Előfizetés

Könnygázzal és vízágyúval oszlatják a kirgiz fővárosban a választási eredmény ellen tüntetőket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.05. 19:23
Rendőrsorfal a kirgiz fővárosban.
Fotó: Elaman Karymshakov /
Az ország kormányfője pár napja Budapesten járt, hogy erősítse a kirgiz-magyar kapcsolatokat.
A kirgiz rendvédelmi szervek megkezdték hétfőn Biskek központjában a hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító tüntetők oszlatását - könnygáz, vízágyú, gumilövedékek és villanógránátok bevetésével

– közölte az MTI.       
Felsorakoznak a rohamrendőrök Biskekben október 5-én.
Fotó: Elaman Karymshakov
Az állami hírügynökség a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolójára hivatkozik, amely szerint a tiltakozó akció résztvevői ellenállnak a hatósági intézkedésnek, köveket hajigálnak a biztonságiakra. A tüntetés hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található. A megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba és most a szerintük elcsalt vasárnapi voksolás érvénytelenítését, és választások megismétlését követelik. A hivatalos eredmények szerint az újonnan alapított, Egység (Birimdik) nevű szocialista párt nyert a vasárnapi voksoláson a szavazatok közel 25 százalékával, amelyet szorosan a szintén új, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követ. A 7 százalékos bejutási küszöböt még két másik pártnak sikerült megugrania.
Hétfőn tömegek tüntettek a fővárosban.
Fotó: Nazir Aliyev Tayfur / 2020 Anadolu Agency
Külön érdekesség, hogy pár nappal ezelőtt Orbán Viktor hivatalában fogadta Szooronbaj Dzseenbekov kirgiz elnököt.

Mint a Népszava beszámolt róla, a látogatás apropóján létrehozták a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alapot, amibe a kormány 50 millió dollárral (több, mint 15 és fél millió forinttal) száll be. Emellett hamarosan indulhat a Budapest-Biskek repülőjárat is.

Már a Hotel Sacher is elbocsájt – Jelenleg 405 ezer ember keres munkát Ausztriában

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2020.10.05. 18:55

Fotó: ALEX HALADA / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK / AFP
Rossz állapotban van az osztrák gazdaság szempontjából meghatározó idegenforgalom, a gazdasági miniszter szerint nagyon ártalmas a szaporodó utazási figyelmeztetés Ausztriával szemben.
Lehangoló adatokat tett közzé hétfői sajtóértekezletén Margarete Schramböck gazdasági miniszter: az osztrák jegybank hétről hétre a belföldi össztermék zsugorodását jelzi. A szolgáltatóiparban 8,3 százalékkal, a kereskedelemben pedig 2,2 százalékkal csökkent a foglalkoztatás az első félévben. Nagyon rossz állapotban van az osztrák gazdaság szempontjából meghatározó idegenforgalom, a miniszter szerint nagyon ártalmas a szaporodó utazási figyelmeztetés Ausztriával szemben. Legutóbb a németek és a hollandok óvták állampolgáraikat a beutazástól. Bécset és Salzburgot is érintette a leépítés, jelképes, hogy az ország büszkeségének számító Sacher szálloda is rákényszerült 140 dolgozójának elbocsátására. Azt már Sebastian Kurz kancellár hozta nyilvánosságra, hogy jelenleg 405 ezer ember keres munkát, (április közepén még 588 ezren voltak) 74 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. A félmillióhoz közelítő tömegből 345 ezer a klasszikus munkanélküli, a többiek beiskolázáson, továbbképzésen vesznek részt. A bécsi kormány 700 millió eurót folyósít képzésre, az osztrák szakszervezeti szövetség elnöke, Wolfgang Katzian szerint azonban ez nem olyan nagy összeg, mint ahogy a kormány beállítja, hiszen például 2018-ban 680 millió folyósítottak és akkor még sehol sem volt a koronavírus. Neki egyébként az a véleménye, hogy ha kevés a munkalehetőség, akkor a képzettség növelése sem igen segít a foglalkoztatáson. Határozott javulást jelent viszont, hogy „kurzarbeiten“, azaz fizetett állásidőben szeptemberben csak 290 ezren voltak, míg áprilisban még több, mint egymillióan. Sebastian Kurz az adatok ismeretében azt mondta, hogy a következő hat hónapban ugyanolyan központi problémaként fogja kezelni a munka kérdéskörét, mint a koronavírusét. Bejelentette, hogy napokon belül tárgyalásokat kezd az osztrák tartományok vezetőivel, gazdasági szakértőkkel és a szociális partnerekkel. Első útja a Volkswagen tulajdonában álló, teherautókat előállító MAN céghez vezet. A Steyr Művek 2300 embert foglalkoztat felső-ausztriai üzemében, a MAN Európában összesen 39 ezret, s tervei szerint Németországban és Ausztriában 9300 dolgozótól válna meg. A 106 éves osztrák cégnél természetesen óriási a felháborodás, az osztrák szakszervezeti szövetség szerint a Volkswagen hibája, hogy  túl későn reagált az értékesítési gondokra.

Több mint 300 tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 17:53

Fotó: AFP
Immár a nyolcadik, egymást követő hétvégén követelték Lukasenko lemondását.
A rendőrség 317 embert vett őrizetbe Minszkben és az ország más városaiban tartott vasárnapi tüntetéseken – közölte hétfőn a fehérorosz belügyminisztérium. Minszk központjában vasárnap ismét tízezrek tüntettek Alexandr Lukasenko fehérorosz elnök lemondását, új, tiszta és szabad választások kiírását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve, immár a nyolcadik, egymást követő hétvégén. A rendőrség vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatásához. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. A hivatalos adatok szerint Lukasenko a voksok 80,1 százalékát kapta, s így ötödször is újraválasztották, az ellenzék szerint azonban csalás történt. A tiltakozásokra a rendőrség brutális erőszakkal válaszolt. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.