Orbán Viktor;kormányváltás;nemzetbiztonsági kockázat;Polt Péter;Momentum;Fekete-Győr András;

2020-09-24 10:59:08

Fekete-Győr: ha a Momentum jön, 700 fideszes vezetőnek mennie kell

A legfőbb ügyészt név szerint is említette az ellenzéki párt elnöke, Orbán Viktort pedig nemzetbiztonsági kockázatnak tartja.

Legalább 700 fideszes kormányzati tisztviselőt kellene eltávolítani 2022-ben az esetleges korszak- és kormányváltás után – mondta az ATV Start című műsorában Fekete-Győr András. A Momentum elnöke név szerint Polt Péter legfőbb ügyészt említette (Polt hivatalosan csak volt fideszesnek számít).  A teljes műsort ide kattintva lehet megnézni.

A kérdésre, hogy a legfőbb ügyészi posztra a Momentum részéről elfogadnák-e Ihász Sándort, Fekete-Győr azt mondta: biztos benne, hogy több jelölt lesz, ha megismerik Ihász munkáját, és tisztában lesznek azzal, ki a többi jelölt, erről csak akkor tudnak majd dönteni.

Ha valaki válságban saját honfitársaira támad, az maga kockázat

A jelenlegi miniszterelnököt viszont egyértelműen veszélyesnek, nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti Fekete-Győr András: szerinte ha valaki egy krízishelyzetben "saját nemzetének embereire támad akár csak szavakban is", vagy az önkormányzatok forrásait elvonja, az kockázatot jelent. Úgy fogalmazott: az önkormányzatok ki vannak véreztetve, a kormányzat szinte mindent elvesz tőlük, szerinte ez egy felelőtlen kormányzati magatartás.

Van 400 ezer munkanélküli, de 120 milliárdért épül stadion

Azt is hangoztatta, hogy a magyar kormány "elaludt a nyáron", szerinte ugyanis nem készítették fel az iskolákat, tanárokat és az egészségügyi rendszert a koronavírus-járvány második hullámára.

Nem kaptak igazi mentőövet Fekete-Győr szerint a járvány valódi károsultjai sem: mint mondta, nagy szükség lenne a családi pótlék megduplázására, az állásukat elvesztetteknek pedig nem 3, hanem 9 hónapig kellene kapniuk az álláskeresési járadékot. Emellett pedig 100 ezer forintos alapjövedelmet kellene biztosítani a munkanélkülieknek. "Minden közgazdász egyetért abban, hogy a kormánynak most az lenne a feladata, hogy öntse a pénzt a gazdaságba" - fogalmazott.

A politikus szerint jelenleg azt lehet látni, hogy van mintegy 400 ezer munkanélküli, amelynek a felén egyáltalán nem segített a kormány, a magyar GDP pedig 14,5 százalékkal esett vissza a legutóbbi negyedévben. Mindeközben Fekete-Győr szerint a Mészáros és Mészáros Kft. 120 milliárdért épít atlétikai stadiont.

Lesz közös lista?

A politikus 2022-vel kapcsolatban azt mondta: nem csak a közös listáról, de a közös miniszterelnök-jelölt személyéről sincs még döntés. Szerinte nem csak a Momentum az, amely még nem mondta ki, legyen vagy ne legyen közös lista, ez "inkább a politológusok és elemzők által kedvelt téma". Hozzátette: azon, hogy hány listán indul az ellenzék, nem múlik mandátum, az egyéni választókerületeken viszont igen.

Szerinte a politikai paletta és az ellenzéki térfél változik, ha a közös lista mellett dönt valaki, az egy nagyon komoly elköteleződés. Azt azonban kijelentette: ezen a listán nem szerepelhetnek olyan személyek, akik az elmúlt 30 évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy csalásban vettek részt. Fekete-Győr itt hozzátette: ez alatt nem Gyurcsány Ferencet értette.

Kijelentette: ha a Momentum kap garanciákat arra, hogy ezen a listán nem lesznek ilyen személyek, akkor lehet közös lista. Példaként említette az MSZP-s Tóth Csabát, őt, ahogy fogalmazott, "nem szeretné semmilyen politikai intézmény közelében látni", de ha az előválasztást megnyeri, az a választók akarata.

Arra a felvetésre, hogy mit gondol Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára személyéről, Fekete-Győr azt mondta: Márki-Zay vagy Dobrev nem kizárt, hogy "Fekete-Győr vagy Donáth sem kizárt".