Előfizetés

Az alsósok szülei is bemehetnek gyerekükkel a lázmérésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 15:41
Képünk illusztráció
Fotó: JOAQUIN SARMIENTO / AFP
Hogy haza tudják vinni őket, ha baj van.
Megjelentek rendeletben azok az intézkedések, amelyeket Orbán Viktor a szerdai kormányülés után közzétett Facebook-videójában jelentett be.

Mint arról lapunk is beszámolt, itt a miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, maradnak a határvédelmi intézkedések, a szórakozóhelyeknek 23 óra után be kell zárniuk, illetve a diákok és a tanárok testhőmérsékletét ellenőrzik, mielőtt belépnek az iskolába. A most megjelent közlés szerint köznevelési és szakképzési intézménybe nagykorú tanuló csak akkor léphet be az intézménybe, ha testhőmérséklete nem éri el az országos tisztifőorvos által meghatározott értéket.  „A belépés során azt a gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell” – olvasható a Magyar Közlönyben. A kormány Facebook-oldala ehhez azt a kiegészítést teszi hozzá, hogy az alsó tagozatos gyerekek esetében a szülő is jelen lehet a procedúránál, hogy azonnal haza tudja vinni gyerekét, ha baj van.
Ugyanakkor az érdekképviselet vezetője megkésettnek látja a hőmérőzést. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa nemrég azt nyilatkozta lapunknak, nemhogy iskolaorvosokból, még védőnőkből sincs elég a rendszerben. Hangsúlyozta, a koronavírus elleni iskolai védekezés megfelelő számú védőnővel is hatékonyabb lehet, ezért a PSZ kezdeményezte az iskolai védőnői szolgálat mihamarabbi megerősítését.

Lépcsőzetesen szigorodnak a maszkviselési, kocsmabezárási és iskolába járási szabályok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 15:35

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány legújabb járványügyi csomagja. Akinek még nincs, hétfőig annak is tanácsos beszereznie maszkot.
Eltérő határidőkkel lépnek életbe az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán este Facebook-videóban bejelentett járványügyi szigorítások – derült a pénteken megjelent Magyar Közlönyből.  A kabinet szerdai ülésén elfogadott, „A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről” szóló kormányrendelet maszkviselésről, pontosabban a „száj és az orr kötelező eltakarásáról” szóló rendelkezése szeptember 21-én lép hatályba. Ennek lényege, hogy jövő hétfőtől mindenki, aki betöltötte a hatodik életévét köteles maszkot viselni az ország bármely tömegközlekedési járművén és minden várótermében. Az üzemeltetőknek szankciókat kell bevezetniük, ahogyan Budapesten is megtette ezt a Fővárosi Közgyűlés. Aki az előírásokat nem tartja be, azt a járművezetőnek le kell szállítania, sőt „közérdekű üzem működésének megzavarása” miatt köteles rendőri intézkedést is kezdeményezni.  Természetesen kötelező a maszkviselés – a kórtermek, és több meghatározott eset kivételével – az egészségügyi- szociális intézmények területein. A fellépők kivételével minden előadó-művészeti rendezvényen el kell takarni az orrot és a szájat, jellemzően színházban, koncerten. Akárcsak a mozikban, múzeumokban, kiállítóterekben, könyvtárakban, de levéltárakban, postán és egyebek mellett mindenhol, ahol ügyfélfogadás történik.

Véget vetnek a zenének

Ha „vendégek” vagyunk a vendéglátóhelyeken, akkor nem kell maszkot viselnünk, ám ha csak nem fogyasztunk, csak vásárolunk, netán a helyszínen dolgozunk, akkor bizony kötelező lesz. Ugyanígy a bevásárlóközpontok teljes területén, kivéve, ha az ottani vendéglátóhely vendégei vagyunk, irodában, sportcélú- vagy üzemi helyiségben tartózkodunk. Ugyancsak jövő hétfőtől lép életbe, hogy a vendéglátóhelyeknek, a zenés, táncos rendezvényeknek helyt adó létesítményeknek – a korábban beharangozottak szerint – este 23 órakor be kell zárniuk, és azokban reggel hatig – ételrendelés és elvitel kivételével – senki nem tartózkodhat. A rendezvényeken résztvevők létszámát eddig is korlátozó, a személyzettel együtt, egy időben számítandó 500 fős határ megmaradt.

Több mint két hét a „vasszigorig”

A már korábban ismertetettek szerint október elsején lépnek hatályba az iskolákat, a köznevelési és szakképzési intézményeket érvédelmi intézkedések, így a többi közt a kötelező testhőmérséklet-mérés, illetve, az országos tisztifőorvos által meghatározott eltérés esetén követendő eljárás. Október 4-től lesznek alkalmazhatók a kormányfő által már szintén emlegetett szigorú szankciók.  A részletes eljárásrend legfontosabb pontjai szerint a hatósági ellenőrzéseken észlelt szabálysértéseknél az érintett bevásárlóközpontok, vendéglátóhelyek és üzletek üzemeltetőire – az első figyelmeztetés után – másodjára százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabnak ki. Egy esetleges harmadik esetnél az üzletet három napra, de többszörös „visszaesőként” akár egy évre is bezárhatják.

Tizenhárom diák lett koronavírusos a budai Kempelen Farkas Gimnáziumban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 15:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fertőzések miatt két teljes osztálynak rendeltek el digitális oktatást.
Tizenhárom koronavírus-fertőzött diákot találtak a Budapest XI. kerületi Kempelen Farkas Gimnáziumban – erősítette meg a hvg.hu értesülését az iskola fenntartója, a Dél-Budai Tankerület. A tanárok között közlésük szerint nincs igazoltan fertőzött. Arról nem írtak, hogy változott-e a tanrend, küldtek-e haza osztályokat vagy zajlott-e kontaktkutatás, csak annyit jeleztek, hogy változatlanul betartják az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) intézkedési tervében foglaltakat, és az iskola honlapján megtalálható igazgatói utasításban leírtakat. 
Az iskola honlapján olvasható közlemény szerint két osztályban – a 10. A és a 10. B esetében – szeptember 26-ig digitális oktatást rendeltek el. Korábban a Hang is írt a gimnáziumban jelentkező fertőzésekről, ám az iskola igazgatója, Békefi Gábor nem akart az üggyel kapcsolatban nyilatkozni a hetilapnak.
Az EMMI Magyar Nemzetnek adott tájékoztatása szerint országszerte már 144 osztályt küldtek haza a fertőzések miatt, és 13 óvoda, valamint egy iskola van zárva.