Előfizetés

Hétszer reptetett minisztert a rendőrség idén – csak Szijjártó helikopterezett

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.09.24. 18:28

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Idén már hétszer repült Szijjártó Péter külügyminiszter rendőrségi helikopterrel – tudta meg a Népszava a rendőrségtől.
„Rendőrségi szolgálati helikoptert idén a külügyminiszter vett igénybe – hét alkalommal” – ezt válaszolta a Népszava érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön, miután napokkal ezelőtt arról kérdeztük a testületet, hogy idén eddig mely tárca vezetői, hova és összesen hányszor repültek az ORFK gépeivel. Arra ugyanakkor nem felelt a rendőrség, hogy pontosan mikor, hova szállították Szijjártó Péter külügyminisztert. Érdekes momentum: míg a rendőrség most közölte, hogy hányszor szállították helikopterrel Szijjártót, kedden a Külügyminisztérium ugyanerről kitérő választ adva nyilatkozott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.
Csütörtök délután viszont már a Menczer Tamás, a Külügyminisztérium egyik államtitkára is elismerte, hogy „Szijjártó Péter az idén összesen 7 alkalommal használta munkavégzéshez a magyar állam helikopterét.” A rendőrség lapunknak küldött válaszaiból kiderül: nem csökkentette Szijjártó helikopterezési kedvét a szeptemberben nyilvánosságra került botrányos, még nyáron abszolvált tolnai repülőútja. Azóta ugyanis újra utazott az ORFK bőrüléses gépével. Ráadásul mára kérdésessé vált az is, hogy a tolnai út tényleg úgy történt-e, ahogy azt állították.
Az ORFK-t először szeptember 8-án kerestük meg Szijjártó repülései miatt, és a rendőrség szeptember 15-én azt írta: január elsejétől hat alkalommal vette igénybe a gépeket miniszter. Azt viszont nem közölték, hogy kik éltek ezzel a lehetőséggel, ezért pontosító kérdésekkel fordultunk a rendőrséghez. Csütörtöki válaszuk szerint csak Szijjártó vette igénybe a helikoptert, hét alkalommal. Így a rendőrségi válaszokból kiderül, hogy 15-e és 24-e között újra helikopterezett Szijjártó, azaz a botrányos tolnai útjának nyilvánosságra kerülése sem tette visszafogottabbá. Azóta ráadásul felmerült a gyanú: a tolnai utazás sem úgy történt, ahogy azt korábban közölték. Mint emlékezetes, szeptember elején Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kiderítette, hogy a külügyminiszter júliusban meglehetősen urizáló módon utazott egy vidéki protokoll-eseményre. Rendőrségi helikopterrel ment a fővárostól alig 145 kilométerre lévő Tolnára, hogy egy magáncég támogatási szerződését „adja át”. Noha a miniszter repült, előreküldték üresen szolgálati autóját is a helyszínre, amire a tárca indoklása szerint „a Tolnára történt érkezést követő közúti közlekedés miatt volt szükség.” Csakhogy Hadházy Ákos csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott egy fotót, amin egy helikopter látható egy „Bodri pincészet” feliratú épület előtt. Az ellenzéki képviselő azt írta: a Szijjártót szállító gép a szekszárdi Bodri borászatnál landolt. „Az információ szerint a miniszter ezután fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel együtt elköltött egy ebédet a borászat elegáns Optimus éttermében – ezért kellett tehát a rendőrség VIP helikopterével lesietni és az üresen odaküldött Mercedesbe átülni” – írta a politikus. Hadházy írt arról is: egy dunakeszi lakos arról számolt be neki: „négy alkalommal volt szemtanúja annak, hogy a dunakeszi reptéren megjelennek az állami Mercedesek, majd megérkezik helikopterrel a miniszter úr és onnan autóval megy tovább – nyilvánvalóan haza...” Hadházy további képeket tett közzé, amiken szerinte „a rendőrségi géphez hasonlító helikopter látszik a dunakeszi sportreptéren”. Lapunk megkereste a Külügyminisztériumot, amely „álhírnek” minősítette az ellenzéki politikus bejegyzését. Újabb kérdéseinkre viszont azt közölték több más elfoglaltsága mellett július 14-én Dunakeszin munkaebéden fogadta az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminisztert, ezután utazott Tolnára, végül Szekszárdon egy munkavacsorán vett részt tíz, Tolna megyei cég vezetőjével, tehát nem politikusokkal.

Végleg megmenekült a Hajógyári-sziget, visszavonták az árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 17:55

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Nem épül semmiféle gát, marad minden a régiben.
A Pest Megyei Kormányhivatal honlapja szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020. szeptember 23-án visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét

- írja a WWF. A szervezet élő folyók programjának szakértője a döntéssel kapcsolatban azt mondta, jó döntést hozott az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Samu Andrea szerint  a Hajógyári-sziget árhullámoktól való bevédése nemcsak a sziget természeti értékeire lett volna káros, de összességében fokozta volna Budapest árvízi kockázatát is. Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója pedig úgy véli, ez az ügy is megmutatta, mennyit számít a közösség ereje. "Sem Budapest lakosai, sem a társadalmi szervezetek nem hagyják már szó nélkül a környezetromboló beruházásokat. A szeptember 17-én elindított petíciónkat egy hét alatt közel 10 000-en írták alá, akiknek ezúton is köszönjük, hogy kiálltak a sziget megóvása mellett" - fogalmazott.  A Hajógyári-szigetre tervezett beruházásra a Népszava hívta fel a figyelmet. A legelső lépés az volt, hogy a kormány nem sokkal a világörökségről szóló UNESCO-szavazás előtt kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül a szigetet. Ezt követően a szigeten működő vállalkozások körében beszédtéma lett, hogy „valami készül” Hajógyárin. A találgatásokat aztán felerősítette, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tavaly egy sor, részben műemléki romokat is rejtő parcellát hirdetett meg bérletre. Majd azonnali hatállyal 628 millió forintot csoportosított át a kormány a Hajógyári (Óbudai) sziget árvízvédelmének a megvalósítására.  Később durva fakivágások tervéről érkezett hír, tüntetést is tartottak, majd a kormány nem sokkal később kihátrált a beruházás mögül.  

Ügyészség vizsgálhatja, hogyan „nőtt” EU-s pénzből vendégház a nyírségi fideszes képviselő telkére

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.24. 17:33
A Kovács család birtoka
Fotó: Google Street View
Kovács Sándor telkén 60 milliós támogatásból húztak fel turisztikai komplexumot, az egyik pályázó a képviselő fia volt.
Kovács Sándor, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselőjének birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Noha hivatalosan nem Kovács kapta a pénzeket, és szerinte semmi köze azokhoz, a pályázat nyerteseit - vagyis Kovács fiát és a felesége által vezetett egyesület cégét – öt évig mégsem jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára, írta meg a 24.hu, amely részletesen beszámolt az ügy hátteréről.
A cikk által felderített eset Vadai Ágnes, DK-s képviselő figyelmét is felkeltette, aki Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a témában. 
„Kérdezem Önt: Valóban üzemel az európai uniós támogatásból épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás” Kovács Sándor nyírségi fideszes országgyűlési képviselő családi birtokán, vagy itt is a Mondok-féle családi(vendég)ház került kialakításra?” - vetette fel Vadai Ágnes, utalva az izsáki fideszes polgármester, Mondok József ügyére, aki uniós pénzből húzott fel saját használatú vadászpanziót, ám (az ügyében jelenleg is folyó eljárás ellenére) a napokban ismét Izsák vezetőjévé választották.
Polt Péter, ahogy már nem egyszer, ezúttal is feljelentésként értékelte Vadai levelét: „… azt elbírálás végett a Legfőbb Ügyészség az arra hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészséghez irányította” – írta a legfőbb ügyész. Mindez persze nem jelenti azt, hogy Kovács Sándor nyírségi fideszes képviselő ügyében valóban nyomozás is indul, a KNYF csak mérlegeli a levél tartalmát.
A 24.hu egyébként arra is rámutatott, hogy a fideszes politikus a tudósítójukkal való találkozáskor azt állította, telkének tulajdoni lapján is bejegyezték, hogy a rajta álló építmények más tulajdonában – azaz, fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában – vannak. Csakhogy a hírportál ennek nyomát sem találta a földhivataltól lekért tulajdoni lapon. Mikor Kovács figyelmét is felhívták az ellentmondásra, a kormánypárti képviselő úgy reagált: „A tulajdoni lapon való feltüntetéshez szükséges ingatlanhasznosítási megállapodás folyamatban van.”