Előfizetés

Szlávik: kedvezőek a tapasztalatok a favipiravirral a koronavírus-fertőzés korai szakaszában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.04. 20:31

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Jelenleg Magyarországon csak kórházi körülmények között lehet adni a betegeknek, de hamarosan itthon is elkezdik gyártani a készítményt.
A koronavírus-fertőzés korai szakaszában kedvezőek a tapasztalatok a favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap a közmédiának. Szlávik János kiemelte: a favipiravir egy influenza kezelésére használható gyógyszer a Távol-Keleten, Magyarországon jelenleg kórházi körülmények között lehet adni a betegeknek. Azt mondta, 
Magyarországon elegendő mennyiség áll rendelkezésre belőle a betegek ellátására, de nemsokára itthon is megkezdődik a gyártása.

Hozzátette: adagolása a testsúlytól függ, naponta több tablettát kell beszedni.
– Úgy tűnik, nagyon kevés mellékhatása van, viszont gyorsan hat, a korai stádiumban kezelt betegeknél hamar elmúlik a láz és jobban lesznek

– mondta.

Szlávik János a túlsúlyt is a koronavírus-fertőzés magas kockázati tényezői közé sorolta. Úgy fogalmazott, a járvány eleje óta ismert volt, hogy a koronavírus az idős, krónikusan betegekre jelent nagyobb veszélyt, és rizikófaktort jelent a szív- és tüdőbetegség, a daganat, valamint a dohányzás is. A túlsúlyosokra – főleg az extrém módon elhízottakra – a főorvos szerint azért is veszélyesebb a fertőzés, mert nehezebben kapnak levegőt, és rosszabb az oxigénforgalmuk, mint a normál súlyúaknak, emellett nehezebb lélegeztetni is őket. Ráadásul a túlsúly mellé gyakran sok más krónikus betegség is társul, például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy szív- érrendszeri betegségek. Közölte azt is, hogy többféle vakcinakutatás folyik a világon, és néhány vakcinát már törzskönyveztek. 
– Magyarország az Európai Unió tagállamaként elegendő mennyiségű vakcinához jut majd hozzá, de erre – úgy tűnik –, a jövő év elejéig várni kell

– tette hozzá Szlávik János.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kijelentette, hogy a favipirapirt tartalmazó gyógyszerek kísérleti gyógyszerként vannak jelen, egyelőre csak kórházakban alkalmazhatják őket, és csak a betegség kezdeti szakaszában tűnnek hatékonynak. Szlávik János szeptemberben az M1-nek azt nyilatkozta, hogy súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik. Elmondása szerint az esetek körülbelül 40 százalékban tapasztalnak ilyen tüneteket, a gyógyultak tüdőkapacitásának szintje pedig gyakran nem áll vissza az eredetire. Szlávik János szerint ez is mutatja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert.

Napsütés, szél és vihar is várható jövő héten

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.04. 16:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétvégére már több napsütést és kevesebb esőt valószínűsít az előrejelzés.
Változékony idő várható a jövő héten, olykor kisüt a nap, de jellemzően felhős lesz az ég, és többször esőre is számítani kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből. Hétfőn a déli, délutáni órákban szórványos jelleggel alakulnak ki záporok, zivatarok. Az ország keleti felében heves zivatarok is lehetnek. A szél nagy területen lesz erős, néhol viharos. Hevesebb zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 10-16 fok között alakul, de kisebb körzetekben 8-9 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 20-28 fok között várható, nyugaton lesz hűvösebb, délkeleten melegebb. Kedden változóan felhős idő várható, többórás napsütéssel. Néhol előfordulhat záporeső. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A minimumhőmérséklet 7-15, a maximumhőmérséklet 20-24 fok között alakul. Szerdán sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Emellett sokfelé lesz erős a szél is. A leghidegebb órákban 7-13 fok lesz. Napközben 14-23 fokig melegszik a levegő, a nyugati országrészben lesz a hűvösebb, keleten, délkeleten a melegebb idő. Csütörtökön reggel még északkeleten várható szórványosan eső, zápor, napközben legfeljebb egy-egy zápor fordul elő, és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Több helyen lesz erős a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-11 fok között alakul, északkeleten lehet az enyhébb idő. A legmagasabb hőmérséklet 15-20 fok között valószínű. Pénteken változóan felhős idő várható, általában többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 4-11 fok lesz. Napközben 17-23 fokig melegszik a levegő. Szombaton és vasárnap változóan felhős időre lehet számítani, hosszabb-rövidebb napsütéssel. Szombaton elszórtan, vasárnap legfeljebb néhol fordulhat elő eső, zápor. A minimumhőmérséklet szombaton 6-13, vasárnap 5-12 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 18-25, vasárnap 17-22 fok között alakulnak. 

Ön nyert? - Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.04. 16:39

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 40. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 2 (kettő) 6 (hat) 26 (huszonhat) 27 (huszonhét) 40 (negyven) 45 (negyvenöt)   Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 34 darab, nyereményük egyenként 385.640 forint; 4 találatos szelvény 1.957 darab, nyereményük egyenként 6.700 forint; 3 találatos szelvény 33.799 darab, nyereményük egyenként 1.850 forint.