Előfizetés

Kirúgás nincs, de valamiért sorra „elfáradtak” a Simonka-eljárásban résztvevő ügyészek

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.22. 16:01

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy jogászt felmentettek, ketten maguk kezdeményezték a kilépést Polt Péter szerint.
Nem rúgtak ki senkit – cáfolta Simonka György állításait az RTL Klub kérdésére a Legfőbb Ügyészség. Polt Péter hivatalának azért kellett magyarázkodnia, mert a megvádolt fideszes képviselő a Magyar Narancs birtokába jutott hangfelvétel szerint egy testületi ülésen azt mondta: az ellene készített vádirat „... az nullás! Ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei, hasraütésszerűen olyan ügyészek csinálták – és ezt most a kamerába mondom –, akik azóta mind ki vannak rúgva.”
A Legfőbb Ügyészség a csatorna megkeresésére közölte: a vádiratot előkészítő ügyészek közül senkit nem rúgtak ki, és az ügy miatt senkinek sem szűnt meg az állása. A vádiratot a bíróság az előkészítő ülésen törvényesnek találta és a bíróság fog dönteni róla. 

Úgy alakult, hogy mindhárman kiestek a pixisből

A helyzetet azonban némileg árnyalja az a levél, amit Polt Péter Hadházy Ákos független képviselőnek küldött. Hadházy szintén a közismertté vált Simonka-hangfelvétel igazságtartamát firtatta, a legfőbb ügyész pedig részletesen leírta, mi is történt az ügyészekkel. 
Mint kiderült, a nyomozás során eljáró ügyészek közül egy főnek felmentéssel ért véget a szolgálati jogviszonya. A meg nem nevezett illető Polt szavai szerint 2017 májusáig vett részt a Simonka-ügyben, 2019 júliusában pedig – „az ügyészségi nyomozás szervezetrendszerének átalakítása miatt” – egyszerűen megszűnt a munkaköre. Áthelyezték volna egy másik nyomozó ügyészségi pozícióba, de a felajánlott állást nem fogadta el. Hogy miért nem – és hogy a felajánlott állás milyen mértékű vissza- vagy előrelépést jelentett volna az ügyésznek -,  arra Polt Péter nem tért ki.
Ennél is rejtélyesebb a másik két ügyész esete, akik szintén részt vettek az eljárásban, de aztán valamiért mindketten kérték szolgálati viszonyuk megszüntetését, ami Polt szerint közös megegyezéssel zajlott le. 
Hogy a két jogász miért jutott arra az elhatározásra, hogy a közvéleményt nagyon is érdeklő, politikailag forró pitének számító Simonka-eljárás közepén inkább pályát változtassanak, az szintén nem derül ki Polt leveléből.

Nánási ebben nem érintett

A legfőbb ügyész arra is válaszolt, hogy folyik-e eljárás Nánási László, volt Bács-Kiskun megyei főügyész augusztus elején történt öngyilkosságával kapcsolatban, és Nánási kapcsolatba kerülhetett a Simonka-nyomozással? Polt Péter emlékeztetett rá, hogy Nánási halálügyében a rendőrség folytat eljárást, amire az ügyészségnek semmilyen rálátása nincs – Nánási pedig nem foglalkozott a kérdéses nyomozással, ahogy az általa vezetett megyei főügyészség sem. Emlékezetes, hogy Polt Péter tavaly novemberben mentette fel indoklás nélkül posztjáról Nánási Lászlót, akit lapértesülések szerint inkább a húspápának is becézett Piero Pini büntetőügye sodorhatott el.

Valamit benézett Menczer Tamás a Transparency International szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 14:35
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem újságíróknak szerveznek külföldi utakat, hanem a szakma iránt érdeklődő egyetemi hallgatóknak. Azok messze is esnek az érzékenyítéstől.
Korábban a Népszava is beszámolt arról az interjúról, amelyet Menczer Tamás adott hétfő este az ATV-ben. Itt elmondta, a tárcánál elkezdetek újságírói látogatásokról adatokat gyűjteni, mivel azt vették észre, hogy "Soros-szervezetek" érzékenyítő kurzusokat tartanak nekik, amiben együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek is. Menczer Tamás politikai támadásnak minősítette az újságírók részvételét az ilyen alkalmakon. "Nekem az a feladatom a Külügyminisztériumban, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak. És ezt egy politikai ügynek tekintem, hogy Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak." Az alábbi videóban 10:30-tól tekinthető meg az idevágó rész:
Az interjúra Facebook-bejegyzésben reagált a Transparency International. A szervezet azt írja,
Menczer Tamás súlyosan félretájékoztatta a közvéleményt.

"Ezt a programot ugyanis az újságírás iránt érdeklődő hallgatóknak szervezzük nagykövetségek támogatásával. Eddig partnerünk volt az amerikai, a finn, a francia, a holland, a német, a norvég és a svéd nagykövetség. A mentorprogramban ezek a fiatalok tapasztalt oknyomozó újságírókkal dolgozhatnak együtt, majd a legjobb közös cikket jegyző győztes páros pénzjutalomban részesül, továbbá számos esetben a nagykövetségek néhány napos külföldi tanulmányutat is felajánlanak." - fogalmaznak a bejegyzésben.  Úgy vélik, a program kiemelkedő sikerét bizonyítja, hogy már a nyolcadik ilyet szervezték meg. Az egyik legutóbbi tanulmányút alkalmával öt hallgató három napot tölthetett Helsinkiben, ahol látogatást tettek többek között az Oodi könyvtárban, egy médiamúzeumban, a finn médiatanácsnál, a finn közszolgálati televíziónál és a Külügyminisztériumban. (Lehet, hogy a független újságírás eltanulása nem tetszik egyeseknek a Bem rakparton, ezt vélik érzékenyítésnek - a szerk.) A Transparency International bejegyzésében hozzátette, a kormányzati lejáratókampány ellenére büszkék a mentorprogramjukra, mivel abban hisznek, hogy 
a független újságírás egy jól működő demokrácia alappillére.

Egy néző hasába fúródott a nyíl a lovasíjász-bemutatón, elítélték a figyelmetlen lövészt (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 13:46

Fotó: Shutterstock
Két év próbára bocsátás járt a balesetért.
Jogerős ítéletet hozott az Esztergomi Járásbíróság abban a büntetőügyben, amely a városban, a Bazilika mellett történt még 2019 nyarán. Itt egy lovasíjász bemutatót tartottak és az egyik számnál következett be a baleset. Ugyanis az egyik íjász nem a kellő odafigyeléssel járt el és a lövést az indokoltnál távolabbról indította, 
emiatt a nyílvessző nem a megcélzott szalmabálába fúródott, hanem annak szélén megpattant, irányt váltott és egy néző hasába fúródott.

A néző sérülései 8 napon túl gyógyulóak voltak és egy hónap alatt épült fel.  A történtek videó is készült, amelyet az ügyészség tett közzé még korábban:
Az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 2 évre próbára bocsátotta a férfit - közölte a Tatabányai Törvényszék.  Utóbbi azt jelenti, hogy elhalasztják a büntetés letöltésének megkezdését, (jelen esetben két évig), és ha az ítéletben meghatározott ideig nem követ el újabb bűncselekményt, egyáltalán nem kell börtönbe vonulnia.