Előfizetés

Vidnyánszky mellett hirtelen kiállt egy ködből feltűnő szakmai egyesület

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.02. 20:56
Vidnyánszky Attila
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Farizeus autonómiaféltés, ideológiai monopólium, lázadók – erős szavakkal üzen az egyetemfoglalóknak a Nemzeti Filmkészítők Egyesülete.
„A nemzeti értékek mellett elkötelezett Nemzeti Filmkészítők Egyesülete kiáll a Vidnyánszky Attila vezetésével megalakult kuratórium törekvései mellett, elismerve és támogatva a Színház- és Filmművészeti Egyetemet érintő változások szükségességét és az oktatási és szerkezeti reform időszerűségét a színművész és filmes szakképzésben” – írja pénteken kiadott közleményében az NFE.
Az egyesület egyúttal felhívja a figyelmét „a közpénzből működő egyetem változásokat elfogadni nem kívánó, a meghatározó körök jelenlegi ideológiai monopóliumához farizeus autonómiaféltésbe csomagolt eszközökkel, görcsösen ragaszkodó, önkényes és jogellenes akciókban részt vevő oktatóknak és a hozzájuk csapódott hallgatóknak, hogy a nemzeti kulturális örökségünk megbecsülése, őrzése, ápolása és színvonalas megjelenítése a magyar művészek morális, szakmai és alkotmányos kötelessége.”   Szerintük a mostani "lázadók" által elvileg fontosnak tartott nyitott szemlélethez tartozik a nemzeti hagyományaink kereteibe illeszkedő művészi megnyilatkozások elfogadása, ápolása, megjelenítése is. „Egyesületünk sürgeti és támogatja, hogy mielőbb hajtsák végre a törvényi szinten előírt változtatásokat, továbbá üdvözölnénk, ha a felek elmozdulnának a helyzet megnyugtató, és a magyar nemzet érdekeit szem előtt tartó rendezésének irányába.” - írja a szervezet. Az SZFE frissen kinevezett, korábban katonatisztként és honvédelmi attaséként dolgozó kancellárja egyébként külső helyszínen kezdte meg munkáját, mivel az egyetemfoglaló hallgatók nem engedték be a Színművészeti épületébe. 

Bemutatkozással felérő kiállás volt

A Nemzeti Filmkészítők Egyesületről az interneten keresve főként azt tudhatjuk meg, hogy kiálltak a Vidnyánszky Attila-féle kuratórium mellett, erről szól ugyanis a nevükhöz kapcsolódó legtöbb hír. Az egyesületet 2019 januárjában alapították – közölte a Szilaj Csikó portál – tagjai között ott van Deák-Sárosi László filmrendező, mint elnökségi tag, a szervezetet pedig jelenleg a szintén filmrendező Puszt Tibor vezeti. Az egyesület bejegyzését Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd kérte, aki mint a radikális jobboldallal rokonszenvező Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagja vált ismertté. 

Vas utcai polgárok - SZFE melléklet a Népszavában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 19:31

Spiró György bevezető írásával, kronológiával, interjúkkal, portrékkal, riporttal, gazdasági és jogi háttérrel jelenik meg a Színház-és Filmművészeti Egyetemről készült melléklet - negyven oldalon - a Népszava október 3-i, szombati számában.

Külsős helyszínen kezdett dolgozni az SZFE új vezetése, mivel az épületbe nem léphetnek be

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.02. 15:33
Szarka Gábor
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Az új kancellár azt mondta, hogy a helyzetet nem próbálják meg erőszakkal megoldani.
Megkezdte a munkát a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése, miközben a hallgatók elbarikádozták a bejáratot és a dolgozók sztrájkolnak – erről Szarka Gábor, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja beszélt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Mint a műsorban elhangzott, az új vezető első alkalommal nem tudott bejutni az SZFE Vas utcai épületébe, azóta a hallgatók az egyetem Szentkirályi utcai épületét is blokád alá vették. Szarka Gábor arról beszélt, hogy a helyzet nem egyszerű, de természetesen megkezdte a munkát, ahogyan a két rektorhelyettes is. Már megtartotta az első eligazítást a közvetlen beosztottjainak egy külső helyszínen. Belépett az egyetem levelezési rendszerébe is, tehát tud kapcsolatot tartani a bent lévőkkel. Elmondta: a helyzetet nem próbálják meg erőszakkal megoldani, külső helyszínről igyekeznek végezni a munkát, információhoz jutni, döntéseket hozni. – Célszerűbb lenne tárgyalni a bent lévőkkel, de erre kevés lehetőség van. Azért amit tudunk, megteszünk – jegyezte meg.
Mint mondta, nyolc követelést fogalmazott meg a sztrájkbizottság, ebből 6-ot a fenntartóval szemben, ezekkel munkáltatóként nem tudnak foglalkozni.

Amivel igen, az a fizetésemelési igény, ezt meg is emelték, a kért 10 százalék helyett 15 százalékos bérfejlesztést határoztak meg januártól. Ennek ellenére a sztrájkbizottság nem fogadta el feltételeiket. Elmondta: a sztrájkbizottsággal kapcsolatban állnak, e-mailen kommunikálnak. 
– Azt, hogy mi a konkrét, tényleges céljuk, azt ezek után nehezen tudom megfogalmazni

– tette hozzá.

Szarka Gábor szerint van egy masszív többség, amely nyugalmat, békét szeretne, valamint azt, ha az egyetemen elindulna a normális élet. Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy jövő évre megduplázódik az egyetem költségvetése. 
– Olyan fejlesztések, olyan fejlődés tudna elindulni a következő években, amely az egyetem történetében még nem nagyon fordult elő

– hangsúlyozta, hozzátéve: nem lehet tudni, hogy a bent lévő tiltakozók mire mondanak nemet.

Mint mondta, az új vezetés és a kuratórium mindent elkövet, hogy a helyzetet párbeszéddel megoldja, de erre most nincs fogadókészség.
– Ez a helyzet a működést is veszélyezteti

– emelte ki, hiszen aláírni sem tudja a dokumentumokat.

– Azt gondolom, hogy előbb-utóbb a mérsékelt és a kompromisszumkészséggel párbeszédre nyitott embereknek, munkavállalóknak, tanároknak hallatni kellene a hangjukat, annak érdekében, hogy legyen kivel egyáltalán, az agresszivitást és a blokádot félretéve, értelmesen tárgyalni – mondta. Az SZFE belsős oktatóinak 60 százaléka és sok egyetemi munkavállaló csütörtök reggel 8 órakor sztrájkba lépett. Közben az intézmény új kinevezett vezetősége váratlanul közleményt adott ki, ami szerint teljesítik a sztrájkoló egyetemi oktatók és munkavállalók két követelését. Mi több, nemcsak az elvárt 10 százalékos béremelést adják meg, hanem januártól 15 százalékkal emelik meg a fizetéseket. Csató Kata mesteroktató, a sztrájkbizottság tagja ugyanakkor a Népszavának elmondta, hogy erre jogszabály kötelezi az összes modellváltó intézményt, a lépés tehát nem a dolgozók követelésének teljesítése. Az a héten derült ki, hogy a kuratórium kezdeményezésére távozott az egyetem eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke került. Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök szerdán bejelentette, hogy az egyetem általános rektorhelyettese Novák Emil filmrendező lesz, míg Zalán János színész, producer oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől. A tüntető hallgatók kedden nem engedték be Szarkát az épületbe.