Előfizetés

Fegyvereket kért Oroszországtól Lukasenka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 21:36
Aljakszandr Lukasaneka fehérorosz és Vlagyimir Putyun orosz elnök
Fotó: Alexei Danichev / AFP
Miközben a belarusz diktátor saját ellenzékét próbálja megfélemlíteni, hadiipari együttműködésről tárgyalt az orosz védelmi miniszterrel.
Fehéroroszország és Oroszország közötti kétoldalú katonai együttműködés kérdéseinek megvitatása miatt tárgyalt Minszkben az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu. Az ország jelenleg épp a saját népével harcban álló diktátora, Aljakszandr Lukasenka nem is nagyon titkolta, mik a céljai: arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy szállíttasson új fegyvereket Fehéroroszországnak - írja a Reuters cikkét idéző hvg.hu.
„Azt mondtam neki, hogy ha ellátogat hozzánk, megvizsgáljuk majd, hogyan és hol kell reálisan megerősítenünk a Szövetségi Államot. Nincs félnivalónk, készen állunk” - mondta a belarusz elnök, miután tárgyalt Sojguval.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Lukasenka a Putyinnal Szocsiban folytatott hétfői tárgyalások során nem vetette fel a Fehéroroszországba történő orosz fegyverszállítás ügyét, de azt elismerte, a két vezető között szó esett a hadiipari együttműködésről. A két ország között egyébként jelenleg is hadgyakorlat folyik Szláv Testvériség 2020 néven, Breszt térségében.

Lukasenka: Amerika agresszor, a lengyelek a csatlósai

Lukasenka nyilatkozatában mítosznak nevezte, hogy országában önszerveződők lennének a tüntetések, Amerikát pedig agresszorként írta le, Lengyelországot, Litvániát, Csehországot és Ukrajnát pedig az USA csatlósaiként írta le.

Törvényen kívülinek minősítette Szíria az Egyesült Államokat Trump megdöbbentő beismerése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 20:28
Donad Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A szír kormány szerint az amerikai vezetés terroristákhoz hasonlóan számol le ellenfeleivel.
Latorállamnak és törvényen kívülinek" minősítette szerdán Szíria az Egyesült Államokat azután, hogy médiabeszámolók szerint Donald Trump amerikai elnök az előző nap felfedte: meg akarta öletni Bassár el-Aszad szíriai elnököt 2017-ben – írja az MTI.
Trump kedden ismerte be, hogy meg akarta öletni Aszadot, de akkori védelmi minisztere, Jim Mattis kifogásolta a műveletet.

 Trump és Mattis kapcsolata később megromlott, aminek következtében az utóbbi 2018-ban lemondott tisztségéről.
A SANA szíriai állami hírügynökség egy külügyi forrást idézve szerdai beszámolójában úgy fogalmazott: Trump megjegyzései bebizonyították, hogy "ez az (amerikai) vezetés lator és törvénytelen, és ugyanazt a gyilkos és likvidáló módszert követi, amelyet a terrorszervezetek alkalmaznak". A forrás hozzátette: Trump kijelentése egyértelműen rámutat arra, hogy "miképpen csökkent az amerikai kormányzat politikusai magatartásának minősége". A terroristákra vonatkozó megjegyzéssel a szír nyilatkozó Kászim Szulejmáni iráni tábornok rakétás kivégzésére utalhatott, az  iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz vezetőjét ugyanis januárban egy távirányítású drónnal gyilkolták meg Bagdadban .
 A szíriai elnököt ugyanakkor a nemzetközi közösségben azzal vádolják, hogy szíriaiak ezreit ölette meg, és tiltott fegyvereket – köztük ideggázt – vetett be a civil lakosság ellen a polgárháború 2011-es kitörése óta. 
A dpa német hírügynökség megjegyezte: Trump keddi kijelentései szöges ellentétben állnak 2019-es nyilatkozataival. Az amerikai elnök akkoriban szigorúan visszautasította a The Washinton Post című napilap egyik tudósítójának könyvében szereplő bekezdést, amely a szíriai vezető elleni lehetséges amerikai merényletekről szólt. "Még csak szóba sem került" egy lehetséges támadás - mondta Trump akkor. 

Kockázatos területnek minősítette Budapestet a német kormány

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 20:18
Illusztráció
Fotó: VALERIE MACON / AFP
A besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük.
Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatos területnek minősítette Budapestet szerdán a német kormány. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén. A kockázatos területek listájára szerdán egy sor régiót és várost felvettek, köztük több horvátországi megyét és az osztrák fővárost, Bécset.