Bioritmus;szem;Látás Hónapja;

A járvány miatt év végéig tart a látás hónapja

Az ingyenes látás- és szemüvegellenőrzés során az is kiderülhet, okozott-e kárt az otthoni munkavégzés, vagy az, hogy a gyerek hónapokon át a tábla helyett a táblagépet vagy a telefont nézte.

Idén októberben is megszervezi a Látás hónapját a Magyar Látszerész Szövetség, azonban a járványhelyzetre tekintettel a megszokott egy hónapos időszakkal szemben, az online kupon letöltése esetén az év végéig biztosítják az ingyenes látás- és szemüvegellenőrzést a kampányban részt vevő optikák. A szövetség közleménye szerint a hosszabbítás a zsúfoltság elkerülésére is lehetőséget teremt, és külön figyelmet fordítanak arra, hogy minden felpróbált szemüvegkeretet fertőtlenítsenek.

Mint írták, a felmérések szerint a szemüvegviselők jelentős része nem megfelelő, elavult, régi korrekcióval használja a szemüvegét, ami fáradékonyságot, fejfájásos panaszokat, általános rossz közérzetet okozhat. A vizsgálati konzultáció mindössze húsz percet vesz igénybe, az optikus ilyenkor nemcsak a szemet, de a szemüveget is ellenőrzi, és a szemüveg ápolásával kapcsolatban is hasznos tanácsokat ad.

Mivel a szem elváltozása miatti látásromlás több betegség előjele lehet, azoknak is ajánlott évente felkeresni egy optikust, akik eddig nem voltak szemüvegesek. Amennyiben a szakember elmozdulást érzékel az előző évi dioptriához képest, javasolhatja a szem orvosi vizsgálatát, amivel olyan betegségekre is fény derülhet, mint például a súlyos esetben vakságot vagy végtagvesztést okozó cukorbetegség. Az optikussal folytatott konzultáció során arra is fény derülhet, hogy okozott-e kárt a szemnek a nem irodai munkavégzés, vagy romlott-e a gyerek látása attól, hogy hónapokon át tábla helyett táblagépet vagy telefont nézett.

A kampány részletei, illetve az abban részt vevő optikák listája itt található.