Előfizetés

Koronavírus-fertőzés miatt lezárták a szegedi egyetemi kórház szívsebészetét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.26. 18:58
Képünk illusztráció
Fotó: DRAZEN ZIGIC
Új beteget nem fogadnak, amíg mindenki negatív tesztet nem produkál, a náluk lévő ápoltakat viszont továbbra is ellátják.
Megjelent a koronavírus, ezért zárlat alá került a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Szívsebészeti Osztálya – idézi a 24.hu az intézmény bejelentését. Mint a kórház jelezte, a klinikán már kezelt betegek ellátása biztosított, új szívsebészeti betegeket azonban nem fogadnak.
A tájékoztatás szerint az új betegek fogadására a Nemzeti Népegészségügyi Központ négy másik Centrumot jelölt ki. Mind az SZTE-n bennfekvő, mind az újonnan felvett szívsebészeti betegek ellátása biztosított. Hozzátették, új beteget az SZTE akkor fogad, amikor az ismételt szűréseken (dolgozók és bennfekvő betegek) mindenki negatív lesz, ezután követően kérvényezni fogják a feloldást. Ennek előrelátható időpontja jövő hét elejére, közepére tehető – írták.

Karácsony Gergely szerint a budapestiek többsége nem akar autót látni a rakparton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.26. 18:34
A koronavírus-járvány miatt lezárt pesti alsó rakpart, 2020. május 16-án
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester egy felmérésre hivatkozik, mely szerint a fővárosiak 59 százaléka végleg megszüntetné a Pesti alsó rakpart autós forgalmát.
 „… a megnyitott rakpart ezen a hétvégén is vár mindenkit, és ez továbbra is így marad visszavonásig!” üzente szombati Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester felidézte, még tavasszal, a kijárási korlátozások idején döntöttek arról, hogy megnyitják a Pesti alsó rakpartot a gyalogosok és a biciklisek előtt, „a kezdeményezés pedig nagyon népszerű volt, ezért a korlátozások megszűnése után is nyitva maradt.” 
A döntés népszerűségét Karácsony egy Medián felmérés eredményével is igazolta, a közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége az autómentesített rakpartot támogatja. 
Azzal az állítással, hogy időszakosan, például hétvégeken szüntessék meg a gépkocsiforgalmat 73% ért egyet és 24% ellenzi, de még a forgalom teljes megszüntetése is többséget kapott, 59% támogatja, 37% ellenzi – írta Karácsony Gergely.

Hozzátette, szeptember 30-ig a közösségi tervezés számára fenntartott honlapon továbbra is várják a véleményeket arról, hogy a válaszadók szerint milyennek kell lennie, milyen funkciókat kell betöltenie az alsó rakpartnak. Bár Karácsony bejegyzéséből nem derül ki, hogy konkrétan meddig maradhat autómentes az útszakasz, a 444.hu idézi a a Valyo, a város és a folyó kapcsolatának erősítéséért évek óta kampányoló egyesület értesülését. Eszerint pedig „Október végéig minden hétvégén a gyalogoséké és a bringásoké a pesti alsó rakpart.” 

A Momentum oldalán térhet vissza a politikába Bajnai Gordon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.26. 17:44
Bajnai Gordon a Blikk szerint a Momentummal térne vissza a politikába
Fotó: Népszava
Az ellenzéki párt több „nagy öreg” tanácsait felhasználná a 2022-es kormányváltáshoz, így került képbe a Gyurcsány Ferencet egy évre váltó Bajnai is.
Gőzerővel készül a 2022-es választási kampányra a Momentum, mi több, már forgatókönyvük is van egy esetleg győzelem utáni időre – írja a Blikk. A bulvárlap úgy tudja, hogy a parlamenten kívüli ellenzéki párt a a győzelem érdekében nagy öregeket is maguk mellé csábítanának. Így került újra képbe Bajnai Gordon is. 
Bajnainak hálátlan szerep jutott osztályrészül a magyar politikában – emlékeztet az újság – , miután a totális válság felé sodródó Gyurcsány-kormány után egy évig, azaz a 2010-es választásokig vállalta a miniszterelnökséget.Népszerűségét nem növelte, hogy az országon nagyot ütő gazdasági válság miatt több megszorító intézkedést is hozott, utóbbiak pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az akkor kormányzó MSZP 2010-ben irtózatos vereséget szenvedett.
Bajnai akkor egy időre kilépett a politikai életből, hogy aztán több kerülővel most a Momentum oldalán térjen vissza, a lap értesülése szerint. Leginkább a szakpolitkusaink felkészítésében fognak segíteni azok, akiket felkértünk – kommentálta a helyzetet Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki hozzátette: 
nem arról van szó, hogy egy választási győzelem esetén Bajnai például állami posztot kap cserébe. Mindössze szívesen segítenek az ellenzéknek.

Elárulom, olyan emberek is vannak köztük, akik a 2010 óta létező kormányzásban is aktív szerepet vállaltak, de talán érthető, ha az ő nevüket nem árulom el – mondta a pártelnök. A momentumos választási győzelemről már szinte tényszerűen beszélő Fekete-Győr korábban azt is kilátásba helyezte: ha ők jönnek, 700 fideszes vezetőnek biztosan mennie kell.
Az újság a rá bízott feladatról kérdezte volna az egykori miniszterelnököt is, eddig azonban nem kaptak választ tőle. A Blikk információi szerint az ellenzék munkáját tanácsadói minőségben segítheti két egykori külügyminiszter, Jeszenszky Géza és Balázs Péter, az egykori jegybankelnök Bod Péter Ákos, ahogy Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter neve is felmerült.