Előfizetés

Demszky Gábor és Tarlós István is Budapest díszpolgára lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.01. 15:52

Fotó: Soós Lajos / MTI
Csak Pikó András szavazata tért el a többségtől.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai, zárt ülésén döntött arról, hogy a két korábbi főpolgármester, Demszky Gábor és Tarlós István egyszerre kapják meg a díszpolgári címet.

A mostani városvezető hosszas Facebook-bejegyzésben indokolta meg a döntést. Karácsony Gergely azt írta, egy olyan országban hisz, ahol lehet máshogy gondolkodni, de a hazaszeretethez való jogot senki sem vitathatja el a másiktól. A legnagyobb problémának a tudatos megosztottságot tartja és szeretné, ha végre méltányosan lehetne vitatkozni. "Nekem ezer dologban volt vitám Tarlós Istvánnal....
soha, egyetlen pillanatra sem vitatom el Tarlós Istvántól, hogy teljes szívéből szereti ezt a várost, hogy rengeteget tett Budapestért. Sok-sok nagyszerű dolgot is megvalósított.

És biztos vagyok benne, hogy Demszky Gáborral is jó sok vitánk lenne számos kérdésben. De, hogy Budapest ügyét mindig a szívén viselte, és keményen dolgozott ezért a városért, azt sosem kérdőjelezném meg." - fogalmazott.  Bejegyzését azzal zárta, a magyar viszonyok polgárháborúsak, amely úton nem mehetünk tovább.  "Fejezzük hát be itt és most! Ne üssünk vissza! Talán még nincs késő." 
Nem minden képviselő szavazta meg az elismerést. A VIII. kerület polgármestere Demszky Gábornál tartózkodott, Tarlós István esetében pedig nemmel szavazott.

Pikó András Facebook-bejegyzésében azzal indokolta döntését, hogy a két városvezető megítélése nem azonos a számára. Demszky Gábor városvezetői teljesítményét jelentősnek tartja, ugyanakkor Tarlós István munkájáról már nem gondolkodik hasonlóan. Szerinte a politikus semmiben sem állt ellen a Fidesznek. Pikó András a zárt ülésen az előző városvezetés korrupciós ügyeit feltáró vizsgálóbizottságot emlegette, mint az egyik ok, amely miatt nem tudott igent mondani az előterjesztésre: "amennyiben a vizsgálóbizottságunk jól végzi a munkáját, ezek a gyanúk megsemmisülnek, vagy beigazolódnak - ezt még nem tudhatjuk. De addig, amíg a vizsgálat le nem zárul, a lehetséges politikai felelősök kitüntetése magát a vizsgálatot teszi komolytalanná és feleslegessé. A két díszpolgári cím azt üzeni, hogy mi már tudjuk, hogy semmilyen gyanút nem igazol majd a vizsgálat, azelőtt, hogy a vizsgálat lezárulna.
A díszpolgári címek azt üzenik, hogy mi már tudjuk, hogy mi lesz a vizsgálódás eredménye, nem fog találni semmit a bizottság. Mit mondunk a választóinknak? Nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni?"

Pikó András úgy látja, a lépést a magyar közéletet megosztó mély árok betemetésének szándéka szülte, ugyanakkor minden jó szándéka ellenére károsnak tartja.

„Magának ilyen mezítlábas maszkja van” – mondta Orbán Müller Cecíliának az Idősek Tanácsában (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 15:29

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök nem elégedett azzal a védőfelszereléssel, amit a járványkórházak orvosai is hordanak.
Az Idősügyi Tanács résztvevőit, köztük az országos tisztifőorvost fogadta a miniszterelnök csütörtökön a Karmelita Kolostorban, az épület kápolnából átalakított tárgyalótermében. Az ülésen Orbán Viktor bejelentette, a jövő évtől megkezdik a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését – erről egyébként külön videóban is beszámolt.
Orbán a felvételen arról is beszélt, hogy „a következő hónapok az idősek szempontjából nehezek lesznek, mert az ország választópolgárai úgy döntöttek, hogy ősszel nem zárjuk le újra az ország működését, hanem folyamatosan működésben tartjuk az intézményeket, az iskolákat, a munkahelyeket”. Ezzel a miniszterelnök a lakosságra hárította a kormányzati döntések felelősségét, de hogy  mire gondolhatott, az nem egyértelmű. A 13 pontos nemzeti konzultációban – amelyben a kormány utoljára kérdezte nyilvánosan a a lakosságot – szó sem esett arról, hogy az őszi járványidőszakban is tartsanak-e nyitva iskolákat, intézményeket.
A bejelentésnél azonban érdekesebb lehet az a videó, amit a kormányfő stábja az ülés kezdetén készített: Orbán itt azt mondja a háromrétegű orvosi szájmaszkot viselő Müller Cecíliának, hogy 
„Magának ilyen mezítlábas maszkja van. Hoztam magának egyet, egy ilyen igazit. Vegye fel (…) ez jól néz ki, ezzel járok külföldre is.”

Az országos tisztifőorvos pedig pironkodva mosolyogva átveszi a fekete védőmaszkot, és meg is jegyzi róla, hogy nagyon szép.  Ezzel Orbán Viktor nemcsak a  nagy nyilvánosság előtt tette helyre az Operatív Törzs fejét,  a járványügyi védekezés kulcsfigurájának számító Müllert, de véleményt mondott a magyar járványkórházak alapvető védőfelszereléséről is, amit nem mellesleg  az Orbán-kormány rendelt Kínából, a több százmilliárdos járványügyi beszerzések keretében.
Két héttel ezelőtt pont egy ilyen „mezítlábas” maszkban ült Orbán Viktor előtt a Korányi kórház Covid-osztályán 24 órája ügyelő, holtfáradt orvos is, hogy a kórházi kapacitásról referáljon.

Orbán Viktor neki nem mondta, hogy a maszk ócska, és nem hozott az orvosnak egy „igazit” – csak azt akarta hallani, hogy van elég lélegeztetőgép a Korányiban.

Eltitkolt óbudai pedofilbotrányról beszél Vadai, a volt polgármester szerint ez gusztustalan hazugság

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 13:51
Vadai Ágnes
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A DK képviselője egy zaklatási ügy kapcsán próbálta lerántani a leplet Bús Balázsékról. A volt városvezető állítja: muszáj volt hallgatniuk az esetről.
Féléven belül a harmadik, fideszesek által eltitkolt pedofil botrányra derült fény, ezúttal nem a külügynél vagy a XVII. önkormányzat korábbi vezetésénél, hanem Óbudán dőlt ki csontváz a szekrényből – állítja Facebookra feltöltött videójában Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője.
Elmondása szerint egy III. kerületi önkormányzati óvodában egy óvónő szexuálisan zaklatta a rá bízott gyerekeket és pornográf tartalmú felvételeket készített róluk. A megrázó esetről és a nő tettestársáról lapunk is írt korábban.
Vadai szerint Óbuda korábbi fideszes vezetői, élükön Bús Balázzsal tudtak a történtekről, de mindent megtettek, hogy eltitkolják a borzasztó ügyet, arról sem a képviselő-testületet, sem a kerület polgárait nem tájékoztatták.

 A zaklatásra Vadai szerint csak úgy derült fény, hogy az új ellenzéki vezetés feltárta az ügyet, és intézkedtek a gyermekek védelme érdekében. A DK-s politikus – aki Polt Péterhez fordult az ügyben - azt is felrótta Búséknak, hogy pont az érintett óvodában csökkentették a pszichológusok számát, egy fideszes képviselő javaslatára.
Vadai Ágnes hazudik – összegzett tömören a Népszava kérdésére Bús Balázs,

majd kifejtette, miért nem mond szerinte igazat a képviselőnő. - A zaklatási ügy valóban egy óbudai önkormányzati óvodában történt, még 2019 márciusában, és ahogy értesültünk róla, azonnal elbocsátottuk a gyanúsított dolgozót - mesélte Bús - 
a történtekről azonban a rendőrség kérdésére nem számoltunk be a nyilvánosság előtt, hiszen ez nagyon érzékeny terület, a szülők is csak a nyomozóktól értesültek a bántalmazásról.

A nyomozóhatóság a volt polgármester állítása szerint kifejezetten kérte tőlük, hogy az áldozatok szüleivel csak ők beszélhessenek, és ne kapjon nagyobb publicitást a bűntény. Való igaz, hogy a rendőrség beszámolójából semmi nem derül ki az elkövetés idejéről és pontos helyéről.
A volt fideszes polgármester szerint épp ezért nem vitték az ügyet a képviselő-testület elé, hiszen akkor a testületi ülés jegyzőkönyve alapján mindenki értesülhetett volna róla. Bús azt azonban komoly problémának látja, hogy ebből a kérdésből a jelenlegi kerületvezetés és Vadai politikai hasznot akar csiholni. „...ez az én világomba nem fér bele, ez gusztustalan” – fogalmazott Bús Balázs, hozzátéve, hogy ha egy hasonló bűnügy az ellenzéki vezetés idején bukna ki, akkor Kiss Lászlóéknak is hozzájuk hasonlóan, a hozzátartozók érzékenységet figyelembe véve kellene eljárnia; Bús azt is elmondta, hogy az óvoda vezetőségén keresztül azonnal felajánlották segítségüket a zaklatott gyerekek családjának. A volt kerületi vezető szerint az sem igaz, hogy célzottan az érintett óvodában csökkentették volna a pszichológusok számát: valójában minden kerületi óvodában volt leépítés – mivel pszichológusból amúgy több volt a szükségesnél –, de csak azért, hogy új gyógypedagógusokat vegyenek fel a helyükre.