Előfizetés

Bayer Zsolt a Kúrián is veszített Hadházy Ákos ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 11:04

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
300 ezer forint sérelemdíjat ért a „HADHÁZY G..I, SZÉL DETTI NYELI” mondat.
A Kúria is kimondta, hogy Bayer Zsolt megsértette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő becsülethez és emberi méltósághoz való személyiségi jogait.

Erről a politikus számolt be Facebook-oldalán. Állítása szerint a publicista másodfokú ítélet után azt hazudta, hogy nem fog fellebbezni. A Kúria viszont helybenhagyta az ítéletet, az eddigieken felül az államnak 70 ezer, neki pedig 15 ezer forint perköltséget is meg kell fizetni. Mivel Bayer Zsolt jelezte, hogy ötforintosokkal szeretné kifizetni a büntetést, ezért Hadházy Ákos a következőt üzente neki: "Társasházban lakom, közös udvarban két pedagógussal. Ők rendes emberek, gondolom, ha egy halom aprót találunk az udvarunkon, segítenek összesöpörni és megőrizni, amíg a tulajdonosa nem jelentkezik érte."  
Egyúttal jelezte, a neki megítélt sérelemdíjat két héten belül köteles megfizetni. Amennyiben ez nem történne meg, úgy a politikus végrehajtást fog kezdeményezni Bayer Zsolt ellen.

Az inkriminált mondatot még 2017-ben írta a kormányzati publicista, amely így szólt: „HADHÁZY G..I, SZÉL DETTI NYELI.” Egy hónappal később pedig "Hadházy egy utolsó, szemét, becstelen gazember" címmel írt a politikusról - idézi vissza a 444.hu. A portál megjegyzi, Bayer a másodfokú ítélet után azt írta, az említett mondatot eredetileg egy sörözőben mondta el, ahol 2017 nyarán találkozott civil aktivistákkal és ellenzéki politikusokkal. Ott emlegette fel Szél Bernadettnek, hogy a kormányellenes tüntetők között volt, aki „Orbán geci, Áder nyeli” transzparenssel vonult fel. Arról kérdezte Szélt, hogyan esne neki ez a mondat, ha átírnák. 
Vagyis Bayer Zsolt szerint szó nincs arról, hogy ő g..inek nevezte volna Hadházyt.

Nem ez volt az első olyan ítélet, amelyben elmarasztalták a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosát. Korábban a Népszava számolt be arról a tavaly év elejei kúriai ítéletről, mely szerint a „szarkupac” és a „g..i” elnevezés nem a politikai vita része, hanem öncélú gyalázkodás. A pert akkor Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke indította, akit Bayer Zsolt a fenti jelzőkkel illetett. Akkor is 300 ezer forintot kellett fizetnie a trágárkodásért. 

Háborús retorika helyett felelős kormányzást követelnek tudósok, értelmiségiek, egyetemi tanárok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 11:03

Fotó: Vivien Cher Benko / Orbán Viktor Facebook oldala
A nyilatkozat aláírói véget vetnének a hatalom ellenőrizetlenségének, a kulturális élet elleni „egészpályás letámadásnak”, a korrupciógyanús ügyleteknek.
Mi, a 2019-es „Felelős Értelmiség” csoportosulás kezdeményezői, növekvő aggodalommal figyeljük, hogy a járványellenes föllépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége – szögezték le a Pálinkás József által alapított szerveződés legújabb nyilatkozatát aláíró több mint 30 értelmiségi, tudós, egyetemi tanár.  Az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke által vezetett csapat honlapján közzétett felhívása kiemelte: 
„A társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve „egész pályás letámadás” indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a színházak ellen.”

A nyilatkozat szerint a szellemi élet ízlés- és politikai preferencián alapuló, egyoldalú támogatása és az állami kinevezési gyakorlat egyaránt túllép minden, a polgári demokráciákat jellemző formális és informális korláton. 
„Általánossá vált a félelem légköre, a lojalitás abszolút uralma a szakmai színvonal fölött, a régi időket idézi a sajtóirányítás, a célnak alárendelt statisztikai adatközlés és hovatovább: az öncenzúra”

– írták.

Az értelmiségiek megállapították, hogy a gazdasági visszaesés ellenére is folytatódik a nemzetgazdaság számára semmiképpen sem sürgető Paks-2 és Budapest-Belgrád vasút építésének előkészítése, valamint a sportberuházások és a határon túli szervezetek elszámoltatás nélküli, átláthatatlan támogatása.  Majd felhívták mindenki figyelmét arra: 
„A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják. Ez a helyzet nyilvánvaló veszélyek forrása. Talán még nem késő megállni.”

Eddig már 95-en csatlakoztak a nyilatkozathoz, aki azt alá szeretné írni a felelosértelmiseg.hu oldalon teheti meg, regisztrációval.

Koronavírus: Nyolc halott, 581 az új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 09:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ugyan hullámzik a statisztika, de az egyértelműnek tűnik, hogy nem csillapodik a második hullám intenzitása.
Szerda reggelre 581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 14 460 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – derült ki a kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb adataiból.  Mint írták, elhunyt nyolc krónikus beteg, így az elhunytak száma 654 fő, 4153-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9653 fő. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és közülük 18-at  lélegeztetőgépen.   
Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormányzati illetékesek kérik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be. Javasolják, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  – Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért – figyelmeztettek.