Előfizetés

A félév érvénytelenítésével fenyegetőzik a színművészeti új rektorhelyettese

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.03. 09:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem látja, milyen oktatás zajlik az intézmény falai között.
Keményebb hangnemre váltott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) frissen kinevezett rektorhelyettese. Zalán János a kormányzati Hír TV péntek esti műsorában arról beszélt, nagy esélyt lát arra, elveszett ez a félév, mivel nem tudnak bejutni az egyetem épületébe.  Ebből kifolyólag pedig nem látnak bele, milyen oktatás zajlik, az megfelel-e az akkreditált programoknak. Hangsúlyozta, az a célja, hogy minél előbb odabent legyen és "segítsen a hallgatóknak, hogy ne vesszen el ez a félév". 
"Mert ha nem tudunk bejutni, nem tudunk megállapodni, nem tudunk rálátni, hogy valójában az oktatás milyen színvonalon, milyen keretek között zajlik, akkor nagyon nagy a veszélye annak, hogy ez a félév elveszett"

- fenyegetőzött Zalán János.   
Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, csütörtök reggel megkezdte munkáját az (SZFE) frissen kinevezett vezetése. Az egyetem gépesített lövész végzettségű kancellára péntek reggel az állami rádióban arról beszélt, hogy a helyzet nem egyszerű. Szarka Gábor kifejtette, már belépett az egyetem levelezési rendszerébe is, tehát tud kapcsolatot tartani a bent lévőkkel. A témával bővebben foglalkozik a szombati Népszava is, amelyben Spiró György bevezető írásával, kronológiával, interjúkkal, portrékkal, riporttal, gazdasági és jogi háttérrel jelenik meg a Színház-és Filmművészeti Egyetemről készült melléklet - negyven oldalon.

Minden az egyetemfoglalásról: melléklet a mai Népszavában

Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.03. 08:52

Megjelent a Népszava negyven oldalas, Vas utcai polgárok című melléklete, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásának hátterét kísérli meg bemutatni.
Spiró György: Az én Főiskolám című, a "Vas utcai polgárok"-nak írott bevezetője, az SZFE-ügy kronológiája, interjú Cserhalmi Györggyel, Bánfalvi Eszter, Karafiáth Orsolya, Kovács Patrícia, Schilling Árpád és Stohl András a mellékletnek elmondott gondolatai. Jogi és pénzügyi háttér. A józan jobboldali, nemzeti konzervatív közösség kiábrándulásának sarokpontjai. A főszereplők - Vidnyánszky Attila, Upor László, Bagossy László és Novák Eszter portréja, riport a virrasztás éjszakájáról és képriport az elmúlt egy hónapról. 

Vidnyánszky mellett hirtelen kiállt egy ködből feltűnő szakmai egyesület

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.02. 20:56
Vidnyánszky Attila
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Farizeus autonómiaféltés, ideológiai monopólium, lázadók – erős szavakkal üzen az egyetemfoglalóknak a Nemzeti Filmkészítők Egyesülete.
„A nemzeti értékek mellett elkötelezett Nemzeti Filmkészítők Egyesülete kiáll a Vidnyánszky Attila vezetésével megalakult kuratórium törekvései mellett, elismerve és támogatva a Színház- és Filmművészeti Egyetemet érintő változások szükségességét és az oktatási és szerkezeti reform időszerűségét a színművész és filmes szakképzésben” – írja pénteken kiadott közleményében az NFE.
Az egyesület egyúttal felhívja a figyelmét „a közpénzből működő egyetem változásokat elfogadni nem kívánó, a meghatározó körök jelenlegi ideológiai monopóliumához farizeus autonómiaféltésbe csomagolt eszközökkel, görcsösen ragaszkodó, önkényes és jogellenes akciókban részt vevő oktatóknak és a hozzájuk csapódott hallgatóknak, hogy a nemzeti kulturális örökségünk megbecsülése, őrzése, ápolása és színvonalas megjelenítése a magyar művészek morális, szakmai és alkotmányos kötelessége.”   Szerintük a mostani "lázadók" által elvileg fontosnak tartott nyitott szemlélethez tartozik a nemzeti hagyományaink kereteibe illeszkedő művészi megnyilatkozások elfogadása, ápolása, megjelenítése is. „Egyesületünk sürgeti és támogatja, hogy mielőbb hajtsák végre a törvényi szinten előírt változtatásokat, továbbá üdvözölnénk, ha a felek elmozdulnának a helyzet megnyugtató, és a magyar nemzet érdekeit szem előtt tartó rendezésének irányába.” - írja a szervezet. Az SZFE frissen kinevezett, korábban katonatisztként és honvédelmi attaséként dolgozó kancellárja egyébként külső helyszínen kezdte meg munkáját, mivel az egyetemfoglaló hallgatók nem engedték be a Színművészeti épületébe. 

Bemutatkozással felérő kiállás volt

A Nemzeti Filmkészítők Egyesületről az interneten keresve főként azt tudhatjuk meg, hogy kiálltak a Vidnyánszky Attila-féle kuratórium mellett, erről szól ugyanis a nevükhöz kapcsolódó legtöbb hír. Az egyesületet 2019 januárjában alapították – közölte a Szilaj Csikó portál – tagjai között ott van Deák-Sárosi László filmrendező, mint elnökségi tag, a szervezetet pedig jelenleg a szintén filmrendező Puszt Tibor vezeti. Az egyesület bejegyzését Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd kérte, aki mint a radikális jobboldallal rokonszenvező Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagja vált ismertté.