Mészáros Lőrinc;Mészáros Beatrix;Opus Global;

Mészárosék: A válás lehet könnyű, de pénzhez nehezen juthatnak a családtagok

Úgy tűnik, a cégek nyereségét nem hordhatják szét csak úgy kedvük szerint.

A Forbes szeptemberi összesítése szerint a legnagyobb magyar családi cégek listáját a Mészáros Csoport vezeti. A 24.hu összesítése szerint Mészáros Lőrinc válása sem veszélyezteti a 252 milliárdos cégcsoport pozícióját, mivel a felcsúti milliárdos feleségének szerepe a cégbirodalomban ugyanúgy formális, mint Mészáros Lőrinc gyerekeié.

A három gyerek – Beatrix, Ágnes és az ifjabb Lőrinc – több vállalkozásban résztulajdonos, sőt vezető tisztségviselők is egyes cégekben. A 24.hu szerint azonban azt állítják a Mészáros-féle céghálót közelebbről ismerők, hogy mivel az egykori felcsúti polgármester a vagyonkezelő, így feladatot és vagyont nem engedhet át a családtagjainak sem. Ezt az is mutatja, hogy egyik gyerek sincs ott a milliárdosok toplistáján, és Mészárosnét sem jegyzik a legvagyonosabbak között.

A portál végigvette a főbb családi vállalkozásokat. Úgy tűnhet, hogy a felcsúti multimilliárdos jelentős cégvagyonon osztozik a családtagjaival. A 24.hu szerint azonban a hozzáférhető cégdokumentumokból olyasmi olvasható ki, hogy ugyan a családtagoknak van részesedésük, illetve posztjaik, de nem feltétlenül akkora a beleszólásuk, mint amekkora a részvényhányadból következne.

A Fejér-B.Á.L.-t például a gyerekek alapították, és az építőipari cég rögvest milliárdos megrendelésekhez jutott – de mielőtt igazán nagyra nőtt volna, belevásárolt Mészáros Lőrinc. A felcsúti milliárdos 600 ezer forintos tőkeemeléssel szállt be a gyerekei cégébe, ennek fejében egy osztalékelsőbbségi részvényhez jutott, és bár ez csak 10,6 százalékos részesedéssel jár, az osztalékból 50 százalék illeti Mészáros Lőrincet. Ez esetben 600 ezer forint befektetéssel 2,8 milliárd forinthoz jutott, ráadásul a szavazati joga sincs korlátozva.

A 24.hu megjegyezte, hogy a milliárdokat fialó építőipari cég, a Fejér-B.Á.L. tehát nem maradt a gyerekeké, és a nyereséget nem hordhatják szét csak úgy kedvük szerint.

A Mészáros-birodalom mezőgazdasági portfólióját összefogó Talentis Agro Zrt.-ben az igazgatóságban helyet kapott ifjabb Mészáros Lőrinc, az egyik alapító pedig Mészárosné Kelemen Beatrix, s az Opten adatbázisa alapján úgy néz ki, mintha felerészben tulajdonos volna, valójában azonban nyomasztó túlsúlyban van az egykori gázszerelő. A július 16-án tartott részvényesi gyűlés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy bár a házaspár mindkét tagja alapító részvényes, ugyanúgy szavaztak, de Mészárosné Kelemen Beatrix mindössze 47 részvénnyel rendelkezett, a férj viszont 1197 részvénnyel szavazhatott.

A tőzsdén kívüli befektetéseket összefogó Talentis Group Zrt. tavaly több mint 10 milliárd forint nyereséget hozott. A cég mérlegbeszámolója szerint a részvényeken a Mészáros házaspár osztozott fele-fele arányban, az igazgatóságban pedig a három Mészáros gyerek intézhette a cégügyeket. A Duna Aszfalt egyik alapítója, Varga Károly tavaly a G7 cikke szerint egy nagyobb összegű követelését engedte át a társaságban, ennek fejében részt kapott a zrt.-ben.

A család tőzsdei mamutja, az Opus Global Nyrt. elnöke Mészáros Lőrinc nagyobbik leánya, Beatrix, Mészárosné pedig nemrég tőzsdén kívüli ügylettel átadta részvényeit a gyerekeinek a cégből. Ettől sem került különösebben veszélybe Mészáros Lőrinc domináns helyzete. Az egykori felcsúti polgármesternek közvetlenül több mint 20 százaléknyi Opus-részvénycsomagja van, nem beszélve a közvetett részesedéseiről.

A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. idén áprilisban osztódott: kiválással létrejött belőle egy új cég, az Addition OPUS Zrt. Ennek a tulajdonosa 75 százalékban a felcsúti gázszerelő-mágnás, és 25 százalékban az Opus, míg a régi cég, a Status Capital teljes egészében Mészáros Lőrincé lett. 

A héten kezdődött egyébként Mészáros Lőrincék válópere, felesége pedig már el is költözött Felcsútról.