Mohács;polgármesterválasztás;

2020-09-29 06:21:00

Mohácsi hidak

A vasárnapi mohácsi önkormányzati választás kampányának hajrájában eljött a városba Palkovics László innovációs miniszter, és megígérte, hogy két éven belül építeni kezdik a mohácsi hidat. Csaknem száz évvel ezelőtt a város parlamenti képviselője, Prakatur Tamás is megígérte, hogy lesz hidja Mohácsnak, s azóta minden ideérkező politikus megteszi ezt. Mégsincs híd.

A kormánypártok végül is nyertek Mohácson, igaz, aligha a híd-ígéret miatt. A Duna-parti városban 30 éve mindig a konzervatív oldal nyert. A nyíltan vállalt ellenzéki véleményformálás sem könnyű egy olyan városban, ahol évtizedek óta minden önkormányzati és állami munkahelyet a kormánypártok embere vezet. Ilyen városban ellenzéki jelöltet találni nehéz.

Így aztán a mohácsi ellenzék választási szervezete, a Változást Akarók Nemzedéke (VAN) sikerként élte meg, hogy vasárnap a nyolc körzetből kettőben az ő jelöltjük nyert. A VAN mögé beállt az MSZP, a DK és a Jobbik. Az eredmény szorosabb lehetett volna, ha Momentum is odaáll, ám a város leginkább erősödő pártja nem tudott megegyezni a VAN-nal. Állítólag a Momentum egy jelölti helyet kapott, s azt kevesellte. Beszélve az érintettekkel, inkább az derült ki, hogy mintha a felek között mély szakadék tátongana, híd meg sehol.

Egyébként a VAN azokat próbálta megszólítani, akik eddig nem jártak szavazni. Ez némiképp sikerült is, hisz a részvétel a szokásos alig 40 helyett erős 53 százalék volt. Azzal, hogy a Momentum kimaradt az együttműködésből, nem biztos, hogy csak a momentumosok maradtak otthon. Többen is azt mondták, hogy ha nem fog össze az ellenzék, akkor nem mennek el szavazni, mert ők nagyon akarják a kormányváltást, és arra csak teljes összefogással van esély. Egyikük elmondta azt is, hogy szerinte most igenis megépül a híd Mohácson, mert ez a kormány már érzi, hogy megbukik, de addig minden pénzt be akar söpörni a sajátjainak, úgyhogy a következő mohácsi választás előtt a kormánypártok a híddal kérkednek majd, az ellenzék meg azzal kampányol, hogy a hídépítéskor mennyi pénz veszett el Mohácsnál.