Előfizetés

Törvényen kívülinek minősítette Szíria az Egyesült Államokat Trump megdöbbentő beismerése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 20:28
Donad Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A szír kormány szerint az amerikai vezetés terroristákhoz hasonlóan számol le ellenfeleivel.
Latorállamnak és törvényen kívülinek" minősítette szerdán Szíria az Egyesült Államokat azután, hogy médiabeszámolók szerint Donald Trump amerikai elnök az előző nap felfedte: meg akarta öletni Bassár el-Aszad szíriai elnököt 2017-ben – írja az MTI.
Trump kedden ismerte be, hogy meg akarta öletni Aszadot, de akkori védelmi minisztere, Jim Mattis kifogásolta a műveletet.

 Trump és Mattis kapcsolata később megromlott, aminek következtében az utóbbi 2018-ban lemondott tisztségéről.
A SANA szíriai állami hírügynökség egy külügyi forrást idézve szerdai beszámolójában úgy fogalmazott: Trump megjegyzései bebizonyították, hogy "ez az (amerikai) vezetés lator és törvénytelen, és ugyanazt a gyilkos és likvidáló módszert követi, amelyet a terrorszervezetek alkalmaznak". A forrás hozzátette: Trump kijelentése egyértelműen rámutat arra, hogy "miképpen csökkent az amerikai kormányzat politikusai magatartásának minősége". A terroristákra vonatkozó megjegyzéssel a szír nyilatkozó Kászim Szulejmáni iráni tábornok rakétás kivégzésére utalhatott, az  iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz vezetőjét ugyanis januárban egy távirányítású drónnal gyilkolták meg Bagdadban .
 A szíriai elnököt ugyanakkor a nemzetközi közösségben azzal vádolják, hogy szíriaiak ezreit ölette meg, és tiltott fegyvereket – köztük ideggázt – vetett be a civil lakosság ellen a polgárháború 2011-es kitörése óta. 
A dpa német hírügynökség megjegyezte: Trump keddi kijelentései szöges ellentétben állnak 2019-es nyilatkozataival. Az amerikai elnök akkoriban szigorúan visszautasította a The Washinton Post című napilap egyik tudósítójának könyvében szereplő bekezdést, amely a szíriai vezető elleni lehetséges amerikai merényletekről szólt. "Még csak szóba sem került" egy lehetséges támadás - mondta Trump akkor. 

Kockázatos területnek minősítette Budapestet a német kormány

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 20:18
Illusztráció
Fotó: VALERIE MACON / AFP
A besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük.
Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatos területnek minősítette Budapestet szerdán a német kormány. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén. A kockázatos területek listájára szerdán egy sor régiót és várost felvettek, köztük több horvátországi megyét és az osztrák fővárost, Bécset. 

Hibák sorozata vezetett a Boeing 737 MAX repülők tragédiáihoz

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.16. 19:43

Fotó: DAVID RYDER / AFP / Getty Images
Ez derült ki a Fehér Ház vizsgálóbizottságának jelentéséből.
Alapjaiban volt igen komoly probléma a Boeing 737 MAX repülőgépek engedélyeztetésével – derült ki a Fehér Ház vizsgálóbizottságának jelentéséből, írja a hvg.hu. Több mint másfél éve tart már a vizsgálat, miután a gyártó két gépe is lezuhant, 346 ember halálát okozva. A 737 MAX fejlesztésének főmérnöke nemrég az állami vizsgálóbizottság előtt arról beszélt, hogy úgy hagyta jóvá a repülőgép szoftverének kritikus módosításait, hogy valójában nem volt tisztában a működés legfontosabb részleteivel, és arról sem tudott, hogy a tesztpilóták korábban figyelmeztettek: a program működése katasztrófához is vezethet. Mint később kiderült, félelmük nem volt alaptalan. Egy jelentés készítői szerint az egyik repülőgép átesésvédelmi rendszere (MCAS) automatikusan lenyomta a gép orrát, így a pilóták szinte elvesztették az irányítást a gép felett, drámai küzdelmük hiábavaló volt. A vizsgálóbizottság szerint ugyanakkor nemcsak a Boeingnél hibáztak: a Szövetségi Légügyi Hatóság szakemberei úgy hagyták, hogy repüljenek a 737 MAX-ok, hogy ők sem értették pontosan a gép működését. A jelentés szerint egyértelmű, hogy a Boeing, vagy a Szövetségi Légügyi Hatóság nevében eljáró szervezet hibázott – idézi a vizsgálat eredményét a The Washington Post.  A jelentés kitér arra is, hogy a mérnököknek muszáj volt minél gyorsabban befejezniük a fejlesztést, hogy a repülőgép az ügyfelekhez (a légitársaságokhoz) kerülhessen. A tragédiához ezért lényegében három tényező vezetett: a mérnökök elégtelen tervezési munkája, a Boeing vezetésének nem megfelelő rálátása a helyzetre, a repülési engedélyt kiadó hatóság szakmaiatlan ellenőrzése. A vizsgálóbizottság szerint az FAA-nek számos lehetősége lett volna arra, hogy megelőzze a tragédiát, ez azonban mégsem történt meg. A szakemberek szerint ezért rendkívül fontos, hogy a jövőben változtassanak azon a hatósági rendszeren, amely a repülési engedély kiadásáért felelős.