Előfizetés

Struccpolitika: úgy teszünk, mintha nem is lenne második hullám

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 12:09

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Bár hordjuk a maszkot, de minden más tekintetben lazult a fegyelem.
A tavaszi, első hullámhoz képest kevésbé óvatosak a vírus elleni védekezésben a magyarok

- írja kutatására hivatkozva az Ipsos. A kutatócég még a maszkviselési szabályok szigorítása előtt mérte meg azok használatát a teljes lakosság körében. Ez 4%-ot mérséklődött az augusztus 87% után. Ugyanakkor a maszkviselésen, a gyakori kézmosáson és a kézfogások kerülésén túl minden egyéb területen a járvány előtti állapotba mutató visszarendeződés látszik, az újra növekvő esetszámok ellenére is.
Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre?
Fotó: Ipsos Omnibus
Az ezer fő megkérdezésével történő kutatás további megállapításai ide kattintva olvashatók el.  A szakemberek szerint pedig már javában tart a második hullám. Lapunk is beszámolt arról a keddi konferenciáról, amelyen Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője azt mondta, "Magyarországon Európa többi részéhez képest tombol a járvány, ez a fekete igazság!". Úgy véli, senkit ne tévesszen meg, hogy most a fiatalok között van a legtöbb új eset. Egyúttal üzent a vírustagadóknak is: fehér köpenyes sarlatánoknak nevezte őket, és szerinte tevékenységükkel nagyobb kárt okoznak, mint maga a vírus.

Bayer Zsolt a Kúrián is veszített Hadházy Ákos ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 11:04

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
300 ezer forint sérelemdíjat ért a „HADHÁZY G..I, SZÉL DETTI NYELI” mondat.
A Kúria is kimondta, hogy Bayer Zsolt megsértette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő becsülethez és emberi méltósághoz való személyiségi jogait.

Erről a politikus számolt be Facebook-oldalán. Állítása szerint a publicista másodfokú ítélet után azt hazudta, hogy nem fog fellebbezni. A Kúria viszont helybenhagyta az ítéletet, az eddigieken felül az államnak 70 ezer, neki pedig 15 ezer forint perköltséget is meg kell fizetni. Mivel Bayer Zsolt jelezte, hogy ötforintosokkal szeretné kifizetni a büntetést, ezért Hadházy Ákos a következőt üzente neki: "Társasházban lakom, közös udvarban két pedagógussal. Ők rendes emberek, gondolom, ha egy halom aprót találunk az udvarunkon, segítenek összesöpörni és megőrizni, amíg a tulajdonosa nem jelentkezik érte."  
Egyúttal jelezte, a neki megítélt sérelemdíjat két héten belül köteles megfizetni. Amennyiben ez nem történne meg, úgy a politikus végrehajtást fog kezdeményezni Bayer Zsolt ellen.

Az inkriminált mondatot még 2017-ben írta a kormányzati publicista, amely így szólt: „HADHÁZY G..I, SZÉL DETTI NYELI.” Egy hónappal később pedig "Hadházy egy utolsó, szemét, becstelen gazember" címmel írt a politikusról - idézi vissza a 444.hu. A portál megjegyzi, Bayer a másodfokú ítélet után azt írta, az említett mondatot eredetileg egy sörözőben mondta el, ahol 2017 nyarán találkozott civil aktivistákkal és ellenzéki politikusokkal. Ott emlegette fel Szél Bernadettnek, hogy a kormányellenes tüntetők között volt, aki „Orbán geci, Áder nyeli” transzparenssel vonult fel. Arról kérdezte Szélt, hogyan esne neki ez a mondat, ha átírnák. 
Vagyis Bayer Zsolt szerint szó nincs arról, hogy ő g..inek nevezte volna Hadházyt.

Nem ez volt az első olyan ítélet, amelyben elmarasztalták a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosát. Korábban a Népszava számolt be arról a tavaly év elejei kúriai ítéletről, mely szerint a „szarkupac” és a „g..i” elnevezés nem a politikai vita része, hanem öncélú gyalázkodás. A pert akkor Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke indította, akit Bayer Zsolt a fenti jelzőkkel illetett. Akkor is 300 ezer forintot kellett fizetnie a trágárkodásért. 

Háborús retorika helyett felelős kormányzást követelnek tudósok, értelmiségiek, egyetemi tanárok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 11:03

Fotó: Vivien Cher Benko / Orbán Viktor Facebook oldala
A nyilatkozat aláírói véget vetnének a hatalom ellenőrizetlenségének, a kulturális élet elleni „egészpályás letámadásnak”, a korrupciógyanús ügyleteknek.
Mi, a 2019-es „Felelős Értelmiség” csoportosulás kezdeményezői, növekvő aggodalommal figyeljük, hogy a járványellenes föllépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége – szögezték le a Pálinkás József által alapított szerveződés legújabb nyilatkozatát aláíró több mint 30 értelmiségi, tudós, egyetemi tanár.  Az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke által vezetett csapat honlapján közzétett felhívása kiemelte: 
„A társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve „egész pályás letámadás” indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a színházak ellen.”

A nyilatkozat szerint a szellemi élet ízlés- és politikai preferencián alapuló, egyoldalú támogatása és az állami kinevezési gyakorlat egyaránt túllép minden, a polgári demokráciákat jellemző formális és informális korláton. 
„Általánossá vált a félelem légköre, a lojalitás abszolút uralma a szakmai színvonal fölött, a régi időket idézi a sajtóirányítás, a célnak alárendelt statisztikai adatközlés és hovatovább: az öncenzúra”

– írták.

Az értelmiségiek megállapították, hogy a gazdasági visszaesés ellenére is folytatódik a nemzetgazdaság számára semmiképpen sem sürgető Paks-2 és Budapest-Belgrád vasút építésének előkészítése, valamint a sportberuházások és a határon túli szervezetek elszámoltatás nélküli, átláthatatlan támogatása.  Majd felhívták mindenki figyelmét arra: 
„A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják. Ez a helyzet nyilvánvaló veszélyek forrása. Talán még nem késő megállni.”

Eddig már 95-en csatlakoztak a nyilatkozathoz, aki azt alá szeretné írni a felelosértelmiseg.hu oldalon teheti meg, regisztrációval.