Budapest;Karácsony Gergely;MET;Iványi Gábor;

Ötmillió forintot ad Budapest Iványi Gáborék iskoláinak

Karácsony Gergelyék így támogatják az állami kiegészítő támogatástól eleső Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeit.

Budapest ötmillió forintot ad az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség iskoláinak – jelentette be Karácsony Gergely Facebook-oldalán. 

A főpolgármester azt írta, hogy vasárnap Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel Iványi Gáboréknál jártak. A politikus szerint elképesztő az a küzdelem, amelyet a lelkész és munkatársai folytatnak, és az a szeretet, amellyel az emberek felé fordulnak.

„Szeretném hinni, hogy egyszer egy olyan országban élhetünk, ahol a segíteni vágyást jutalmazzák, és nem büntetik”– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

A támogatásra azért van szükség, mert amint az augusztusban kiderült, az új tanévtől csökkenti, később teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a MET iskoláitól. 

A MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést.

Az egyesület – amint azt Iványi Gábor lapunknak elismerte – jelentős tartozásokat halmozott fel. Ennek egyik következménye, hogy a MÁV-telepi iskolájukból a Nemzeti Közművek emberei már elvitték a gázórát, és ugyanezt akarták tenni a Dankó utcában is, ezt azonban aktivistáik megakadályozták. Múlt héten végül a Nemzeti Közművek „egyoldalú nyilatkozatban” vállalta, hogy egyelőre nem kapcsolja ki a gázszolgáltatást az intézményekben.

A lelkész a Népszavának kijelentette, hogy felhalmozott tartozásuk annak a következménye, hogy vallási közösségét az állam jogsértően megfosztotta egyházi rangjától és az ezzel járó forrásoktól. Pár napja interjút adott lapunknak, amelyben arról beszélt, hogy hiába próbálja valaki meghúzni magát a sarokban, és bizonygatni, hogy nem akar politizálni: nem lehet megúszni.