Előfizetés

Megválasztották Budapest desszertjét

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.15. 16:01

Fotó: Soós Lajos / MTI
A Szamos Marcipán második alkalommal nyerte el az elismerést.
A Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a lett idén Budapest desszertje, amelyet először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.    – A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség immár harmadik alkalommal írta ki a Budapest desszertje versenyt, amelynek lényege, hogy szeretnének egy olyan édességet találni, amely a széles közönség tetszését elnyerve gazdagítani tudja a cukrászdák kínálatát – mondta kedden a rendezvény sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a szövetség elnöke, az Édes Napok társtulajdonosa. Emellett a verseny kiemelt célja, hogy a magyar cukrászati hagyományok az érdeklődés fókuszába kerüljenek és a hazai desszertek elfoglalják méltó helyüket az éttermek és cukrászdák kínálatában. Hozzátette: idén is magas színvonalú versenyművek érkeztek a felhívásra. A zsűrizéskor a legfontosabb szempont az volt, hogy a nyertes termék az esztétikumon túl finom és viszonylag könnyen elkészíthető legyen, a cukrászmesterek mellett háziasszonyok is előállíthassák. Mint mondta, az alapanyagok tekintetében a piacról beszerezhető, szezonális termékeket részesítették előnyben. Az első desszertverseny a szőlő köré épült, idén a körtét állították a megmérettetés középpontjába. – A verseny győztese egyhangú pontozással a Szamos Marcipán desszertje lett, a cukrászat a verseny történetében immár másod ízben nyerte el az elismerést – mondta Rebrus Csaba, aki hozzátette azt is, hogy a nyertes desszertből az elmúlt évek tapasztalata szerint az édes napok rendezvénye alatt több mint 3 ezer darabot értékesítenek. Hozzátette: a gasztronómiai eseményen az idei győztes desszert mellett megkóstolható lesz a 2018-as, 2019-es év nyertes terméke is. Kelényi Ádám, a Szamos Marcipán Kft. gazdasági igazgatója elmondta: az édesség a versenykiírásnak megfelelően többféle textúra kombinációja. 
A desszert Sacher-piskóta alapon vanília mousse, amelyben hideg körtepüré található, tetejére pedig karamell került.

Elmondta, hogy egy teljesen új ízvilágot szerettek volna létrehozni, ami még nem szerepelt a cukrászdáik kínálatában. – A termék megalkotója ismét Nagy Péter, a Szamos Marcipán cukrászmestere – közölte az igazgató. Tavaly a Bolka Desszert Butik őszibarackos-mandulás süteményét választották Budapest desszertjének, két éves pedig a Szamos Marcipán szőlős fehércsokoládés édessége nyert.
Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke (j) átadja Budapest Desszertje 2020 verseny győztesének járó oklevelet Kelényi Ádámnak, a Szamos Marcipán Kft. gazdasági igazgatójának (b) és Nagy Péternek, a Szamos Marcipán cukrászmesterének
Fotó: Soós Lajos / MTI

Októberre ígér vakcinát az egyik amerikai gyógyszergyár

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 14:25

Fotó: John Nacion / AFP/NurPhoto
A Pfizer vezérigazgatója szerint hatékony és biztonságos lesz.
Októberre ígért vakcinát a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla egy hétfői televíziós interjúban. A CNBC-nek adott interjújában Bourla elmondta: az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, és ezeket most a sérülékenynek mondott – tehát idősekből vagy krónikus betegséggel küszködőkből álló – csoportokra is kiterjesztik. A szakember szerint a vakcina október végére várható. Hangsúlyozta, hogy hatékony és biztonságos lesz. A Pfizer a német BioNTech gyógyszergyártóval együtt dolgozik a vakcinán. A cég már szombaton bejelentette, hogy kiterjeszti a klinikai kísérleteket, és az eddigi 30 ezer ember helyett 44 ezer emberen végez majd kísérleteket.
Közben - szintén hétfőn - az indianapolisi székhelyű Ely Lilly azt jelentette be, hogy a reumatoid artritisz nevű immunbetegségre alkalmazott egyik gyógyszere alkalmas a Covid-19-cel kezelt betegek lábadozási idejének rövidítésére. Közleményében a gyógyszergyár tudatta: több mint ezer betegen végzett kísérleteik szerint az általuk forgalmazott gyógyszerrel kezelt betegek lábadozási ideje egy nappal rövidebb, mint azoké, akiket remdesivírrel kezelnek. Az Ely Lilly bejelentette: az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) fordul a készítmény Covid-19-re történő engedélyezése érdekében.
Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyár folytat szakemberek által érdemlegesnek minősített vakcinakísérleteket, és Donald Trump elnök kormányzata több milliárd dollárt fektetett a kutatásokba.
A The New York Times című lap hétfői számában ismertetett egyik felmérés szerint azonban az amerikai közvélemény egyre növekvőbb mértékben szkeptikus a várható vakcinák megbízhatóságával kapcsolatban. A Kaiser Family Foundation – amely a Kaiser Permanente egészségbiztosító egészségpolitikai elemzésekkel foglalkozó intézménye – múlt héten készített elemzése szerint az amerikaiak csaknem kétharmada – 62 százaléka – aggódik amiatt, hogy az FDA túl gyorsan engedélyez vakcinát, anélkül, hogy az bizonyítottan hatékony és biztonságos lenne.

Nyálból kimutatható koronavírus-teszten dolgoznak a Semmelweis Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 12:49

Fotó: FRANK MAY / AFP
Az előzetes eredmények szerint hatékony alternatívája lehet az orrból és garatból való mintavételnek.
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nyálból való kimutatásán dolgozik a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben. A diagnosztizálásra jelenleg használt PCR-tesztekhez az orrból és a garatból kell mintát venni. Ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb, beavatkozást nem igénylő módszer lenne a nyálminta begyűjtése és vizsgálata, amelynek hatékonyságát június óta Covid-19 betegek bevonásával teszteli a Semmelweis Egyetem. 
A nyálminta begyűjtése, amelyhez sem érintkezés, sem szakszemélyzet nem szükséges, optimálisabb lehet a széleskörű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére – idézi az intézmény honlapja Varga Gábort, az Orálbiológiai Tanszék vezetőjét. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a nyálból történő vírusmeghatározás egyenértékű a felső légúti kenetekből származó vírusmérések eredményeivel – tette hozzá Varga Gábor.
Az Orálbiológiai Tanszék munkatársai korábban 102 darab, 2020. január 1-je és április 25-e között megjelent publikációt tanulmányoztak és 19 nemzetközi, regisztrált klinikai vizsgálatot elemeztek. Az ezekben szereplő adatok alapján készített összegzésük eredménye a Frontiers in Medicine című tudományos lapban jelent meg, együttműködésben a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemmel. Ez az elemzés is azt mutatta, hogy a nyálmintából való tesztelés hatékony és ígéretes alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott orrból, garatból való mintavételnek. 
A nyállal kapcsolatos kutatásoknak komoly hagyománya van az Orálbiológiai Tanszéken, az pedig az elmúlt 15 évben vált világossá a kutatók számára, hogy a nyálmirigy betegségein túl a nyálból szisztémás kórképek, vírusfertőzések is azonosíthatók.