Előfizetés

Elnézi a GVH Orbánnak a tippmix reklámot

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.05. 06:20
Orbán Viktor, kezében egy 2000 forintos szelvénnyel
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Azért fordultunk a Gazdasági Versenyhivatalhoz, mert a miniszterelnök reklámgyanús módon közölte rajongóival közösségi oldalán, hogy kétezer forintban fogadott a Ferencváros győzelmére.
„Nincs olyan jogszabály, amely a GVH hatáskörét ebben a kérdésben megállapítaná” – ennyit válaszolt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután lapunk megkereste a szervezetet Orbán Viktor kormányfő tippmix-reklámja miatt. Azért fordultunk a GVH-hoz, mert a miniszterelnök reklámgyanús módon közölte rajongóival közösségi oldalán még szeptember végén, hogy kétezer forintban fogadott a Ferencváros győzelmére a Bajnokok Ligája selejtezőmérkőzés előtt. A videó mintha csak egy oktatófilm lett volna arról, hogyan kell fogadni: lépésről lépésre látható, miként tehető meg a tét a sportfogadási portálon. Nem volt mindig ilyen elnéző a GVH: 2016-ban például célzottan vizsgálta egyes hazai celebek közösségi oldalait, mert úgy találta, hogy azokon túl sok a bújtatott reklám. Kasza Tibor esetében eljárás is indult, ami azzal zárult, hogy az énekes-műsorvezető vállalta, „oktatási célú előadásokat tart”, figyelemfelhívó posztokat, kisfilmeket tesz közzé közösségi oldalán a bújtatott reklámokról.

Lassan szűkül a nemek közötti bérszakadék

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.05. 06:00

Fotó: Industry Views
Az Európai Szakszervezeti Konföderáció nyomatékosan felszólítja az Uniót, hogy mielőbb fogadjon el törvényt az egyenlő munkáért egyenlő bért elv megvalósításának előmozdítására.
Európában a nemek fizetése közötti különbség nyolc évenként csökken egy százalékkal, vagyis a nők átlagosan 84 év múlva érhetik el, hogy ugyanazért a tevékenységért ugyanazt a javadalmazást kapják, mint a férfiak. Egyebek mellett ezt állapította meg az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) friss elemzése. Ezért az ETUC nyomatékosan felszólítja az Európai Uniót, hogy mielőbb fogadjon el törvényt az egyenlő munkáért egyenlő bért elv megvalósításának előmozdítására. Esther Lynch, a szövetség főtitkár-helyettese levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kifogásolja, hogy az uniós javaslattévő testület bizonytalan időre elhalasztotta a fizetések átláthatóságát előíró irányelvre vonatkozó előterjesztését. A jogszabály biztosítaná, hogy a munkavállalók hozzáférhessenek a bérezéssel kapcsolatos információkhoz, ezzel felszínre kerülne a hátrányos megkülönböztetés, ami elősegítené az egyenlő díjazás érvényesülését. A szakszervezeti vezető a levélben felhívja a figyelmet arra is, hogy a Covid19 járvány frontvonalában dolgozó ápolók, egészségügyi dolgozók, takarítók nagy része nő, akiknek a szakmáját a társadalom eleve alacsonyabbra értékeli, mint a döntően férfiak által végzett tevékenységeket. Magyarországon 2031-re várható a bérdiszkrimináció megszüntetése, amivel az uniós tagállamok élvonalába tartozunk. Míg 2010-ben a férfiak ugyanazért a munkáért 17,6 százalékkal kerestek többet, mint a nők, addig 2018-ra az eltérés 11,2 százalékra csökkent — állítja az érdekvédelmi szervezet. Ha az európai országok többsége nem gyorsítja fel a tempót, akkor a nemek közötti bérkülönbség átlagosan 2104-re szűnhet meg, de például Csehországban és Németországban csak 2121-re. Kilenc másik tagállamban nem hogy csökken, hanem nő a szakadék a nemek javadalmazása között, idetartozik Horvátország és Írország. Franciaországban olyannyira lassú a folyamat, hogy a különbség úgy ezer év múlva tűnhet el az ETUC kimutatása alapján. A jelenlegi évtized végére csak Belgiumnak, Luxemburgnak és Romániának sikerülhet betemetnie a nemek bérezése közötti szakadékot, az utóbbiban azonban ez elfogadhatatlanul alacsony bérszínvonalon történhet meg – szögezi le az Európai Szakszervezeti Konföderáció közleménye.

Bogdán László öccse nyerte a cserdi időközi választást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.04. 21:11
Bogdán Gyula (j)
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A település volt polgármestere nyáron halt meg, ezért tartottak időközi választást a faluban.
Bogdán Gyula (független) nyerte a vasárnapi időközi választást a Baranya megyei Cserdiben – tájékoztatta a bicsérdi közös hivatalhoz tartozó település jegyzője az MTI-t. Magdó Szilárd közölte: a tisztségért induló két független jelölt közül 
  • Bogdán Gyula 111,
  • míg Panek József 74 szavazatot kapott.
A 277 választásra jogosult közül 191-en voksoltak; 6 választó érvénytelenül szavazott. A Mecsek nyugati végén fekvő településen azért volt szükség időközi választásra, mert a község tavaly megválasztott független polgármestere, a települést 2006 óta irányító Bogdán László júliusban meghalt. A most nyert Bogdán Gyula az elhunyt településvezető testvére. Bátyja 14 éven át irányította a 360 lelkes baranyai falut. Bogdán László örökségével, öccse esélyeivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.