Előfizetés

Két osztály is karanténba került a budai Kempelen Farkas Gimnáziumból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 19:57
Képünk illusztráció
Fotó: ARNE DEDERT / AFP
A két tizedikes osztály digitális oktatásra áll át a kényszerszünet idejére. Ez már a sokadik iskola, ahol megjelent a vírus.
Két osztály karanténba került a dél-budai Kempelen Farkas Gimnáziumban – vette észre a Magyar Hang az iskola honlapjáról. A közlemény szerint Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatalának Népegészségügyi Osztálya a 10.a és a 10.b osztály számára 2020. szeptember 16. és 2020. szeptember 26. között digitális oktatást rendelt el. A hetilap telefonon kereste Békefi Gábort, a gimnázium igazgatóját, aki nem kívánt nyilatkozni, és neheztelésének adott hangot, amiért a sajtó az ehhez hasonló eseteket meg akarja írni. Elmondta: megfelelően informálta az érintett szülőket, és a dolgok a maguk útján haladnak. Azt megerősítette, hogy találtak fertőzött diákot az iskolában, arról azonban nem nyilatkozott, hogy hány főről van szó, és arról sem, hogy valamelyik iskolában tanító pedagógust érinti-e a koronavírus-fertőzés.
Mint az újság felidézi, néhány napja egy szombathelyi iskola hét osztályát küldték karantéba, A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola egyik pedagógusa megfertőződött a koronavírussal, ezért a karantén az összes osztályt érintette, amelyet tanított. Olyan eset is történt az elmúlt napokban, hogy egy iskolában több tanár is megfertőződött, ám a kormányhivatal ennek ellenére napokig nem lépett. A miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése szokatlan nyíltsággal és elkeseredéssel ír arról az iskola honlapján, hogy hiába egyre több a fertőzött náluk, nem kapnak segítséget a minisztériumtól, illetve a hatóságoktól.  Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskolában is pozitív lett egy alsó tagozatos diák tesztje, itt az érintett tanuló osztályát és négy pedagógust helyztek karanténba szeptember 26-ig. A Lauder Javne közösségi iskolában több, összesen 30 fertőzöttet találtak.  Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egy szerdai interjúban mégis arról beszélt, hogy csak ezrelékekben mérhető, hány iskolában jelent meg a fertőzés. 

Tizenöt dolgozó lett koronavírusos az Országos Onkológiai Intézetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 18:59

Fotó: Népszava
A kórház szerint kizárt, hogy az ápoltak is elkapták a fertőzést az érintett munkatársaktól.
Az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) is felütötte fejét a koronavírus-fertőzés – erősítette meg az intézet a hírt az RTL Klub kérdésére. Mint a csatorna megtudta, a kórház 15 orvosa és ápolója lett bizonyítottan fertőzött, és mellettük három munkatársukat tartják kontaktszemélynek, vagyis összesen 18-an vonultak két hetes karanténba. Az OOI szerint ugyanakkor az intézetben ápolt betegek ellátása biztosított: a dolgozók a kórházon kívül betegedtek, és kizártnak tartják, hogy a vírust átadták volna az ápoltaknak.
Az intézet mellett már több kórházban is megjelent a vírus a dolgozók között – ezt Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke mondta a csatornának. Van, aki a gyereke útján kapta el a fertőzést, és adta tovább kollégáinak – mondta Soós, aki szerint a helyzetet nehezíti, hogy bár védőfelszereléssel most alaposan el vannak látva, az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az egészségügyi dolgozók száma, és nem biztos, hogy a hátramaradók készen állnak a várhatóan rosszabbodó járványhelyzetre.

Lopakodva érkezik az esős idő, csütörtökön záporokra készülhetünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 18:24

Fotó: Béres Márton / Népszava
A fátyolfelhőket fokozatosan viharfelhők váltják fel, az ország területének harmadán várható esőzés.
A derűs időt esőzés követi csütörtökön, az időjárás-változás azonban csak fokozatosan történik meg – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek elküldött előrejelzéséből. A prognózis szerint szerda este és éjszaka főként még csak fátyolfelhők lesznek az égen, bár hajnalban az északnyugati határvidéken már lehetnek felhősebb részek is.
Csütörtök reggel, délelőtt még inkább csak az Alpokalján, majd a délután folyamán a nyugati és északi megyékben már másutt is lehet elszórt jelleggel zápor, zivatar, bár több órás napsütés is várható. Késő délutántól egyre inkább csak az ország középső harmadában, negyedében lehetnek záporok, zivatarok, de késő estétől ezek is gyorsan lecsengenek. Csütörtökön az északira, északkeletire forduló szél délutánig csak a Nyugat-Dunántúlon, délutántól kezdve már a keleti megyékben is megerősödik, a Bodrogközben és környékén viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, az északi völgyekben ennél kissé hűvösebb, nagyobb városainkban enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 31 között valószínű, de Sopronban kissé hűvösebb is lehet. Az OMSZ hét eleji előrejelzése alapján pénteken komolyabb lehűlés várható, bár több órára kisüt a nap. Kezdetben délen, napközben még elsősorban a Duna-Tisza közén és északkeleten fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-12, a legmagasabb hőmérséklet általában 17-22 fok között valószínű. Szombaton napos időre van kilátás. Csapadék nem várható. A minimumhőmérséklet 1-9, a maximumhőmérséklet 18-23 fok között alakul.Vasárnap a hajnali pára-, illetve ködfoltok megszűnése után hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csapadék nem várható.A leghidegebb órákban 5-11 fok lesz. Napközben 21-26 fokig melegszik a levegő.