Előfizetés

Fekete-Győr: ha a Momentum jön, 700 fideszes vezetőnek mennie kell

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 10:59

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A legfőbb ügyészt név szerint is említette az ellenzéki párt elnöke, Orbán Viktort pedig nemzetbiztonsági kockázatnak tartja.
Legalább 700 fideszes kormányzati tisztviselőt kellene eltávolítani 2022-ben az esetleges korszak- és kormányváltás után – mondta az ATV Start című műsorában Fekete-Győr András. A Momentum elnöke név szerint Polt Péter legfőbb ügyészt említette (Polt hivatalosan csak volt fideszesnek számít).  A teljes műsort ide kattintva lehet megnézni.
A kérdésre, hogy a legfőbb ügyészi posztra a Momentum részéről elfogadnák-e Ihász Sándort, Fekete-Győr azt mondta: biztos benne, hogy több jelölt lesz, ha megismerik Ihász munkáját, és tisztában lesznek azzal, ki a többi jelölt, erről csak akkor tudnak majd dönteni.

Ha valaki válságban saját honfitársaira támad, az maga kockázat

A jelenlegi miniszterelnököt viszont egyértelműen veszélyesnek, nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti Fekete-Győr András: szerinte ha valaki egy krízishelyzetben "saját nemzetének embereire támad akár csak szavakban is", vagy az önkormányzatok forrásait elvonja, az kockázatot jelent. Úgy fogalmazott: az önkormányzatok ki vannak véreztetve, a kormányzat szinte mindent elvesz tőlük, szerinte ez egy felelőtlen kormányzati magatartás.

Van 400 ezer munkanélküli, de 120 milliárdért épül stadion

Azt is hangoztatta, hogy a magyar kormány "elaludt a nyáron", szerinte ugyanis nem készítették fel az iskolákat, tanárokat és az egészségügyi rendszert a koronavírus-járvány második hullámára. Nem kaptak igazi mentőövet Fekete-Győr szerint a járvány valódi károsultjai sem: mint mondta, nagy szükség lenne a családi pótlék megduplázására, az állásukat elvesztetteknek pedig nem 3, hanem 9 hónapig kellene kapniuk az álláskeresési járadékot. Emellett pedig 100 ezer forintos alapjövedelmet kellene biztosítani a munkanélkülieknek. "Minden közgazdász egyetért abban, hogy a kormánynak most az lenne a feladata, hogy öntse a pénzt a gazdaságba" - fogalmazott. A politikus szerint jelenleg azt lehet látni, hogy van mintegy 400 ezer munkanélküli, amelynek a felén egyáltalán nem segített a kormány, a magyar GDP pedig 14,5 százalékkal esett vissza a legutóbbi negyedévben. Mindeközben Fekete-Győr szerint a Mészáros és Mészáros Kft. 120 milliárdért épít atlétikai stadiont.

Lesz közös lista?

A politikus 2022-vel kapcsolatban azt mondta: nem csak a közös listáról, de a közös miniszterelnök-jelölt személyéről sincs még döntés. Szerinte nem csak a Momentum az, amely még nem mondta ki, legyen vagy ne legyen közös lista, ez "inkább a politológusok és elemzők által kedvelt téma". Hozzátette: azon, hogy hány listán indul az ellenzék, nem múlik mandátum, az egyéni választókerületeken viszont igen. Szerinte a politikai paletta és az ellenzéki térfél változik, ha a közös lista mellett dönt valaki, az egy nagyon komoly elköteleződés. Azt azonban kijelentette: ezen a listán nem szerepelhetnek olyan személyek, akik az elmúlt 30 évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy csalásban vettek részt. Fekete-Győr itt hozzátette: ez alatt nem Gyurcsány Ferencet értette. Kijelentette: ha a Momentum kap garanciákat arra, hogy ezen a listán nem lesznek ilyen személyek, akkor lehet közös lista. Példaként említette az MSZP-s Tóth Csabát, őt, ahogy fogalmazott, "nem szeretné semmilyen politikai intézmény közelében látni", de ha az előválasztást megnyeri, az a választók akarata. Arra a felvetésre, hogy mit gondol Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára személyéről, Fekete-Győr azt mondta: Márki-Zay vagy Dobrev nem kizárt, hogy "Fekete-Győr vagy Donáth sem kizárt". 

Gimnáziumi igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt megleckéztető tankerületi vezetőből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 10:58

Fotó: Youtube/Zsoman YT
A tankerület éléről júniusban távozott.
A vasalódeszkás pedagógus ügyéről elhíresült, majd lemondott hódmezővásárhelyi tankerületi vezető, Balázs József a Németh László Gimnázium tanügyi igazgatóhelyettese lett – írja a hódpress. A portál információi szerint Balázs Józsefet a Makót és Szentest is magában foglaló Hódmezővásárhelyi Tankerület élén az a Miklós Anikó válthatja, aki a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatójaként nemrég pert indított és nyert Márki-Zay Péter ellen. Hódmezővásárhely polgármestere ugyanis azt írta Facebook-oldalán, hogy az igazgató megalázott egy tanárt egy Facebook-os O1G-komment miatt. A vasalódeszkás ügy előzménye, hogy Vezsenyi László, a makói gimnázium testnevelés tanára a digitális oktatás kezdetekor készített egy humoros videót, amelyen egy vasalódeszkán tanította úszni diákjait. A tankerület ezt nem értékelte: a férfitól pillanatokon belül elvették a csoportjait, és a pedagógus írásbeli fegyelmit kapott.  A tanárt kötelezték arra, hogy naponta elkészítse az aktuális tananyagot, és elküldje azt a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának. Azt is kiadták neki, hogy tanulmányozza a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet is. A tankerület vezetője azt is elvárta volna, hogy az igazgató kérdezze ki a tanárt ezekből, de ez utóbbitól az igazgató végül eltekintett. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa júniusban azonnali vizsgálatot indított a tankerületi igazgató ellen, mert úgy ítélte meg, hogy a tanárt emberi méltóságában sértette a tankerületi igazgató döntése. Balázs József végül távozott posztjáról.

Koronavírus: meghalt 7 beteg, 750 újabb fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 09:06

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az Operatív Törzs jelenleg 24 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet.
Újabb 750 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 7 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 709-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. 4818-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 15 673 fő. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 56 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. 
Kórházban 549 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.
Az Operatív Törzs jelenleg 24 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 200 osztálynál és 9 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Hangsúlyozták, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. A vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket pedig 23 óra után be kell zárni.  Kérték, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.