Előfizetés

Nagy erőkkel vonultak fel Minszkben a biztonsági erők, több száz tüntetőt előállítottak

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 16:15

Fotó: AFP
A minszki Függetlenség terét fémrácsokkal kerítették el, az aluljárókat is lezárták.
Nagy erőkkel vonult fel Minszkben a rendőrség és a hadsereg az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vitatott újraválasztása ellen tüntetőkkel szemben vasárnap. A fehérorosz belügyminisztérium tájékoztatása szerint megkezdték a hatóságilag nem engedélyezett tiltakozó akció résztvevőinek őrizetbe vételét. Olha Csemodanova belügyi szóvivő szerint időközben több mint 400 embert állítottak elő. Csemodanova korábban 250-ről tett említést. A megmozduláson hírügynökségek szerint mintegy százezren vesznek részt. A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakultok vonultak fel. Egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoztak. A kormányellenes tüntetők ezúttal a „Hősök menetére” szólítottak fel, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a tüntetők menete a biztonságiak felvonulása miatt megfordult és több oszlopra bomolva Lukasenka rezidenciájának irányába indult. Az Interfax orosz hírügynökség szerint figyelmeztető lövések zaját lehetett hallani a fehérorosz vezetés lakónegyedében. A belügyminisztérium később megerősítette: aktivisták őrizetbevételekor egy rendőr egy lövést adott le a levegőbe, hogy ezzel eltántorítsa társaikat a kiszabadításuktól.
Időközben a lengyel határhoz közeli Breszt városában is az utcákra vonultak az emberek. A belügyi tárca közlése szerint a rendvédelmi szervek vízágyúkkal oszlatták a megmozdulás mintegy ezer résztvevőjét. A hatóságok indoklása szerint az aktivisták akadályozták a tömegközlekedést és veszélyt jelentettek a közlekedés biztonságára. A fehérorosz különleges rendőri egység, az OMON többeket előállított.
Szombaton több száz nő vonult utcára Minszkben Lukasenka lemondását követelve. A biztonsági erők 114 tüntetőt őrizetbe vettek a belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint. Nyolcvanheten közülük börtönbe kerültek.
Vasárnap „Az egységes Fehéroroszországért” néven autóstüntetést tartottak Lukasenka hívei a fehérorosz fővárosban – közölte a BelTA fehérorosz állami hírügynökség. Veniamin (Tupeka), a fehérorosz ortodox egyház új vezetője szerint az egyház semleges álláspontra fog helyezkedni a belpolitikai válságban. Az új minszki és zaszlavi metropolita az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyháznak „semlegesnek kell lennie és a felek közti kibékülést kell szolgálnia”. Veniamin metropolita egyben a belpolitikai válság során elkövetett hibák jóvátételét szorgalmazta, bár nem pontosította mit ért ez alatt. Az egyházvezető mindemellett hangsúlyozta Fehéroroszország és Oroszország összefonódását. „Népeink nagyon közel állnak” – mondta. A szovjet tagköztársaságok szétválása szerinte főként politikai okokból és külső hatásra történt. Úgy fogalmazott, hogy hiányzott a korábbi nemzedékek bölcsessége ahhoz, hogy elejét tudták volna venni ennek a felbomlásnak. Bírálói szerint a fehérorosz ortodox egyház vezetése hetek óta nem szólalt fel a karhatalom túlkapásai ellen. Augusztus 25-én az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. A Vesztyi orosz hírportál szerint Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Lukasenkához, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott hatósági erőszakot. Az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a Szláv Testvériség fedőnevű hadgyakorlat keretében szeptember 14-től 25-ig mintegy háromszáz orosz katona és hetven harcjármű vesz részt Fehéroroszország területén. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy orosz ejtőernyős alakulat lesz ott a manőveren.

Újabb földcsuszamlások voltak Nepálban, 12 ember meghalt és sokan eltűntek

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 16:08

Fotó: NIROJ CHAOULAGAIN / AFP
A túlélők után kutatnak a mentőegységek.
Legalább tizenkét ember vesztette életét és 21-en eltűntek Nepál keleti részén a heves esőzések kiváltotta földcsuszamlásokban – közölte a nepáli belügyminisztérium szóvivője vasárnap. Murari Vaszti szerint a fővárostól, Katmandutól mintegy száz kilométerre keletre található Bahrabise településen tíz ember halt meg, amikor egy földcsuszamlás több házat is elsöpört. Két másik halálos áldozat az északkeleti Baglung településen vesztette életét szintén földcsuszamlás miatt. Vaszti szerint a mentőegységek most azon vannak, hogy felkutassák az eltűnteket.
Szeptember 3-án is legalább tizenkét ember vesztette életét és 36-an eltűntek Nepál északnyugati részén villámárvizekben és egy földcsuszamlásban. Az árvizek és földcsuszamlások megszokott jelenségnek számítanak a hegyvidéki Nepálban a monszunévszak során, amely rendszerint júniusban kezdődik és általában szeptember közepéig tart. Hivatalos adatok szerint az idén eddig 314 ember halt meg és 160-an sérültek meg, illetve 111-en tűntek el az áradások következtében az országban.

Mindenre elszánt, sikoltozó nők futamították meg a belarusz kommandósokat (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.13. 14:58
Egy 73 éves asszony küzd a tüntetők elfogására kiküldött alakulattal Minszkben, 2020.szeptember 12-én
Fotó: - / AFP
A maszkos alakulat tüntetőket akart elfogni, de nem számoltak a fehérorosz asszonyok haragjával.
Elképesztő videó kering Minszkből. Belarusz biztonságiak igyekeznek elfogni valakit, de a tömeg, köztük számos nővel, közbelép, megakadályozzák az elfogást – írja a felvételt kiszúró 168 Óra
A dühödt, sikoltozó asszonyok minden erejükkel húzzák-vonják a kezdetben határozottan fellépő, aztán gyorsan megzavarodó kommandósokat, és az őket kísérő civil ruhás rendőröket. A dulakodás közben a maszkot is lehúzzák a biztonságiakról, akik menekülőre fogják.
A tüntetők összefogása életet is menthet, az Alekszandr Lukasenka rezsimjéhez hű biztonsági erők ugyanis szabályosan vadásznak az utcai tiltakozókra, akiket brutálisan össze is vernek. Naponta 100-120 demonstrálót is elfognak, a begyűjtött tüntetők közül pedig többeknek nyoma veszett, vagy éppen holtan találtak rájuk.