Előfizetés

Mindenre elszánt, sikoltozó nők futamították meg a belarusz kommandósokat (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.13. 14:58
Egy 73 éves asszony küzd a tüntetők elfogására kiküldött alakulattal Minszkben, 2020.szeptember 12-én
Fotó: - / AFP
A maszkos alakulat tüntetőket akart elfogni, de nem számoltak a fehérorosz asszonyok haragjával.
Elképesztő videó kering Minszkből. Belarusz biztonságiak igyekeznek elfogni valakit, de a tömeg, köztük számos nővel, közbelép, megakadályozzák az elfogást – írja a felvételt kiszúró 168 Óra
A dühödt, sikoltozó asszonyok minden erejükkel húzzák-vonják a kezdetben határozottan fellépő, aztán gyorsan megzavarodó kommandósokat, és az őket kísérő civil ruhás rendőröket. A dulakodás közben a maszkot is lehúzzák a biztonságiakról, akik menekülőre fogják.
A tüntetők összefogása életet is menthet, az Alekszandr Lukasenka rezsimjéhez hű biztonsági erők ugyanis szabályosan vadásznak az utcai tiltakozókra, akiket brutálisan össze is vernek. Naponta 100-120 demonstrálót is elfognak, a begyűjtött tüntetők közül pedig többeknek nyoma veszett, vagy éppen holtan találtak rájuk.

ET-elnök: Itt az ideje, hogy a brit kormány felvállalja felelősségét

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 14:51
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: OLIVIER HOSLET / AFP
Charles Michel szerint az Egyesült Királyság hitelessége forog kockán.
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnapi Twitter-üzenetében a Brexit-egyezmény teljeskörű végrehajtására szólította fel az Egyesült Királyságot az írországi béke és stabilitás, valamint az egységes piac integritásának megőrzése érdekében.
„Itt az ideje, hogy a brit kormány felvállalja felelősségét, mivel az Egyesült Királyság hitelessége forog kockán”

– írta a tanácselnök Michael Martin ír miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése után. Múlt csütörtökön szócsata bontakozott ki London és az EU között egy brit törvénytervezet miatt, amely több pontban ellentmond az unióval tavaly októberben elért Brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteinek, köztük azoknak, amelyek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozása. Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú ideje semmiféle fizikai ellenőrzés nincs. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a Brexit-megállapodásban foglalt külön protokoll alapján Észak-Írország harmonizált viszonyrendszert tart fenn az EU egyes – főleg áruforgalmi – szabályrendszereinek néhány elemével. E megoldás alapján az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti belső kereskedelmi forgalomban esetenként vámellenőrzésnek kell alávetni azokat az importárukat, amelyekről nem lehet kizárni, hogy beléphetnek az EU egységes belső piacára. A brit törvénytervezet azonban minden körülmények között mentesítené az észak-írországi üzleti vállalkozásokat bármiféle külön vámdokumentációs kötelezettség alól az Egyesült Királyságon belüli kereskedelemben, akkor is, ha nem lesz szabadkereskedelmi egyezmény az unióval. Az Európai Bizottság éles hangú csütörtöki nyilatkozatában
szerződésszegésnek és a nemzetközi jog megsértésének nevezte a tervezetet, valamint követelte, hogy London a hónap végéig vonja vissza a törvényjavaslatot. A brit kormány az erről tartott csütörtöki londoni különtárgyalás után azt közölte, hogy erről nem lehet szó.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek végéig a brit kormány átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Nem lassul a járvány terjedése Ukrajnában, stabilan ötezer felett az új fertőzöttek száma Oroszországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 12:49

Fotó: Maxym Marusenko / AFP / NurPhoto
Horvátországban elérte a 13 533-at az azonosított fertőzöttek száma.
Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 2500 új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 154 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. Az elmúlt napon 2476 új esettel 154 335-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké harminc újabb halálos áldozattal 3178-ra, miközben eddig 68 893-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 547-en. Jelenleg már 82 264 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1899-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et két nappal korábban, csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 72-t, pedig pénteken. Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 310-et – továbbá három újabb halálos áldozatot – megint a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. A főváros már az ország lefertőzöttebb területévé vált, megelőzve a korábbi listavezető, nyugat-ukrajnai Lviv megyét. Kijevben jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 17 261, az elhunytaké 269, Lviv megyében pedig a járvány kezdete óta 16 914 beteget azonosítottak, közülük mostanáig 472-en haltak meg. A második legtöbb új beteget, 225-öt és két újabb elhunytat a nyugati országrészben lévő Ternopil megyében regisztrálták az elmúlt napon, a harmadik legtöbbet, 180-at és három halálesetet pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8625 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma eggyel 283-ra nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3697-en győzték le a kórt. A közegészségügyi központ által a hétvégén közzétett statisztika szerint Ukrajnában az elmúlt egy hét alatt, azaz szeptember 4-10. között az aktív koronavírusos betegek száma 11 098-cal nőtt és 305-en haltak bele a betegség szövődményeibe. Tízezer lakosra számítva a legtöbb az aktív beteg jelenleg három nyugat-ukrajnai régióban, Lviv, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyékben. Az említett időszakban 161 497 PCR-tesztet végeztek el az országban.
Nem mérséklődött jelentősen az új koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből. Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 165-tel nőtt, és elérte a 13 533-at az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton 261 esetről számoltak be. Szombaton hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 224-re nőtt. A betegek közül 309-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 2410, és 8314-en vannak hatósági karanténban. A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 45, utóbbiban 21 embernél mutatták ki a koronavírust.
A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szombaton 99-cel 3702-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 105 új esetről számoltak be, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek, mint egy nappal korábban. Szlovéniában a héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma, ami rekordnak számít az országban. Egy hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 31-en vannak kórházban, és közülük hatot ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 837. A legtöbb fertőzöttet, 19-et Mariborban, további 18-at a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták. Szlovéniában a kormány döntése alapján vasárnaptól a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentik. A rendelettel enyhíteni akarják azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt. A szlovén kereskedelmi kamara által készített augusztusi felmérés szerint leginkább a kisvállalkozásokat érintett a járvány. Tíz vállalkozásból hét szembesült likviditási problémákkal, és 36 százalékuk keresett hitellehetőséget a problémái megoldására. Sokan szembesülnek fizetési késedelmekkel, beszerzési nehézségekkel és a fogyasztók árcsökkentéssel kapcsolatos elvárásaival.
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 5449-cel 1 062 811-re emelkedett a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme ugyanakkor 29. napja nem haladja meg a 0,5 százalékot, az új esetek 23,5 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 486 114), India (4 754 356) és Brazília (4 315 687) után. Az aktív Covid-19-esetek száma 2665-tel 168 008-ra nőtt. A halálozások száma 94-gyel 18 578-ra, a felépüléseké pedig 2690-nel 876 225-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 40,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 355 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 217 400 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.