Előfizetés

A szegedi Csillag 19 rabja lett koronavírusos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 19:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fogvatartottak karanténban vannak.
19 fogvatartott kapta el a koronavírust a Szegedi Csillagbörtönben – erősítette meg az RTL Híradó értesülését a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.   A BVOP tájékoztatása szerint a 19 fertőzöttet átszállították Tökölre, a Büntetés Végrehajtás Központi Kórházába, ahol karanténba kerültek. A rabok vélhetően külső foglalkoztató helyen fertőződtek meg, jelenleg valamennyien tünet és panaszmentesek. A szegedi börtön teljes épületét fertőtlenítették.  Ez az első eset egyébként, hogy a rabok között megjelent a koronavírus. Szeptember 7-én a BVOP még azt közölte, hogy addig a napig egyetlen fogvatartott sem kapta el a fertőzést, és továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a koronavírus ne kerülhessen be a börtönfalak mögé. A járvány miatt a rabok továbbra is csak telefonon és Skype-on tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.
Kapcsolódó
BVOP: Nincs koronavírusos beteg a magyarországi börtönökben

Ingyenes vírustesztelést kértek Orbántól a parlamentben, de ő a fővárosi rovarhotelekről beszélt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.21. 19:42
Orbán Viktor miniszterelnök a parlament első őszi ülésén
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A miniszterelnök Karácsony Gergely nem létező százmilliárdját kínálgatta az ellenzéknek, korrektnek nevezve a csaknem húszezres hatósági árat.
Egymás után négy ellenzéki politikus is a koronavírus-járvány második hullámának megfékezéséről kérdezte a parlament azonnali kérdések „kétóráján” Orbán Viktor miniszterelnököt, aki egy ideig saját magát többször is ismételve, a 2010 előtti baloldali kormányokat emlegetve válaszolgatott. Kunhalmi Ágnes (MSZP) a kormányfő által múlt szerdán Facebook-videóban bejelentett 19 500 forintos hatósági tesztárat kifogásolta. Szerinte a piaci alapon eddig kért 30 ezres árhoz képest továbbra is magas összeget kérnek azért, hogy az emberek megtudják, koronavírusosak-e. Pedig egyszer járulékban már megfizették az árat, az ingyenes tesztelésnek lenne itt az ideje. 
„Követjük a WHO-protokollt: ha orvos vagy hatóság rendeli el, ingyenes a teszt, ahogyan az eddig elvégzett 580 ezer teszt többsége ingyenes volt. Mindenki tesztelje magát, aki ennek szükségét érti, ez a 19 500 Ft korrekt ár.”

– válaszolta Orbán Viktor

Arra a kérdésre pedig, hogy a kontakt személyeknek, ha nincs tünetük, nem ingyenes a tesztelés, azt mondta: „Ma Magyarországon 900 ezerrel dolgoznak többen, mint szocialista kormányok idején”. Varju László (DK) szerint szinte egész Európában ingyenes a tesztelés, nálunk meg csak az tudja meg magáról koronavírusos-e, akinek van erre 40 ezer forintja – Ki mondta, hogy az egészség nem lehet üzlet? – tette fel a találós kérdést az ellenzéki politikus, majd meg is válaszolta magának:
„Ön, aki a közpénzből urizáló jachtkeresztény kormány vezetője”

A kormányfő Varju Lászlónak is a WHO-protokollját említette a tesztelés ingyenességének firtatására. Schmuck Erzsébet (LMP), aki már napirend előtti felszólalására sem kapott választ, most az iránt érdeklődött, hogy miért nincs válságkezelő program, miért nem segíti a kormány a szociális dolgozókat, a munkanélkülieket és a nyugdíjasokat, miközben a járvány miatt már most nagyon nagy a szegénység. A miniszterelnök őt is „elintézte” azzal, hogy a nemzeti konzultáción azt kérték tőlük az emberek, hogy ne állítsák le a gazdaságot, amit nem is tesznek, viszont követik az inflációt, az alapvető élelmiszerek árának az emelkedését.
„Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat, amit az önök szövetségesei elvettek”

– replikázott.

Orbán Viktor végül elemében érezhette magát, amikor is Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) nem meglepő kérdésére, hogy mikor lesz ingyenes a tesztelés, Karácsony Gergely főpolgármestert és Budapestet „vette elő”.
„Az ön pártjának elnöke nemrég 3 új rovarhotelt adott át, így már öt rovarhotel van. (...) Pártelnökénél van 100 milliárd forint. Azt, hogy az ország leggazdagabb városa pénzt szeretne, megértem, de először a rászorulók kapjanak támogatást, ne a gazdagok”.

Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés egyik korábbi ülésén
Fotó: Béres Márton / Népszava
Karácsony Gergely egyébként, ahogy a Népszava is megírta, nemrég szintén Facebook-bejegyzésben tette világossá a kormányfő előtt, hogy Budapestnek nincs pénze.
„Akkor még egyszer, sokadjára: a fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban. Mert 2020-2022 között a 3 csapás, vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől.”

Lemondott Perkáta polgármestere, alpolgármestere és egy önkormányzati képviselője

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.21. 18:47
Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka
Mindhárman a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület-Fidesz-KDNP jelöltjeként jutottak mandátumhoz a tavalyi önkormányzati választáson.
Lemondott szeptember 30-ai hatállyal a Fejér megyei Perkáta polgármestere, Somogyi Balázs, valamint Bogó Anikó alpolgármester és Szilasy László önkormányzati képviselő, mindhárman a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület-Fidesz-KDNP jelöltjeként jutottak mandátumhoz tavaly októberben. A község honlapján található hétfői nyilatkozatukban elmaradt beruházásokra utalva azt hangsúlyozták, hogy „nem vesznek részt Perkáta tönkretételében”. Hozzátették: az elmúlt egy évet a döntésképtelenség jellemezte, a testületben a többi képviselő „álfüggetlenségével” megtévesztette tavaly októberben a perkátai választókat, és országos ellenzéki pártok érdekeit szolgálták saját településük, Perkáta érdekeivel szemben. A közleményben kitértek arra, hogy az önkormányzati képviselőket a 2019. október 13-i önkormányzati képviselő-választás kislistás eredményének figyelembevételével pótolják majd, helyükre listán szereplő póttagok kerülnek. A polgármesteri tisztségre viszont időközi önkormányzati választást kell kiírni. Az új polgármester megválasztásáig megbízott polgármesterként Sarok Mihály (független) alpolgármester vezeti a települést.