Előfizetés

SZFE: Novák Emil és Zalán János lesz a két rektorhelyettes

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.30. 21:00
Csütörtöktől két napos sztrájkot tartanak az SZFE dolgozói
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Vidnyánszkyék bíróságra viszik a csütörtökön kezdődő kétnapos sztrájk ügyét.
Novák Emil filmrendező a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese lesz, míg Zalán János színész, producer oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az állami televízió M5 csatornájának szerda esti műsorában. Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán jár le, akiket a hallgatók szerda este el is búcsúztatnak a lezárt Vas utcai épület előtt. Mint arról a Népszava is beszámolt, az SZF fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozott az egyetem eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke került. Azt is megírtuk, hogy a tüntető hallgatók kedden nem engedték be Szarkát az épületbe. A hallgatói önkormányzat továbbra is illegitimnek tekinti a kuratórium működését, döntéseit nem fogadja el. A kinevezett kancellár azonban a 444.hu szerdai cikke szerint szerdán már azzal fenyegetőzött: ha nem mehet be az egyetemre, akkor nem ír alá semmit, nem lesznek fizetések sem.
Szarka Gábor is „sztrájkkal” fenyeget
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Vidnyánszky Attila minderre reagálva azt mondta: „a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak”. A kuratórium elnöke azt is hozzátette: az egyetemen csütörtökön kezdődő kétnapos sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

Két napos sztrájkba kezdenek a színművészeti dolgozói

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 13:06

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nem tudni, pontosan hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.
Késő éjszakába nyúló fórumon döntöttek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói arról, hogy csütörtöktől két napos sztrájkba lépnek

- ezt Forgács Péter rendező, az SZFE sztrájkbizottságának egyik tagja közölte a HVG-vel. A portál szerint nincsenek pontos számok, hányan csatlakoznak az akcióhoz, ugyanakkor úgy tudják, a dolgozók többsége nem veszi fel a munkát azon a napon, amikor lejár a távozó vezetés felmondási ideje.  A sztrájkkal mindenesetre nem a békés megoldás felé haladnak a dolgok, mivel a frissen kinevezett kancellárt nem engedték be az épületbe az egyetemfoglalók. Mint a Népszava is beszámolt róla, ennek ellenére azt ígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy feladatait a jövőben a lehető legmagasabb szinten elláthassa. Szarka Gábor egyébként gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett.

A XIX. századi utazók és fényképeik

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.09.30. 12:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Volt idő, amikor természetes volt, hogy nincsenek turisták. Igaz, lehettünk utazók, felfedezők.
A jelenlegi korlátozások idején különösen szívesen nézegetjük a korábbi utazásokon készített felvételeket, és vágyódással gondolunk helyszíneikre. Természetesnek tűnik, hogy akár több száz képet őrizhetünk a telefonunkon, holott volt idő, amikor a fényképező apparátus egy méretes táskában sem fért volna el. A technika fejlődése határtalan lehetőségeket kínál, ám izgalmas belegondolni, ez nem mindig volt így. Erre nyújt lehetőséget a Mai Manó Házban látható két tárlat, amely XIX. századi utazásokon készült képekből válogat. 
A múzeum földszinti kiállítóterében az Egyiptom Flaubert idejében című kiállítás 1839 és 1860 közt készült fotográfiákat mutat be, kiemelve Európa korabeli Egyiptom-lázát, amely a korai utazók fényképeiről is visszaköszön. A tárlaton Félix Teynard, Louis De Clercq és Francis Frith felvételei mellett láthatók Maxime Du Camp fotói is, aki barátja, a francia író, Gustave Flaubert társaságában tett hosszabb utazást Görögországban, Egyiptomban és a Közel-Keleten. A képek apró, finom részleteket kínálnak az egyiptomi kulturális örökségből, miközben a fotográfia pillanatnyi technológiai fejlettségéről is számot adnak.
Az emeleti térben hasonlóan lebilincselők Rosti Pál munkái is: az arisztokrata fiatalember az 1850-es években indult felfedező útra, hogy bővítse földrajzi ismereteit, erre Alexander von Humboldt is inspirálta. Járt Kubában, Venezuelában és Mexikóban, úti leírásai, felvételei több albumban jelentek meg, amelyekből a német természettudósnak is ajándékozott. Hazaérkezését követően sokáig dolgozott Úti emlékezetek Amerikából című átfogó kötetén, amelynek lapjait 2019-ben Humboldt születésének évfordulója alkalmából Kölnben is bemutatták. A kiállítás ízelítőt ad az utazó feljegyzéseiből. Noha a felvételek a képkészítés szempontjából itt is inkább korlenyomatok, vonzó atmoszférájuk feledtetik a nézővel, mely korban is jár. Akár az egyiptomi képeknél: talán csak a háborítatlan táj és a turisták hadától mentes utcák emlékeztetnek erre. Hasonlót biztosan nem találni az okostelefonjainkon.
Infó: Egyiptom Flaubert idejében / Korai utazók fényképei, 1839-1860 Rosti Pál: Úti emlékezetek Amerikából Mai Manó Ház Nyitva: október 4-ig.