Előfizetés

Globális hackertámadások miatt emeltek vádat kínai állampolgárok ellen az USA-ban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 18:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint több mint száz vállalat és intézmény – köztük egyetemek és távközlési cégek – számítógépes rendszerét támadták meg a hackerek.
Az amerikai kormány vádat emelt öt kínai állampolgár ellen globális hackertámadások miatt – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán. A tárca közleménye szerint
az öt kínai több mint száz vállalat és intézmény – köztük egyetemek és távközlési cégek – számítógépes rendszerét támadta meg az Egyesült Államokban és külföldön.

A The Wall Street Journal című lap szerint a vád alá helyezett kínaiak Peking fő hírszerző szervezetével állnak kapcsolatban. Valamennyiük ellen távollétükben emeltek vádat. A hackertámadások sorozatát feltáró nyomozás következményeként Malajziában is letartóztattak két üzletembert, akik a gyanú szerint összejátszottak a kínai hackerekkel.
„Az igazságügyi minisztérium minden rendelkezésre álló eszközt igénybe vett, hogy megszakítsa e kínai állampolgárok törvénytelen számítógép-feltöréseit és kibertámadásait”

– fogalmazott Jeffrey Rosen, az igazságügyi tárca miniszterhelyettese újságíróknak.

Kiemelte, hogy „sajnos, a Kínai Kommunista Párt más utat választott, hogy Kínát biztonságossá tegye a kiberbűnözők számára mindaddig, amíg Kínán kívüli számítógépes rendszereket támadnak meg, és Kína számára fontos szellemi tulajdont lopnak el”. A The Wall Street Journal értesülései szerint
a hackerek egy kínai hackercsoport tagjai, akiket az amerikai FireEye nevű, számítógép-biztonsággal foglalkozó cég már korábban beazonosított.

A nyomozók munkáját nagy amerikai médiacégek, köztük a Facebook és az Alphabet, valamint tömegkommunikációs és informatikai vállalatok, köztük a Verizon vagy a Microsoft is segítették.

Nem kell bajlódnia a karanténnal az ír kormánynak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.16. 15:25

Fotó: MAXWELLS / AFP
Negatív lett a tünetes miniszter tesztje.
Mégsem kell karanténba vonulnia az ír kormánynak, miután a gyanús tüneteket mutató miniszternek végül negatív lett a koronavírus-tesztje

– jelentette az ír média kedden késő este a kormányszóvivőre hivatkozva.  Az MTI emlékeztetett, korábban elővigyázatosságból korlátozták az ír kormány minisztereinek mozgását, és azt tervezték, hogy távmunkában látják el feladataikat, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel megbetegedett. Micheál Martin kormányfő azt is közölte kedden, hogy a törvényhozás is várhatóan felfüggeszti működését egy hétre. A miniszter negatív teszteredménye következtében viszont ezekre a lépésekre nem lesz szükség – közölte később az ír kormány szóvivője. Írországban kedden jelentették be a korlátozások új, ötfokozatú rendszerét. A fertőzöttek számának emelkedése miatt elhalasztották a dublini bárok újranyitását és a nemzetközi utazásokra vonatkozó szigorítások feloldását is – írja az állami hírügynökség.  Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy kedden még úgy nézett ki, karanténba vonulnak az ír kormány miniszterei, a törvényhozás pedig egy hétre felfüggeszti működését, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető megbetegedett.

Felakasztaná vagy kémiailag kasztrálná az erőszakolókat a pakisztáni kormányfő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:42

Fotó: ARIF ALI / AFP
Imrán Hán az európai uniós kereskedelmi kapcsolatokra gondolva, végül elvetette a halálbüntetés gondolatát. Dél-Ázsiában gyakran gyermekek a nemi erőszak áldozatai.
A pakisztáni miniszterelnök, Imrán Hán szerint az erőszakolókat és a gyerekmolesztálókat nyilvánosan fel kéne kötni, de legalább kémiailag kasztrálni őket – számolt be a CNN híre nyomán a 444.hu. Pakisztánban a múlt csütörtökön járta be a helyi sajtót annak a nőnek története, aki azt állítja, hogy miközben a lerobbant autója mellett a rendőrökre várakozott, két férfi megerőszakolta. Imrán Hán erre reagálva adott egy interjút a 92 News-nak, amelyben kifejtette az ötletét. – Nem ismerjük az ilyen esetek valódi statisztikáját, mert nagyon kevés a bejelentés ezekről. Az emberek nem merik jelenteni ezeket az ügyeket, mert félnek vagy szégyellik, ami történt. Senki nem akar erről beszélni – mondta.  Később viszont hozzátette, hogy az akasztás mégse lenne olyan jó megoldás, mert azt az Európai Unió elítélné, ami hatással lenne a kereskedelmi kapcsolataikra. A miniszterelnök ezért inkább a kémiai kasztrálást javasolja, hogy ezek a bűnözők ne tudják újra elkövetni a tettüket.  Dél-Ázsiában, így Pakisztánból és az országgal szomszédos Indiából is gyakran érkeznek hírek a jellemzően kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakról.
Imrán Hán
Fotó: AFP

Vágyvezérelt brutális gyilkosságok

Amint arról a Népszava is beszámolt, Indiában idén márciusban, hét évvel a bűntény után kivégezték azt a négy férfit, aki megerőszakolt, majd kidobott a buszból egy újdelhi diáklányt. A nő később belehalt sérüléseibe; az eset példátlan közfelháborodást okozott az ázsiai országban és világszerte. Ugyancsak foglalkozott lapunk azzal a történettel, amikor nemi erőszak ugyan nem történt, de ezen a téren jellemző a pakisztáni állapotokra: 2020 májusában családtagjaik öltek meg egy 16 és egy 18 éves lányt Pakisztánban, miután a tinédzserek egy olyan videót osztottak meg, amelyen egy fiatal férfival szerepeltek. A 24.hu számolt be viszont ez év februárjában arról, hogy egy 25 éves nő egy konyhakéssel levágta egy 28 éves férfi péniszét, amikor megpróbálta őt megerőszakolni a pakisztáni Pandzsáb tartományban. A kiskorúak azonban még védtelenebbek: szintén a portál dolgozta fel azokat a még 2018-as eseteket, amikor gyermekek halálával végződött a nemi erőszak. Az év októberében felakasztották azt a pakisztáni férfit, aki januárban megerőszakolta, majd megölte a hatéves Zainab Ansarit. Fél évvel korábban szintén megerőszakoltak, majd élve felgyújtottak egy 8 éves pakisztáni lányt Chichawatni városában. Az eset miatt a helyiek hatalmas tüntetéseken követelték a tettesek felakasztását.