Előfizetés

Orbán saját közösségi oldalán reklámozott szerencsejátékot (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.29. 22:12
Orbán Viktor, kezében egy 2000 forintos szelvénnyel
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök a Fradi győzelmére tett fel 2000 forintot, azt sem titkolta, melyik felületen.
A Fradi-induló adta az aláfestő zenét Orbán Viktor keddi Facebook-videójához, melyen a miniszterelnök bejelentette: a Fradira fogadott a Groupama Arénában 21 órakor kezdődött  FTC-Molde mérkőzés előtt. Orbán 2000 forintot tett a hazai csapatra, a felvételen pedig jól látszik, hogy ehhez a Szerencsejáték Zrt. Tippmix nevű játékát használta. Mint a 444.hu megjegyzi, a videóval Orbán úgy reklámozza a játékot, hogy a felvételen semmiféle termékelhelyezésre vonatkozó figyelmeztetés nem szerepel.
Márpedig Orbán közszereplőnek számít, akinek oldalát több mint 861 ezer ember kedveli, és több mint egymillióan követik a profilt. Ha nem is kapott ellentételezést a termékmegjelenítésért, a reklámot akkor is kellett volna jeleznie. Hasonló helyzetbe futott bele korábban Szijjártó Péter is, aki Facebook-oldalán kedvenc balatoni pizzériáját népszerűsítette ellenszolgáltatás nélkül, de szívesen megmutatta kedvenc ruhamárkáját is követőinek.

Kósa Lajos megkérdezte Pintér Sándortól, hogy muszáj-e börtönbe küldeni a gazdasági bűnözőket

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.29. 20:27
Kósa Lajos
Fotó: Népszava
A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint a pénzbüntetés is elég lenne a csalóknak. A belügyminiszter elmondta, hogy ez miért nem jó ötlet.
A honvédelmi és rendészeti bizottság éves meghallgatásán vett részt kedden Pintér Sándor, ahol a rendőrség 2019-es teljesítményéről és a bűnüldözési-bűnügyi statisztikákról értekezett a testület kormánypárti és ellenzéki képviselői előtt - írja az MTI. A belügyminiszter korábbban a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is részt vett, arról itt számoltunk be.

Kósa szerint nem kellene erőltetni azt a börtönt

Pintér alapvető biztató eredményekről beszélt, rengeteg adat ismertetésével. A beszámoló legkiemelkedőbb pillanata azonban mégsem valamelyik statisztika bemutatása volt, hanem az, amikor Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke arról érdeklődött,
érdemes-e elgondolkodni azon, hogy gazdasági bűncselekmények (vagyis sikkasztás, adócsalás, hűtlen kezelés) esetén a letöltendő büntetés helyett a pénzbüntetést részesítsék előnyben?

Pintér Sándor erre azt mondta: azokban az országokban, ahol erre a módszerre áttértek, átlagosan magasabb ezen bűncselekmények száma, mint Magyarországon. Tegyük hozzá, az OLAF szerint Magyarországon tízszer annyi EU-s agrártámogatási forrást szívott fel a korrupció, mint az Unió más tagállamaiban.

Jobban bízunk a rendőrségben, mint az Országgyűlésben

A belügyminiszter szerint amúgy az embereket a közterületi bűncselekmények irritálják a legjobban. Tavaly 52 393 ilyen bűncselekmény történt, ez 4000-el kevesebb az egy évvel korábbinál. A tulajdon elleni szabálysértések száma 25 ezerre csökkent, és Pintér Sándor reménykedett benne, hogy ez idén tovább mérséklődik. Pintér úgy látja, hogy a közvélemény elégedett a rendőrség teljesítményével. Többféle módon mérik a lakosság elégedettségét, az önkormányzatokon, az iskolákon és iskolai munkaközösségeken keresztül, de a múlt évben lakossági felmérést is végeztek, és azt a választ kapták, hogy a rendőrségben az emberek 73 százaléka bízik. Az eredménnyel az ügyészséget, a bíróságot, de még az Országgyűlést is megelőzi a rendőrség - tette hozzá. A tavaly ismertté vált bűncselekmények száma 160 ezerre csökkent, ami 26 ezres mérséklődést jelent 2018-hoz képest, 2010-hez képest pedig 62 százalékost - sorolta a miniszter, aki szerint egyre erősebb a közbiztonság Magyarországon. A nyomozás eredményességének mutatója ugyan 68 százalékról 66 százalékra csökkent, de 2010-hez képest még mindig 20 százalékkal magasabb – mondta.    A miniszter arról is beszélt, hogy a büntetés-végrehajtásban korábban 120 százalékos volt a telítettség, és bár tavaly ez még nem enyhült, idén a feltöltöttség 95-96 százalékra csökkent, de mérséklődött a fogolyszökések, öngyilkosságok és a fegyelemsértések száma is.

Életpályamodellről, "erkölcsi sérültekről" is szó esett

Vadai Ágnes (DK) az életpályamodellről érdeklődött, továbbá arról, hogyan kívánják vonzóvá tenni a pályát. Pintér Sándor szerint 2019-ben magas létszámhiány és kevesebb jelentkező volt, de 2020-ban már többen jelentkeztek, elsősorban a büntetés-végrehajtásba. Az életpályamodellre vonatkozó kérdésre előrevetítette: az 500 ezres jutalmat háromévente tervezik kifizetni. Ugyancsak a képviselő kérdésére megerősítette, hogy a büntetés-végrehajtás tököli rabkórházát Berettyóújfaluba költöztetik, de ez nem jelenti azt, hogy a tököli területről lemondanak. Bartos Mónika (Fidesz) kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta: "erkölcsi sérültek" azok a bűnözők, akik hamisítanak és forgalomba hoznak olyan termékeket, amelyeket úgy kínálnak, mintha hatásosak lennének a koronavírus ellen. A miniszter szigorú büntetőjogi szankciók megalkotását szorgalmazta ezzel összefüggésben. Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére elmondta: a fertőzés nem befolyásolja a szolgálat ellátását, a hivatásos szervek állományában, a honvédségnél és az egészségügyi dolgozóknál kedden 24 igazolt fertőzöttet találtak, ebben a körben összességében eddig 933-an fertőződtek meg, 916-an gyógyultak meg a fertőzésből. Arról is beszélt, hogy a kiskunhalasi járványkórházat a kiskunhalasi kórház vette át, jelenleg téliesítik. Lukács László (Jobbik) felvetésére, miszerint nem lenne-e célszerűbb az illegális migráció ellen önálló határőrséggel fellépni, a miniszter azt mondta: célszerű, hogy a határrendészet a rendőrséghez tartozzon, a pandémiás helyzetben jelenleg is a honvédség segíti ezt a munkát.    Ugyancsak az ellenzéki politikus kérdésére válaszolva arról is beszélt: a koronavírus elleni védekezésben szükséges a kórházparancsnokok munkája, jó döntés volt a járványkórházak kijelölése.  

Varga Judit szerint példa a magyar roma-stratégia

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.29. 20:20
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Népszava
A magyar jogállam állapotáról vitázott kedden este a Tranzit Garázs-viták sorozat első állomásán Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.
A felek eredetileg augusztus végén a tihanyi Tranzit Fesztiválon találkoztak volna, ám a rendezvény az egyik szervező, Hollik István koronavírus-fertőzése miatt elmaradt.
A személyeskedéstől sem mentes szűk órában mindkét fél az elmúlt hónapokban, években megszokott álláspontját hangoztatta, s ennek megfelelően parttalan vita folyt a felek között.
A jogállamiság értelmezése kapcsán például Varga Judit – Földi-Kovács Andrea jól érzékelhetően elfogult moderálása mellett – a kormánypropagandában megszokott fordulatokkal támadta a momentumos képviselőt, így egyebek mellett azt vetette a szemére, hogy a brüsszeli érdekeket képviseli, valamint hogy "a nyugati import értékeket" erőlteti a magyarokra. Az igazságügyi miniszter azt is felrótta, hogy Donáth Anna pártja szövetségre lépett "a 2006-ban a jogállamiságot sárba tipró Gyurcsány Ferenccel", valamint az antiszemita kijelentéseket tett Jobbikkal. A tárcavezető szerint ráadásul az ellenzék adós a valós és konstruktív vitával. Sokkal elégedettebb volt viszont a kormány teljesítményével, állítása szerint például Nyugaton példaként említik a magyarországi roma-stratégiát. Donáth Anna a választóik nevében visszautasította a vádakat, úgy vélte, Varga Judit azokat a választókat sértegeti, akiknek nem tetszik a Fidesz-KDNP politikája, pedig szerinte éppen a kormánypártok lépnek ki a jogállamiság kereteiből a hatalmuk megtartása érdekében. Megjegyezte, nehéz úgy vitázni, ha a kormány és propagandamédiája teljesen negligálja az ellenzéket.