Előfizetés

Varga Zsolt Andrást jelöli Áder a Kúria élére

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.05. 14:36

Fotó: Népszava
Ítélkezési gyakorlat nélkül érkezik a legfőbb bírói fórum élére Polt Péter egyik korábbi helyettese.
Varga Zsolt András bírót jelöli a Kúria elnökének Áder János államfő.

Az erről szóló dokumentum hétfőn jelent meg az Országgyűlés honlapján. Varga Zsolt András a jelölést elfogadta. Bírói szolgálati jogviszonya a jelöléskor szünetel, de vállalta, hogy elnökké választását megelőzően változtat ezen a helyzeten. Varga Zsolt András a kinevezése esetén Darák Pétert váltja, aki 2021. január 1-éig tölti be a pozíciót. A Kúria elnökét az Országgyűlés választja meg az államfő javaslatára, kilenc évre, titkos szavazással.
Varga Zs. András
Korábban a Népszava megírta, Varga Zs. András hihetetlen gyors karriert futott be, ami történetesen egybeesett Polt Péter legfőbb ügyészi megbízatásának idejével. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett 1995-ben, s már ebben az évben az országgyűlési biztos hivatalában dolgozott egészen 2000-ig - 1999-től hivatalvezetőként is (ebben az időszakban Polt Péter volt az ombudsman általános helyettese). Varga Zs. 2000-től 2006-ig és 2010-től 2013-ig a legfőbb ügyész helyettese volt, 2006 és 2010 között címzetes főtanácsos ügyész, 2013 után pedig címzetes főügyész a Legfőbb Ügyészségen.

„A magyar kormány Trónok harcát játszik”

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.05. 14:05

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
„Napirend előtti gyalázkodásnak” nevezett egy felszólalást Kövér László a Parlamentben.
Jól halad az európai polgári kezdeményezés az alapjövedelemről, a Párbeszéd támogatja ezt a kezdeményezést – mondta az Országgyűlésben hétfőn, napirend előtti felszólalásában Kocsis Cake Olivio. A Párbeszéd képviselője szerint az alapjövedelem a bérből és fizetésből élőknek is pénzt juttatna. Európában már több országban, Olaszországban, Spanyolországban is bevezették, a jövedelem forrása pedig nem általános adóemelés lenne, hanem az oligarchákra kivetett adó. Dömötör Csaba a Miniszterelnökség államtitkára válaszában azt mondta, a kormány a munkanélküliség csökkentésében és a béremelésben látja a szegénység felszámolásának eszközét. A járványügyi helyzetben is a munkahelyek megtartása, újak létrehozása a fő cél. A kormánynak viszont az alapjövedelemmel elvi kifogásai vannak, rengeteg adófizetői pénzbe kerül és nem növeli a foglalkoztatást.

A kimaradó 95 százalék

Ungár Péter az LMP frakcióvezetője az orvosok béremeléséről beszélt, érthetetlennek nevezte, hogy a szociális szektorban dolgozó 95 ezer ember kimarad mindenféle plusz juttatásból. Eközben van olyan szociális intézmény, ahol 38 százalékos munkaerőhiánnyal küszködnek. Ehhez képest nettó 178 ezer forintot kapnak az itt dolgozók. Rétvári Bence az EMMI államtitkára csak annyit válaszolt: a Gyurcsány-kormány elvette a 13. havi bért. Vadai Ágnes (DK) azt mondta, Magyarországon gazdasági válság van, de a kormány ezzel nem akar szembenézni. Ehhez képest egy kiló krumpli csak a Fidesz tiszaújvárosi kampányában 100 forint, egyébként 250-be kerül, sokaknak sem erre, sem gyógyszerre nem futja.

Gyurcsány vagy bejön, vagy nem

Kövér László „napirend előtti gyalázkodásnak” nevezte a felszólalást, miközben Dömötör Csabának szót adott,

 az államtitkár a kormány gazdaságmentő intézkedéseit sorolta válaszában és „munkakerülőnek” nevezte a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet, mert „vagy be tud jönni ide az Országgyűlésbe, vagy nem”. Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője az Európai Bizottság jogállami országjelentését idézte fel, szerinte a kormányt azért zavarja a jelentés, mert nem fontosak számára a jogállami értékek, a tiszta közélet, a jog most csak a fideszes elit érdekeit védi. Völner Pál az igazságügyi minisztérium államtitkára szerint az MSZP a saját szervezetén belül már nem tartja fontosnak a jogállamiságot, ezért zárhattak ki sok tagot a tisztújítás előtt nemrég. A bizottsági jogállami jelentés pedig „politikai zsarolás”, amit az EU-nak az Európai Bíróságon keresztül nem tudott elérni, most ezen keresztül kíséreli meg. Egyébként pedig a jogállami jelentés mögött Soros György áll. Az európai közéletben pedig a baloldali sajtó diktál. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a tél szociális katasztrófát hozhat, rengeteg ember veszítette el már most munkáját, otthonát, egzisztenciáját, ehhez képest a kormány „Trónok harcát játszik és nem létező birodalmakat próbál egymásnak ugrasztani”. Bíró Lászlóról, a Jobbik borsodi képviselőjelöltjéről pedig hazudoznak, ezt egy bírósági ítélet a múlt héten be is bizonyította. Dömötör Csaba válaszában a javuló borsodi foglalkoztatási adatokat idézte.
Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a járványhelyzet kapcsán arról beszélt, támogatják az egészségügyi béremelést. Majd Vera Jourová uniós igazságügyi biztost támadta az országjelentés miatt. Völner Pál válaszában azt mondta, az ellenzékre nem lehet számítani a védekezésben és az EU-ra sem. A médiával pedig azért van minden rendben Magyarországon, mert akár minősíthetetlen hangnemben is lehet bírálni a kormányt. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, az ellenzék álhíreket terjesztett a koronavírusról és a kormányról tavasszal és nyáron, most ugyanezt folytatják. Rétvári Bence szerint a védekezés sikeres volt az első hullámban, most összefogásra lenne szükség, de a baloldalra nem lehet számítani. Az elmúlt harminc évben nem volt olyan béremelés az egészségügyben, mint most jön majd.

Gyógyult koronavírus-fertőzöttek, figyelem!

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 13:21

Fotó: Himanshu Bhatt/NurPhoto / AFP
Gyógyult, legalább három hete tünetmentes emberek jelentkezését kéri a vérellátó szolgálat.
Még több, a koronavírus-fertőzésből kigyógyult ember vérplazmájára van szükség Magyarországon – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) hétfőn. Mint írták, a készítményt sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában. A magyar koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében a Dél-pesti Centrumkórház és az OVSZ a lehető legtöbb, korábban PCR-pozitív, de legalább három hete tünetmentes ember jelentkezését kéri és várja.
"Segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő!"

– kérik.

A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakemberek döntenek az alkalmasságról. Az eljárás során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal jutnak a szükséges információkhoz.
A kampányról, amely hétfőn indult, további információk az OVSZ honlapján találhatók - áll a közleményben. A gyógyult Covid-19 betegek bármelyik vérellátó intézményben vagy vérgyűjtési eseményen jelentkezhetnek.