Előfizetés

Szijjártó gyakran kéri a rendőrségi helikoptert, cserélhető ülések biztosítják a luxust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 09:08
Szijjártó Péter kiszáll egy rendőrségi helikopterből Nagykereki mellett, 2020. szeptember 4-én
Fotó: Borsos Mátyás KKM / Szijjártó Péter /Facebook
A négy éve, lényegében tripla áron vásárolt flotta – kormánytagok által előszeretettel használt – légi járműve az ORFK szerint nem VIP-szállításra való.
Nem először használta Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter a rendőrség R900-as lajstromszámú MD-902-es típusú helikopterét – írta a 24.hu a szeptember 4-i eset kapcsán, amikor a politikus egy tolna megyei gyárlátogatásra repült. A legutóbbi esetet Magyar Levente külügyi államtitkára a miniszter aznapi rendkívüli elfoglaltságával magyarázta, de a 24.hu most felidézte azt a tavalyi esetet is, amikor Szijjártónak egy japán tulajdonú üzem alapkő-letételére kellett sietnie Nyergesújfaluba. Mint írták, ugyanezzel a helikopterrel utaztatta tavaly májusban Orbán Viktor és Pintér Sándor a Magyarországra látogató Matteo Salvini akkori olasz belügyminisztert, hogy elbüszkélkedjenek neki a déli határkerítéssel.  – Nem véletlen, hogy a kormánytagok esetében mindig ugyanaz a gép, az R900-as bukkan fel – annak ellenére ugyanis, hogy rendőrségi beszerzés keretében vásárolták, nem igazán látszik alkalmasnak klasszikus rendőrségi feladatok ellátására. Az ehhez szükséges technikai berendezések helyett az utastérben ugyanis kárpitozott belső és bőrüléssor található – ismertette a portál, megjegyezve: a McDonnell Douglas kínálatában ez a repülő limuzin, az úgynevezett luxury cabin interior kategóriába tartozó változat. A reklámfotón is olyan bőrülések láthatóak, mint a Szijjártó által közzétett videón. 
Ennek ellenére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lap kérdésére azt írta:
„a rendőrség helikopterflottájában nincs VIP-szállításra kialakított MD902-es helikopter. Egy helikopter belső elrendezése alakítható ki az ülések egy részének cseréjével úgy, hogy magasabb komfortérzetet keltsen. Ez a helikopter egyébként ugyanolyan szolgálati feladatokat lát el, mint a flotta másik tíz helikoptere”.

Ugyanakkor a 24.hu emlékeztetett: az R900-as két évtizednyi használat után került Magyarországra. Egyike volt annak az öt használt MD-902 Explorernek, amelyet a Belügyminisztérium 2016-ban vett meg 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg 4 milliárd forintért.  A közbeszerzés nélkül vásárolt helikopterek tehát darabonként 800 millió forintba kerültek, ám a vásárlás nem volt botránymentes. Az abban az évben megszüntetett Népszabadság ugyanis kiderítette, hogy az eladó, Németország Baden-Württemberg tartománya valójában csak 4,8 millió eurót kért a a flottából kivont járművekért, az ezen felüli 8,8 millió euró, tehát a tényleges eladási ár közel kétszerese a közvetítők – egy cseh cég – zsebében landolt.

Civilek a civileknek: krízisben nőtt az adományozási kedv

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.16. 08:25

Fotó: Béres Márton / Népszava
A vírus okozta válsághelyzetekre reagálva 81 kampány indult, ezek keretében majdnem 150 millió forint gyűlt össze, ami duplája az időarányos tavalyi összegnek.
A civil szektor elleni kormányzati lépések ellenére eddig soha nem látott mértékben nyúltak a zsebükbe magánszemélyek a koronavírus-járvány megjelenése óta, hogy adományaikkal fontos társadalmi kampányokat támogassanak – ez derül ki a legnagyobb hazai közösségi adománygyűjtő platform, az adjukössze.hu adataiból. Az oldalt működtető NIOK Alapítvány - Nonprofit Információs és Oktató Központ most nyilvánosságra hozott összesítése szerint a vírus okozta válsághelyzetekre reagálva 81 kampány indult, ezek keretében majdnem 150 millió forint gyűlt össze, ami duplája az időarányos tavalyi összegnek. A Romaversitas Alapítvány például azért szervezett gyűjtést, mert a kollégiumok bezárása miatt sok cigány származású egyetemista kényszerült visszamenni családja rossz állapotú otthonába, ahol nincs internet. Mások elveszítették a tanulás mellett végzett rendszeres munkájukat, aminek bevétele fedezte megélhetésük egy részét. Az összegyűlt adományokból az állami és önkormányzati ösztöndíjakat egészítette ki a civil szervezet, hogy senkinek ne kelljen megszakítani a tanulmányait a járványhelyzet miatt. Az iskolai menzák és az éttermek bezárása miatt a veszélyhelyzet első napjaiban összeomlott az állatmenhelyeken élő kutyák, macskák, lovak ellátása, 15 ezer állat élelmezése került veszélybe, hiszen nem keletkezett ételmaradék, amit megkaphattak volna. A Hangya Közösség gyűjtéséhez aztán olyan sokan csatlakoztak, hogy a gond hosszabb időre megoldódott. Ugyancsak az adományok segítségével tudott természetismereti tábort szervezni hátrányos helyzetű gyerekeknek a Magas-Bakonyban a Pangea Egyesület. A NIOK Alapítvány közvetítésével az elmúlt 25 évben csak az adjukossze.hu oldalon keresztül 650 millió forint jutott el a civil szervezetekhez.

Civil verseny

A NIOK Alapítvány idén ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Civil Díjra, a jelentkező szervezetek közül 27 került a döntőbe. A jövő heti díjátadón derül ki, hogy melyik alapítványra vagy egyesületre, nonprofit vállalkozásra szavaztak a legtöbben hétfőn éjfélig. A nyolc kategóriában megnevezik például 2020 legígéretesebb új szervezetét, legjobb kommunikációs kampányát, vagy legjobb helyi kezdeményezését.

Rekordmennyiségű gyógyszert vásároltak a Balatonnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 08:22

Fotó: Shutterstock
Persze a medicinafogyasztás növekedése nem egy "lokális betegségnek" tudható be, hanem annak, hogy nagyon sokan töltötték szabadságukat a tó vonzáskörzetében.
 Csaknem kétmilliárd forinttal, 45,8 milliárd forintra nőtt a támogatott, vényköteles gyógyszerek hazai forgalma júliusban az előző havi négymilliárd forintos bővülés után, a legnagyobb emelkedést két Balaton környéki megye patikáiban mérték - írta a Világgazdaság. A gyógyszerforgalom júniushoz képest 4 százalékkal, tavaly júliussal összevetve pedig 2,9 százalékkal nőtt országos átlagban. Ennél lényegesen nagyobb volt a növekedés Somogy és Veszprém megyében, ahol mind az előző hónaphoz képest, mind 2019 júliusához képest 8 százalékkal több gyógyszer fogyott. Ez egyértelműen annak következménye, hogy rendkívül sokan töltötték nyári szabadságukat a Balaton környékén - írta a lap a Hiflylabs Zrt. elemzését ismertetve. A gyógyszerforgalom júliusban Pest megye kivételével mindenhol nőtt az előző hónaphoz képest, az előző évhez viszonyítva Budapest továbbra is kilóg a megyék sorából, éves alapon ugyanis a fővárosban 2,8 százalékos gyógyszerforgalmi csökkenés mutatkozott. Az elemzés szerint júliusban 6 százalékkal csökkent az antibiotikumok és a vírus elleni szerek forgalma>