Iványi Gábor;közművek;Magyar Evangéliumi Testvérközösség;

2020-09-30 19:22:56

Visszaszerelték a gázórát Iványiék MÁV-telepi iskolájára, véget ért az iskolavédő demonstráció

Ugyanakkor hosszabb távon nem függesztik fel a tiltakozást. Azt követelik, hogy magyar állam fizesse meg azt a hatmilliárd forintot, amellyel egy 2017-es strasbourgi döntés értelmében tartozik a MET-nek.

A Nemzeti Közművek (NKM) visszaszerelte a gázórát az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) X. kerületi, MÁV-telepi iskolájára, ezzel a szervezet iskoláit védő önkéntesek szervezett riadóláncos demonstrációja is befejeződik – közölte a lelkész szerdai sajtótájékoztatóján.

A VIII. kerületi Dankó utcai Oltalom Karitatív Egyesület épülete előtti eseményt a Mérce élőben közvetítette.

A Népszava szeptember 17-én írta meg, hogy jelentős, százmilliós közműtartozás miatt a MET MÁV-telepi iskolájából a Nemzeti Közművek emberei már elvitték a gázórát, és aznap ugyanezt akarták tenni a Dankó utcában is. Iványiék riadóláncot, majd őrséget szerveztek arra az esetre, ha a közművek emberei valóban megjelennének a Dankó utcában.

Azóta egyre több magánszemély és önkormányzat, köztük a főváros is adományokat juttatott a MET-nek, és ahogy arról lapunk szintén beszámolt: múlt csütörtökön az NKM „egyoldalú nyilatkozatban” vállalta, hogy egyelőre nem kapcsolja ki a gázszolgáltatást az intézményekben.

Iványi Gábor ugyanakkor elmondta: hosszabb távon a tiltakozást nem függesztik fel. Azt követelik, hogy magyar állam fizesse meg azt a hatmilliárd forintot, amellyel egy 2017-es strasbourgi döntés értelmében tartozik a MET-nek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése szerint az állam jogsértően vonta meg a szervezet egyházi státuszát, amelynek visszaszerzéséért ugyancsak küzdeni fognak. A jogosan nekik járó pénzből ugyanis sokszorosan vissza tudnák fizetni az NKM-nek a tartozást.