Vidnyánszky Attila;Gaudi-Nagy Tamás;egyesület;egyetemfoglalás;SZFE;

Vidnyánszky mellett hirtelen kiállt egy ködből feltűnő szakmai egyesület

Farizeus autonómiaféltés, ideológiai monopólium, lázadók – erős szavakkal üzen az egyetemfoglalóknak a Nemzeti Filmkészítők Egyesülete.

„A nemzeti értékek mellett elkötelezett Nemzeti Filmkészítők Egyesülete kiáll a Vidnyánszky Attila vezetésével megalakult kuratórium törekvései mellett, elismerve és támogatva a Színház- és Filmművészeti Egyetemet érintő változások szükségességét és az oktatási és szerkezeti reform időszerűségét a színművész és filmes szakképzésben” – írja pénteken kiadott közleményében az NFE.

Az egyesület egyúttal felhívja a figyelmét „a közpénzből működő egyetem változásokat elfogadni nem kívánó, a meghatározó körök jelenlegi ideológiai monopóliumához farizeus autonómiaféltésbe csomagolt eszközökkel, görcsösen ragaszkodó, önkényes és jogellenes akciókban részt vevő oktatóknak és a hozzájuk csapódott hallgatóknak, hogy a nemzeti kulturális örökségünk megbecsülése, őrzése, ápolása és színvonalas megjelenítése a magyar művészek morális, szakmai és alkotmányos kötelessége.”

 

Szerintük a mostani "lázadók" által elvileg fontosnak tartott nyitott szemlélethez tartozik a nemzeti hagyományaink kereteibe illeszkedő művészi megnyilatkozások elfogadása, ápolása, megjelenítése is.

„Egyesületünk sürgeti és támogatja, hogy mielőbb hajtsák végre a törvényi szinten előírt változtatásokat, továbbá üdvözölnénk, ha a felek elmozdulnának a helyzet megnyugtató, és a magyar nemzet érdekeit szem előtt tartó rendezésének irányába.” - írja a szervezet. Az SZFE frissen kinevezett, korábban katonatisztként és honvédelmi attaséként dolgozó kancellárja egyébként külső helyszínen kezdte meg munkáját, mivel az egyetemfoglaló hallgatók nem engedték be a Színművészeti épületébe. 

Bemutatkozással felérő kiállás volt

A Nemzeti Filmkészítők Egyesületről az interneten keresve főként azt tudhatjuk meg, hogy kiálltak a Vidnyánszky Attila-féle kuratórium mellett, erről szól ugyanis a nevükhöz kapcsolódó legtöbb hír.

Az egyesületet 2019 januárjában alapították – közölte a Szilaj Csikó portál – tagjai között ott van Deák-Sárosi László filmrendező, mint elnökségi tag, a szervezetet pedig jelenleg a szintén filmrendező Puszt Tibor vezeti. Az egyesület bejegyzését Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd kérte, aki mint a radikális jobboldallal rokonszenvező Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagja vált ismertté.