Előfizetés

Svéd és francia vizsgálatok is kimutatták az idegmérget Navalnij mintáiban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 16:41
Alekszej Navalnij kormányellenes mozgalmának irodáiban tartottak házkutatásokat
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az oroszok szerint nincs bizonyíték arra, hogy megmérgezték az ellenzéki politikust.
Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a novicsok harci idegmérget mutatták ki Alekszej Navalnij mintáiban – közölte hétfőn a német szövetségi kormány.  
– Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg Alekszej Navalnijt

– emelte ki közleményében a kormány tájékoztatási hivatala (BPA).

A Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus szervezetéből vett mintákat először a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott intézetében vizsgálták meg. Svédországban és Franciaországban a német kormány felkérésére végeztek elemzést, új mintákon. – Az eljárásba bevonták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) is, amely ugyancsak elemzéseket végeztet referencia-laboratóriumaiban – közölte a BPA. – A német kormány ismét felszólítja az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására, és folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről – tették hozzá. A Der Spiegel című hírmagazin hétvégi számában biztonsági körökből származó értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg. 
– Az anyag „keményebb” – erősebb hatású –, mint az eddig ismertek

– fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen.

– Az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett harci idegméreg „új generációs” változata a legfontosabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is lehet köze az Alekszej Navalnij elleni merénylethez – írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy 
minél ritkább az anyag kémiai összetétele, annál valószínűbb, hogy csak orosz állami szervek közreműködésével lehet hozzájutni.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. A Der Spiegel beszámolója szerint a támadók arra számíthattak, hogy az ellenzéki politikus út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta, meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropinnal kezdték meg kezelését. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Charité egyetemi klinikára a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. – Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték. Szeptember 7-én a Charité közölte, hogy Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. – A páciens egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy „súlyos mérgezése” tartós hatásokkal jár – áll a közleményben. A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, ezért nincs ok büntetőeljárásra.   Pár napja egyébként ismeretlenek megverték Navalnij egyik munkatársát Cseljabinszkban, néhány nappal a regionális választások előtt. A támadók nem vették el Alekszej Baraboskin országos koordinátor értéktárgyait, sem a telefonját, sem a pénzét. A mentők az első vizsgálat alapján úgy vélték, hogy a férfi koponyatörést szenvedett. Egy nappal a cseljabinszki eset előtt pedig ismeretlenek bűzös vegyi folyadékkal támadták meg a városban Navalnij mozgalmának aktivistáit, legalább három ember kórházba került.
Az oroszok semmit nem találtak
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP

Ahol Navalnij aktív volt, ott Putyin pártja nem szerzett többséget

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 15:32

Fotó: Evgeny Biyatov / AFP/Sputnik
A kormányzó Egységes Oroszország párt elvesztette többségét a tomszki és a novoszibirszki testületben is.
A Kreml által támogatott jelöltek mind a 18 kormányzóválasztást megnyerték és túlnyomórészt első helyen végeztek a vasárnap megválasztott 11 regionális parlamentben és 22 város tanácsában is, ám a tomszki önkormányzati képviselői testületben a kormányzó Egységes Oroszország párt elvesztette többségét és Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata képviseletet szerzett Novoszibirszkben is. A médiában megjelent, nem végleges összesítések szerint a kormányzóválasztáson az Egységes Oroszországnak még a leggyengébben szereplő jelöltjének eredménye is megközelítette a 60 százalékot az első fordulóban. Két évvel ezelőtt négy régióban is második körre volt szükség. Az Egységes Oroszország pártot Vlagyimir Putyin, Dmitrij Anatoljevics Medvegyev és más orosz politikusok alapították 2001. december 1-én. Putyin 2008 óta vezeti a pártot.    A négy szövetségi törvényhozási pótválasztás közül hármat a kormányzó Egységes Oroszország párt, egyet pedig a parlamenti ellenzékhez tartozó, szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország nyert meg. Tomszkban a kormánypárt a listás szavazatoknak csak a 24,47 százalékát tudta megszerezni, a 27 egyéni választókörzetből pedig 18-ban veszített az ellenzéki pártok által elindított és független jelöltek ellen. Az Egységes Oroszország ily módon 11 mandátumhoz jutott a 37-ből, a kommunisták nyolcat, a függetlenek hatot szereztek, a többi helyen pedig öt párt osztozott. Bekerült a képviselői testületbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapatának két tagja, Kszenyija Fagyejeva és Andrej Fatyejev is. Korábban a kormánypártnak 21 mandátuma (és 30 támogatója) volt az akkor még 35 fős testületből. Novoszibirszkben Szergej Bojko, a helyi Navalnij-stáb koordinátora és egyben a helyi ellenzéki koalíció vezetője bekerült a városi tanácsba, és a BBC orosz nyelvű szolgálata szerint még három Kreml-ellenes jelölt is helyet kap a testületben. Novoszibirszk megye parlamentjében az Egységes Oroszország a részeredmények alapján valószínűleg nem szerezte meg a többséget. Tambovban a részeredmények alapján a Szülőföld (Rogyina) párt szerezte meg a voksok több mint 40 százalékát.
Navalnij, mielőtt augusztus 20-án kómába esett, Novoszibirszkben és Tomszkban járt, ahol jelöltekkel találkozott és videót forgatott a hivatalban lévő képviselők általa korrupciósnak nevezett ügyeiről.

A politikust a német hadsereg laboratóriumi vizsgálata szerint novicsok típusú harci idegméreggel mérgezték meg. Az őt Omszkban kezelő orvosok szerint viszont természetes oka volt a rosszullétének és szervezetében méreganyagot nem találtak. (Friss hír, hogy az ellenzéki politikus mintáiból hétfőre még két, egymástól független laboratórium vizsgálata is kimutatta az idegmérget.)   A választók jogaiért függetlenként fellépő Golosz mozgalom „jogi önkénynek” minősítette a hétfői választásokat és kijelentette, hogy
1690 szabálysértésről szóló bejelentést kapott.

Több körzetben szerinte nem engedték dolgozni a megfigyelőket és volt eset, hogy a választási bizottság tagjai fizikai erőt alkalmaztak. Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke azt mondta, hogy a Golosz bejelentései között sok az ellenőrizetlen információ, amelyet nem is kell ellenőrizni. A belügyminisztérium, amelyhez mintegy kétszer annyi jelzés érkezett, mint a mozgalomhoz, közölte, hogy a választás kimenetelét befolyásolni képes szabálysértés nem történt. Az orosz szavazók az ország 85 régiója között több mint 9 ezer választási vagy népszavazási kampány ügyében nyilváníthatták ki politikai akaratukat. A járványhelyzetre hivatkozva 41 régióban a voksolást három napra húzták szét.

Az ungabunga-király a vírustól sem gyengül el: Berlusconi újra talpon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 13:40

Fotó: PIERO CRUCIATTI / AFP
A 83 éves politikus rendkívül magas fertőzöttségi szinttel érkezett a kórházba.
Élete legnagyobb próbatételének nevezte a koronavírus-fertőzést Silvio Berlusconi volt kormányfő, a Hajrá Olaszország párt elnöke a milánói San Raffaele kórház előtt mondott rövid nyilatkozatában, amikor a szeptember 3-tól tartó kezelés után elhagyta a klinikát hétfőn. Silvio Berlusconi láthatóan meghatódva mondott köszönetet a kórház orvosainak, személyzetének és mindazoknak, akik jókívánságaikat küldték neki az utóbbi több mint tíz napban.
– Életem legnehezebb és legveszélyesebb próbatétele volt ez

– jelentette ki Silvio Berlusconi.

Elmondta, hogy a vizsgálatok szerint rendkívül magas fertőzöttségi szinttel érkezett a kórházba, ahol többek között kétoldalú tüdőgyulladással kezelték. A szeptember 29-én nyolcvannegyedik évét betöltő politikus emlékeztetett, hogy Olaszországban a nyolcvan év feletti betegek nyolcvan százaléka elhunyt. – A járványhullámok miatt az országot nem állíthatjuk le ismét, mivel ez precedens nélküli gazdasági katasztrófához vezetne – jelentette ki Berlusconi. Ezzel egy időben arra kért mindenkit, ne becsülje alá a koronavírus-fertőzés veszélyességét. Hangsúlyozta, mindenkinek személyes felelősségétől is függ, mennyire kockáztatja saját és mások egészségét. Silvio Berlusconi még nehezen veszi a levegőt, a következő heteket a Milánó közeli villájában tölti, ahol további teszteket végeznek rajta állapota ellenőrzésére. A politikus valószínűleg augusztusban Szardínia szigetén kapta el a fertőzést, amelytől két lánya, egyik fia és Berlusconi élettársa is megbetegedett. Szeptember elején pártja még azt jelentette be, hogy a pártelnök Covid-tesztje ugyan pozitív lett, de a politikus tünetmentes. Akkor még a házi karanténban is egy őszi tartományi választásra készült. Állapota gyorsan romolhatott, mivel nem sokkal később került kórházba.   A 83 éves politikus háromszor is volt Olaszország miniszterelnöke, jelenleg európai parlamenti képviselő. Olaszország a coronavirus.app adatai szerint jelenleg a 20. legfertőzöttebb ország azon 188 állam közül, ahol megjelent a koronavírus.