Előfizetés

Nagy árat fizet, de megmenekül a Politikatörténeti Intézet

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.05. 07:20

Fotó: Népszava
A szocialisták által használt Villányi úti székház fogadja be az Alkotmány utcából kiebrudalt kutatóközpontot – tájékoztatta lapunkat Egry Gábor főigazgató.
Nyilvánvaló, hogy a teljes ellehetetlenítésünket, a megsemmisítésünket akarják elérni – ezt tavaly év elején nyilatkozta Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezetője a Népszavának arra az esetre, ha addig valaki számára nem lett volna nyilvánvaló, mi a kormány valódi szándéka. A baloldali szellemi műhelyként, kutatóközpontként, könyvtárként és levéltárként működő intézmény ekkor kapott először felszólítást arra, hogy 30 napon belül költözzön ki az Alkotmány utcából, a Kossuth térnél lévő székházából.
„Jól tudjuk, hogy ez politikai ügy” – hangsúlyozta most lapunknak Egry Gábor, a PTI főigazgatója is. Az állammal folytatott szövevényes, több szálon futó pereskedésben egészen a közelmúltig folytak az utóvédharcok. Nemrég azonban a Kúria elutasította a PTI felülvizsgálati kérelmét, ezzel pedig végérvényessé vált: az intézet veszített, mindenfajta anyagi kompenzáció vagy csereingatlan nélkül kénytelen elhagyni székhelyét.
Még elbírálásra vár ugyan egy alkotmánybírósági panaszbeadvány, de a testület összetételének ismeretében a főigazgató nem sok reményt fűz hozzá, hogy az intézet számára kedvező döntés születik – ha belátható időn belül születik egyáltalán valamilyen döntés. Amíg viszont ez nem történik meg, az intézetnek arra sincs lehetősége, hogy nemzetközi fórumhoz forduljon jogorvoslatért.
Legalább már azt tudni lehet, hogy a PTI hol folytatja. Egry Gábor elmondta, hogy a Feneketlen-tónál lévő hajdani pártfőiskola épületébe, a Villányi útra költöznek, abba a székházba, amely jelenleg egy MSZP-hez közeli alapítvány tulajdonában van, és amelyet a szocialisták is használnak. „Intézetünk eddig is a baloldal és az ellenzék szellemi megújításán dolgozott. A fizikai közelségünk talán hozzájárul ahhoz, hogy új gondolatok termékenyítsék meg az MSZP-t” – igyekezett a szükségből erényt kovácsolni a főigazgató. A PTI – bár a fővárosi önkormányzat és több kerület részéről is segítőkészséget tapasztalt – egyedül a szocialistáktól kapott megfelelő ajánlatot. A Villányi úti ingatlan jó állapotban van, nem igényel felújítást. Az intézetnek erre nem is lenne pénze. „A költözés 25-30 millió forintba, az éves teljes költségvetésünk harmadába kerül” – számolt be Egry Gábor, hozzátéve, hogy az ingatlant nem ingyenesen, hanem bérleti díj fejében fogják igénybe venni. Az Alkotmány utcai székház három szintje – igaz: folyosókkal és lépcsőházzal együtt – mintegy 5000 négyzetmétert tett ki. A Villányi úton jóval szűkösebb lesz a tér. A PTI öt-hat kisebb irodát, valamint egy raktárhelyiséget kap, ahol kutató- és olvasótermet alakíthat ki, el tudja helyezni könyvtára egy részét. Ami nem fér el a Villányi úton, azt külső raktárba viszik, vagy – kényszerűségből – leselejtezik. A helyhiány miatt Egry Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy az intézet egyes részlegei idővel máshova költöznek majd. Ez még a jövő zenéje: most az a legfontosabb, hogy a PTI stabil működése biztosítottnak látszik. Az átadás-átvételről és az épület kiürítésről az állam képviselői eddig, megkeresésünk ellenére, nem voltak hajlandók kommunikálni – kifogásolta a főigazgató. A pénz- és időigényes költözést az ütemterv szerint a PTI csak az előírt 30 napos határidőn túl, december végéig látja megvalósíthatónak. Egry Gábor bízik abban, hogy addig egy esetlegesen elrendelt fizikai kiürítést is késleltetni tudnak.

Hatszázmilliót költött a kormány iskolai hőmérőkre

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.05. 06:40

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az Emmi több mint 41 ezer darabot vett az eszközökből.
Nem mindig megbízhatóak, sokszor irreálisan alacsony testhőmérsékletet mutatnak azok az érintés nélküli hőmérők, amelyeket a kormány osztott szét az iskolák között – írta meg korábban a Népszava. Most azt is megtudta lapunk, hogy mennyibe került ez a pontatlanság: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közérdekű adatigénylésünkre közölte, hogy a humántárca nettó 600 millió forintért vásárolta meg az iskoláknak szánt készülékeket a 3MED és az Allegro Kft.-től, valamint a Medirex Zrt.-től. Azt Maruzsa Zoltántól, a humántárca köznevelésért felelős államtitkárától tudhatjuk, hogy a minisztérium több mint 41 ezer darabot vett az eszközökből. Vagyis egy hőmérő átlagosan 14634 forintba került, ami jelentős árnak tűnik, tekintve a tömeges beszerzési mennyiséget. A neten megrendelhető típusok ára egyébként széles skálán, tízezer és a nyolcvanezer forint között mozog. Mint azt a Népszava megtudta, ÁEEK havonta mintegy 600 milliós tételben rendel fertőtlenítőszereket a közoktatási intézményeknek. Szeptember elejéig 361 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt küldtek szét 5838 köznevelési intézmény 13345 telephelyére, és a központ szerint folyamatban van az októberi tételek beszerzése is. Összesítésük alapján így egy iskolai telephelyre szeptemberben átlagosan 27 liter fertőtlenítőszer juthatott.

Elnézi a GVH Orbánnak a tippmix reklámot

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.05. 06:20
Orbán Viktor, kezében egy 2000 forintos szelvénnyel
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Azért fordultunk a Gazdasági Versenyhivatalhoz, mert a miniszterelnök reklámgyanús módon közölte rajongóival közösségi oldalán, hogy kétezer forintban fogadott a Ferencváros győzelmére.
„Nincs olyan jogszabály, amely a GVH hatáskörét ebben a kérdésben megállapítaná” – ennyit válaszolt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután lapunk megkereste a szervezetet Orbán Viktor kormányfő tippmix-reklámja miatt. Azért fordultunk a GVH-hoz, mert a miniszterelnök reklámgyanús módon közölte rajongóival közösségi oldalán még szeptember végén, hogy kétezer forintban fogadott a Ferencváros győzelmére a Bajnokok Ligája selejtezőmérkőzés előtt. A videó mintha csak egy oktatófilm lett volna arról, hogyan kell fogadni: lépésről lépésre látható, miként tehető meg a tét a sportfogadási portálon. Nem volt mindig ilyen elnéző a GVH: 2016-ban például célzottan vizsgálta egyes hazai celebek közösségi oldalait, mert úgy találta, hogy azokon túl sok a bújtatott reklám. Kasza Tibor esetében eljárás is indult, ami azzal zárult, hogy az énekes-műsorvezető vállalta, „oktatási célú előadásokat tart”, figyelemfelhívó posztokat, kisfilmeket tesz közzé közösségi oldalán a bújtatott reklámokról.