Előfizetés

Kilencen pályáznak Szigliget élére

Vas András
Publikálás dátuma
2020.09.15. 14:45

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A lemondott polgármester fia is megpróbálja megszerezni a faluvezetői posztot.
A vártnál is többen, kilencen pályáznak a szigligeti polgármesteri székre. Mint azt a lapunk a múlt héten megírta, a júliusban lemondott faluvezető, Balassa Balázs posztjáért fia, Balassa Dániel is elindul, bár akkor a hivatalos jelölés még nem történt meg. Az október 18-i választásra a jelöltállítás hétfőn zárult le, s így bizonyossá vált, a lemondott polgármester fia megpróbálja megszerezni a faluvezetői posztot. Rajta kívül még nyolcan gondolták úgy, hogy szívesen vezetnék a Balaton északi partján található, cirka 800 fős települést. Ahol október harmadik vasárnapján képviselő-testületet is választanak majd: a négy helyre 23-an pályáznak, közülük ketten a korábbi, szintén júliusban lemondott testületnek is tagjai voltak. A felállás okáról azóta sem beszélt nyíltan senki Szigligeten, a falut 18 évig irányító Balassa Balázs, csak annyit mondott ezzel kapcsolatban: „ma már nem lehet aszerint az értékrend szerint végezni a munkát, amiben hiszek”. Lapunk kérdésére a lemondott polgármester kijelentette, nem félti a fiát, hogy ugyanúgy a támadások kereszttüzébe kerül, mint ő, s megpróbálja segíteni, hogy kikerülje azokat a buktatókat, melyeket neki nem sikerült.
Kapcsolódó
Fia követheti a lemondott polgármestert Szigliget élén

Európai polgári kezdeményezés indul az alapjövedelem bevezetése mellett

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.15. 14:12

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Szeptember 25-én európai polgári kezdeményezés indul annak érdekében, hogy az EU minden tagállamában vezessék be az alapjövedelmet - jelentette be a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.
Tordai Bence egy keddi, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatón elmondta, ahhoz, hogy az Európai Bizottság tárgyalja az indítványt, az uniós országokban legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a hét a Nemzetközi alapjövedelem hete. A hét hazai eseményeit az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület, valamint a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány szervezi. A következő napokban három, online követhető kerekasztalt rendeznek, és a tervek szerint szombaton Budapesten, "ha csak nem durvul el a vírushelyzet", megtartják az Alapjövedelem menetet - közölte. Szabó Tímea, a párt társelnöke arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, bármikor adódhat egy olyan helyzet, amire sem az emberek, sem a kormányok nincsenek felkészülve. A járvány első hullámában százezrek veszítették el a munkahelyüket, vagy a fizetésük egy részét. A második hullám során pedig "már most látjuk, hogy nagy valószínűséggel sokkal rosszabb lesz a helyzet" - fogalmazott a politikus.  Egy felmérésre hivatkozva kiemelte, a magyar társadalom közel fele létbizonytalanságba került. Az egyedüli, hosszú távú megoldást csak az alapjövedelem bevezetése jelentheti - szögezte le Szabó Tímea.

50 milliárd forint válságkezelő alapjövedelemre

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az MSZP és a Párbeszéd, hogy 50 milliárd forintnyi forrást elkülönítve vezessenek be válságkezelő alapjövedelmet - jelentette be keddi online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos (MSZP), az országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.          A szocialista képviselő arról beszélt: a hivatalos statisztikákban szereplőnél jóval nagyobb mértékben ugrott meg a járvány miatt a munkanélküliség, ugyanakkor felértékelődtek olyan atipikus foglalkoztatási formák, mint a távmunka, a részidős foglalkoztatás vagy az elektronikus kereskedelem. Hozzátette: a válságkezelő alapjövedelem arra is garancia, hogy az ebben részesülők be tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat, így nem esnek el az ingyenes orvosi ellátástól. Korózs Lajos jelezte: kezdeményezésük egyik eleme, hogy a kormány az érdekképviseletekkel egyeztetve járjon el az ügyben.

Sztrájkkal is támogatná a Színművészeti követeléseit a PDSZ

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.15. 11:21

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ha az egyetem dolgozói munkabeszüntetésre kényszerülnek, a pedagógus szakszervezet csatlakozni fog hozzájuk.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyetért a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak sztrájkköveteléseivel – írta keddi közleményében a PDSZ Országos Választmánya. A szakszervezet jelezte: ha a Színművészetin zajló tárgyalások nem járnak eredménnyel, és a dolgozók ezért kénytelenek lesznek a sztrájkkal, mint végső nyomásgyakorló eszközzel élni, a PDSZ, a sztrájkjukkal megegyező időpontban – legkorábban szeptember 21-én – 2 órás szolidaritási sztrájkot hirdet. A szakszervezet a nyilatkozattal egyidőben Orbán Viktor miniszterelnököt is felkérte, hogy hatásköréből következően haladéktalanul jelölje ki azt a személyt, akivel a szolidaritási sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásról lehet egyeztetni,
Mint az elmúlt napokban kiderült, Palkovics László innovációs miniszter a nemzetközi felháborodás hatására sem hívja vissza Vidnyánszky Attilát az SZFE irányításával megbízott alapítványi kuratórium éléről. Vidnyánszky pedig annak ellenére is elindítaná a tanévet a Színművészetin, hogy az egyetemi oktatók sorban jelentik be felmondásukat, a kuratórium teljhatalma ellen tiltakzoó hallgatók pedig elfoglalták a Színművészeti épületét.