek azt mondták, hogy az eladótéren belül keressen menedéket. Mintegy 35 emberrel együtt az eladótér egyik hátsó szobájába vonultak, mindenki síri csendben volt, nem lehetett tudni, hogy mi vár rájuk. Végül sikerült egy hátsó ajtón át kimenekülniük a szabadba. Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy mi történhetett, a hatóságok későbbre ígértek érdemi tájékoztatást.

Újraindul a brit koronavírus-vakcina tesztelése

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.12. 19:33

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Lezárult a sajtóhírek szerint gerincvelő-gyulladás tüneteitől szenvedő tesztalany esetének a vizsgálata. A brit hatóság rábólintott a folytatásra.
Összes eddigi nagy-britanniai helyszínen folyatódik a ChAdOx1 nCoV-19 tudományos elnevezésű kísérleti oltóanyag próbája – jelentette be a koronavírus-vakcina tesztelési programjának újraindítását szombaton az Oxfordi Egyetem. Az intézmény az AstraZeneca brit gyógyszergyártó társasággal indította a vakcina tesztelését, amelyet azonban a héten biztonsági okokból, a teszt egyik résztvevőjének betegsége miatt felfüggesztettek. Adatvédelmi okokból nem részletezhették az érintett tesztalany betegségének részleteit, de meg nem erősített sajtóértesülések szerint a tesztprogram érintett résztvevőjénél vírusos gerincvelő-gyulladás tünetei jelentkeztek.  Az egyetem tájékoztatása szerint eddig világszerte 18 ezer résztvevő kapott a vakcinából és ilyen kiterjedésű oltóanyag-tesztelések esetén mindig várható, hogy egyes tesztalanyoknál egészségi problémák jelentkeznek. A tesztek felfüggesztése alapjául szolgáló eset független vizsgálata befejeződött. A vizsgálatot végző testület, valamint a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) ajánlása alapján indulhat újra a program.

Tömeg nem, de rendzavarás volt Párizsban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 19:00

Fotó: Benjamin Guillot-Moueix / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Hosszú szünet után ismét utcára vonultak a „sárgamellényesek”
Több hónap szünet után a francia kormányellenes, sárgamellényes tiltakozók szombaton több nagyvárosban is felvonultak, de a vártnál kevesebben voltak. Párizsban mintegy ezer ember tiltakozott, többen összecsaptak a rendőrökkel. A vártnál kevesebben vettek részt a francia utcákon a csaknem két évvel ezelőtt kezdődött, vezető nélküli elitellenes mozgalom újabb tiltakozónapján. A rendőrség 4-5 ezer sárgamellényesre számított Párizsban, de alig ezer, elsősorban a radikálisabb maghoz tartozó tiltakozó jelent meg két külön csoportban. Délelőtt a Wagram térről indult egy menet, amelynek mentén többen összecsaptak a rendőrökkel. Sokan kukákat borítottak fel, buszmegálló-tartozékokat, valamint gépkocsikat rongáltak meg. A rendfenntartók könnygázzal oszlatták szét azokat, akik nem az engedélyezett útvonalon haladtak a békésen tiltakozókkal. A közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva Didier Lallement párizsi prefektus már előzetesen minden sárgamellényes gyülekezést betiltott a kormányzati hivatalok és a nemzetgyűlés közelében, valamint a Champs-Elysées sugárúton, ahol már számos alkalommal rendbontáshoz vezetett a tüntetők felvonulása. Ez utóbbi helyekre nagy számban vonultak ki a rendőrök, a kirakatokat pedig elbarikádozták a bolttulajdonosok.
"A mozgalom halott, kimondom egyértelműen, azért vagyunk itt, mert nincs vesztenivalónk" - mondta egy 43 éves tiltakozó a francia hírügynökségnek.

A rendőrök folyamatosan igazoltatták az embereket már a menet elindulása előtt. A rendőrség tájékoztatása szerint délután 4 óráig 222 embert állítottak elő, 35-en helyszíni bírságot kaptak, 84-et pedig őrizetbe is vettek azért, mert szúróeszközt, kést, csavarhúzót, nyilat, ollót, vágóeszközöket találtak náluk. A fővároson kívül Marseille-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Lille-ben, Nantes-ban, Nizzában, Bordeaux-ban, Strasbourgban és több kisebb városban is szerveződtek megmozdulások, de a déli nagyvárosokban a rendőrség a koronavírus-járvány erősödése miatt betiltotta a felvonulásokat. Az elitellenes állampolgári tiltakozássorozat 2018 novemberben kezdődött a résztvevők által igazságtalannak tartott szociális és adópolitika ellen. A sárgamellényesek szombatonként tüntettek rendszeresen Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban.