Előfizetés

Véget ér a színművészetis hallgatók biciklis ostroma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.20. 15:26

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Vasárnap délután az utolsó chartát egy piros-fehér élő szalag viszi a Kossuth térre.
Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, szombat délután elindították a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói szombat délután biciklis akciójukat, kerékpárral hordják Chartájukat a Parlamenthez. Összesen 155 Chartát visznek a Kossuth térre 24 órán keresztül.
Ennek lezárásaként pedig minél több kerékpárost várnak vasárnap délután. Az utolsó chartát egy piros-fehér élő szalag viszi majd. A biciklisek piros és fehér pólóban tekernek egymás mögött, így egy hosszú élő szalagot alkotva érkeznek meg a Parlament elé.

"Aki egyetért a követeléseinkkel, bármikor beszállhat a hírnökeink mögé, vagy bárhol az országban felkötheti a piros fehér szalagot a biciklijére, így csatlakozhat a megmozdulásunkhoz" - írják a szervezők Facebook-eseményük meghívójában.  A résztvevőket az egyetem Vas utcai épülete elé várják.   Nemcsak a fővárosban, de Pécsett is kiálltak az egyetem mellett: a Népszava is beszámolt arról az akcióról, amelyen huszonöt demonstráló szombat este a FREE SZFE jelmondatot formálta ki földre fekve, betűként szolgáló testéből. Az üzenetet egy drónról lefotózták, és feltették az internetre.

Elindultak az SZFE hallgatói biciklijükkel a Kossuth térre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 18:00

Fotó: Galos Mihaly Samu / photo by Galos Mihaly Samu/abrakadabrafoto.com
A diákok egy napon keresztül folyamatosan hordják Chartájukat a Parlamenthez.
Elindították a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói szombat délután biciklis akciójukat, kerékpárral hordják Chartájukat a Parlamenthez. Összesen 155 Chartát visznek a Kossuth térre 24 órán keresztül, és fél óránként indulnak a dokumentumokkal az egyetem épületétől. Vasárnap délutánra minél több embert várnak piros és fehér pólóban biciklivel demonstrációjukhoz. Terveik szerint egy élő szalagot hoznak létre a Parlament körül, mivel körbeszalagozni nem tudják az épületet.
Az SZFE Hallgatói Önkormányzata jelentette be, hogy egy napon át biciklis hírnökökkel szállítják az intézmény Chartáját a Parlamenthez, amelyet két héttel ezelőtt több ezres élőlánccal juttattak el a Kossuth térre. A szervezők az esemény Facebook-oldalán azt írták, hogy az üzenetükre azóta sem kaptak választ. A hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy szeptember elejétől az egyetem fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, az intézmény kuratóriuma élére pedig Vidnyánszky Attila került.

Egy napon keresztül hordják majd a színművészetisek chartájuk sok-sok példányát a Parlamenthez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.19. 15:21

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Vasárnap délután minél több embert várnak egy nagy biciklis felvonulásra.
Újabb demonstrációra készülnek a Színház- és filmművészeti Egyetem hallgatói. A HÖK szombat délután 4 órától kezdődően ezúttal biciklis hírnökökkel szállítja az intézmény Chartáját a Parlamenthez, amelyet két héttel ezelőtt több ezres élőlánccal juttattak el a Kossuth térre. A szervezők az esemény Facebook-oldalán azt írták, hogy az üzenetükre azóta sem kaptak választ, ezért szombaton vasárnap délután 4 óráig biciklivel összesen 155 Chartát szállítanak a Parlament elé. Ezzel azt akarják jelezni, hogy követeléseik továbbra is élnek. 
„Az utolsó chartát vasárnap délután egy piros-fehér élő szalag viszi majd. A biciklisek piros és fehér pólóban tekernek majd egymás mögött, így egy hosszú élő szalagot alkotva érkezünk meg a Parlament elé. Aki egyetért a követeléseinkkel, bármikor beszállhat a hírnökeink mögé, vagy bárhol az országban felkötheti a piros fehér szalagot a biciklijére, így csatlakozhat a megmozdulásunkhoz”

– írták felhívásukban.

Azt kérték, hogy aki csatlakozni szeretne, az menjen a Vas utcai épület elé, ahonnan szombaton 16 órától folyamatosan indítják a Chartát. Vasárnap 15:30-tól pedig minél több embert várnak, hogy egy hatalmas biciklis felvonulás keretében juttassák el a hétvége utolsó Chartáját a Parlament elé. A hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy szeptember elejétől az egyetem fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, az intézmény kuratóriuma élére pedig Vidnyánszky Attila került. A diákok szeptember elsejére virradóra elfoglalták az épületet, a szenátus lemondott, az oktatók pedig egymás után jelentették be távozásukat az egyetemről.