ellenzék;tüntetés;Kirgizisztán;választási csalás;

2020-10-05 19:23:18

Könnygázzal és vízágyúval oszlatják a kirgiz fővárosban a választási eredmény ellen tüntetőket

Az ország kormányfője pár napja Budapesten járt, hogy erősítse a kirgiz-magyar kapcsolatokat.

– közölte az MTI.       

Az állami hírügynökség a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolójára hivatkozik, amely szerint a tiltakozó akció résztvevői ellenállnak a hatósági intézkedésnek, köveket hajigálnak a biztonságiakra.

A tüntetés hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található. A megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba és most a szerintük elcsalt vasárnapi voksolás érvénytelenítését, és választások megismétlését követelik.

A hivatalos eredmények szerint az újonnan alapított, Egység (Birimdik) nevű szocialista párt nyert a vasárnapi voksoláson a szavazatok közel 25 százalékával, amelyet szorosan a szintén új, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követ. A 7 százalékos bejutási küszöböt még két másik pártnak sikerült megugrania.

Mint a Népszava beszámolt róla, a látogatás apropóján létrehozták a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alapot, amibe a kormány 50 millió dollárral (több, mint 15 és fél millió forinttal) száll be. Emellett hamarosan indulhat a Budapest-Biskek repülőjárat is.