Előfizetés

A járvány miatt év végéig tart a látás hónapja

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.01. 16:07

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Az ingyenes látás- és szemüvegellenőrzés során az is kiderülhet, okozott-e kárt az otthoni munkavégzés, vagy az, hogy a gyerek hónapokon át a tábla helyett a táblagépet vagy a telefont nézte.
Idén októberben is megszervezi a Látás hónapját a Magyar Látszerész Szövetség, azonban a járványhelyzetre tekintettel a megszokott egy hónapos időszakkal szemben, az online kupon letöltése esetén az év végéig biztosítják az ingyenes látás- és szemüvegellenőrzést a kampányban részt vevő optikák. A szövetség közleménye szerint a hosszabbítás a zsúfoltság elkerülésére is lehetőséget teremt, és külön figyelmet fordítanak arra, hogy minden felpróbált szemüvegkeretet fertőtlenítsenek.
Mint írták, a felmérések szerint a szemüvegviselők jelentős része nem megfelelő, elavult, régi korrekcióval használja a szemüvegét, ami fáradékonyságot, fejfájásos panaszokat, általános rossz közérzetet okozhat. A vizsgálati konzultáció mindössze húsz percet vesz igénybe, az optikus ilyenkor nemcsak a szemet, de a szemüveget is ellenőrzi, és a szemüveg ápolásával kapcsolatban is hasznos tanácsokat ad.
Mivel a szem elváltozása miatti látásromlás több betegség előjele lehet, azoknak is ajánlott évente felkeresni egy optikust, akik eddig nem voltak szemüvegesek. Amennyiben a szakember elmozdulást érzékel az előző évi dioptriához képest, javasolhatja a szem orvosi vizsgálatát, amivel olyan betegségekre is fény derülhet, mint például a súlyos esetben vakságot vagy végtagvesztést okozó cukorbetegség. Az optikussal folytatott konzultáció során arra is fény derülhet, hogy okozott-e kárt a szemnek a nem irodai munkavégzés, vagy romlott-e a gyerek látása attól, hogy hónapokon át tábla helyett táblagépet vagy telefont nézett.
A kampány részletei, illetve az abban részt vevő optikák listája itt található.

Két magyar is díjat nyert a világ legnagyobb mobilfotós versenyén

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.01. 14:03

Fotó: Daniele Cadario / Huawei Next Image
Aljona Akszjonovics idős párt és Biri Andrea strandoló gyerekeket ábrázoló képét jutalmazta a nemzetközi zsűri.
Százhúsz országból 1,19 millió nevezés érkezett a Huawei Next Image elnevezésű versenybe, amelynek témája a világjárvánnyal sújtott idei nyár volt. A fődíjat egy dán fotós, Sune Pedersen Ölelés című képe nyerte, Aljona Akszjonovics a Hello, Élet! kategóriában győzött Life Goals című fotójával, míg Biri Andrea Summer Time című alkotását különdíjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri – közölték a szervezők.
Mint írták, az abszolút győztes Sune Pedersen az Ölelés című képén a nagypapa öleléséből áradó szeretetet örökítette meg unokája születésnapján, a világjárvány idején. Hónapok óta az volt az első alkalom, hogy az idős férfi elhagyta otthonát, de unokáit így is csak egy műanyag fólián keresztül ölelhette meg.
Aljona Akszjonovics Life Goals című képe nem sokkal a Magyarországon bevezetett korlátozó intézkedések feloldása után készült, családi nyaralásuk alatt. Az egri strandon éppen a kijárat felé vettük az irányt, amikor megláttam a vízben egymás mellett ülő idős párt – idézte fel a kép készítésének körülményeit a fotós.
Biri Andrea a Summer Time című fotóján két gyerek önfeledt strandolását mutatja be.
"A képen egy családi ismerősünk fia éppen leönti a férjem fiát Szarvason, a legnagyobb kánikulában. A fiúk locsolgatták egymást vödörrel és ugráltak a stégről, mi pedig jókat szórakoztunk rajtuk"

– elevenítette fel.

A Next Image című versenyben hat kategória - Near Far (Közel és távol); Good Night (Jó éjszakát); Hello, Life (Hello, élet); Faces (Arcok); Storyteller (Történetmesélő); illetve a videós tartalmak számára meghirdetett Live Moments (Élő pillanatok) - legjobbjait díjazták. A kategóriák globális nyertesei a Huawei legújabb csúcskészüléke, a P40 Pro mellett ezerdolláros (nagyjából 300 ezer forintos) pénzjutalomban részesülnek. A verseny abszolút legjobbját Grand Prix díjjal jutalmazták, aki tízezer dollárral (mintegy hárommillió forinttal) és egy P40 Pro készülékkel lett gazdagabb.
A két magyar pályamű a legjobb magyar és nemzetközi fotográfusok képei között, a budapesti World Press Photo (WPP) kiállítás kísérő kiállításán is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban október 25-ig.

Sikerült megmérni, mennyi anyag van a világegyetemben

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.01. 11:14

Fotó: D.De Martin / AFP/Novapix/Leemage
31 százalék, a többi mind sötét energia.
A Kaliforniai Egyetem kutatói által vezetett tudóscsoportnak sikerült pontosan megmérnie, hogy mennyi anyag van a világegyetemben: az univerzum 31 százalékát alkotja anyag, a maradék sötét energia.
Az Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban bemutatott kutatás méréseihez galaxishalmaz-technikát használtak. "Összefüggésrendszerbe helyezve ezt az anyagmennyiséget, ha az univerzumban lévő összes anyag egyenlően terülne szét a világűrben, az megegyezne egy átlagos tömegsűrűséggel, amely csupán mintegy köbméterenkénti hat hidrogénatommal egyenlő. Mivel tudjuk, hogy az anyag 80 százaléka tulajdonképpen sötét anyag, valójában ezen anyag többsége nem hidrogénatomokból áll, hanem inkább egy olyan anyagtípusból, amelyet még nem értenek a kozmológusok" – idézte az egyetem közleménye Mohamed Abdullah-t a tanulmány egyik társszerzőjét.
Abdullah elmondta, hogy a világegyetemben lévő összes anyag mennyisége meghatározásának jól bevált technikája, ha összehasonlítják a galaxishalmazok egységnyi mennyiségű megfigyelt számát és tömegét a matematikai szimulációk számításaival.
A csoport számára a legnagyobb kihívást a halmazok számának és tömegének mérése jelentette. "Nehéz pontosan megmérni bármely galaxishalmaz tömegét, mivel az anyag többsége sötét, amelyet teleszkópokkal nem láthatunk" – tette hozzá Abdullah. Ezért a kutatócsoport először kifejlesztette a GalWeight nevű kozmológiai eszközt, felhasználva a halmazban lévő galaxisok pályáját a galaxishalmaz tömegének mérésére. Ezt az eszközt alkalmazták a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) égboltfelmérés megfigyeléseihez, hogy létrehozzák a galaxishalmazok katalógusát, a GalWCat19-et, amely elérhető a nyilvánosság számára is. Végül összevetették az új katalógusban lévő galaxishalmazok számát a számítógépes szimulációkkal, hogy meghatározzák az univerzumban lévő teljes anyagmennyiséget.
"Sikerült miden idők egyik legpontosabb mérését elkészíteni a galaxishalmaz-technikával"

– mondta Gillian Wilson professor a tanulmány társszerzője.

Ez az első alkalom, hogy galaxispálya-technikát használtuk. Hatalmas előnye a GalWeight galaxispálya technikának, hogy a kutatócsoport képes volt külön-külön meghatározni minden egyes halmaz tömegét, nem indirekt, statisztikai módszerekre támaszkodva.